Behandeling van pijn bij kanker zonder pijnstillers

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Soms kan een aanvullende behandeling helpen om pijn bij kanker te verminderen. 

Pijn is niet alleen iets lichamelijk voelen, maar vooral ook een subjectieve ervaring. Elk mens beleeft pijn anders. Gedachten, overtuigingen, emoties en gedrag spelen een belangrijke rol bij de beleving van pijn. 

Als pijnstillers niet helpen, kun je eens gaan praten met een psychosomatisch fysiotherapeut of een psycholoog. Samen kun je op zoek gaan factoren die je pijn beïnvloeden, zodat je er meer grip op krijgt. Dit kan uiteindelijk helpen om minder last te hebben van de pijn.

Bij sommige mensen helpen deze behandelingen om pijn bij kanker te verminderen:

Goed om te weten: Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat deze behandelingen werken bij pijn door kanker of de behandeling van kanker. De resultaten van onderzoeken naar de behandelingen zijn wisselend en/of er zijn nog te weinig goede onderzoeken gedaan. 

Acupunctuur bij pijn door kanker

Acupunctuur is een behandeling waarbij de behandelaar met heel dunne naalden op bepaalde acupunctuurpunten in je lichaam prikt om processen in je lichaam en geest te beïnvloeden.

Wil je proberen of acupunctuur bij jou helpt? Overleg dan altijd met je behandelend arts. Samen kunnen jullie kijken of acupunctuur in jouw situatie veilig is. 

Kies altijd een acupuncturist die is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Zo weet je zeker dat de behandeling op een veilige en verantwoorde manier gebeurt. 

Goed om te weten: een behandeling met acupunctuur zit niet in het basispakket. Als je een aanvullende verzekering hebt, kun je de behandeling meestal wel (deels) vergoed krijgen. Informeer vooraf bij je zorgverzekeraar naar de kosten.

Lees meer over acupunctuur bij kanker

Fysiotherapie bij pijn door kanker

Een fysiotherapeut kan je oefeningen leren om je pijn te helpen verminderen of voorkomen, bijvoorbeeld na een operatie of na bestraling.

Verder kan de fysiotherapeut door massage de pijn verlichten of voorkomen dat de pijn door spierspanning erger wordt. En je ontspanningsoefeningen leren die kunnen helpen om pijn te verminderen. 

Het is aan te raden om naar een oncologiefysiotherapeut te gaan. Die heeft de kennis en ervaring die nodig is.

Goed om te weten: De zorgverzekeraar betaalt fysiotherapie bij pijn bij kanker vanaf de 21e behandeling. Als je een aanvullende verzekering hebt, krijg je misschien ook de eerste 20 behandelingen vergoed. Check hiervoor de voorwaarden van je aanvullende verzekering.

Zoek een oncologiefysiotherapeut bij jou in de buurt.

Hypnotherapie bij pijn door kanker

Hypnotherapie is een behandeling waarbij je onder hypnose gaat. Terwijl je onder hypnose bent, praat de hypnotherapeut tegen je onderbewuste: het deel van je brein waar je geen weet van hebt. Soms helpt dit om na de behandeling minder pijn te hebben, of om er anders mee om te gaan.

Wil je proberen of hypnotherapie bij jou helpt? Overleg dan altijd met je behandelend arts. Samen kunnen jullie kijken of hypnotherapie in jouw situatie veilig is. 

Kies altijd een hypnotherapeut die is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Zo weet je zeker dat de behandeling op een veilige en verantwoorde manier gebeurt. 

Goed om te weten: een behandeling met hypnotherapie zit niet in het basispakket. Als je een aanvullende verzekering hebt, kun je de behandeling meestal wel (deels) vergoed krijgen. Informeer vooraf bij je zorgverzekeraar naar de kosten.

Lees meer over hypnotherapie bij kanker

Massage bij pijn door kanker

Massage bij kanker heeft invloed op je zenuwstelsel. De zachte aanraking en de warmte ervan kan prettig voelen. Ook komen er meer endorfines vrij. Dat zijn lichaamseigen pijnstillers.

Massage kan pijn voor korte tijd verlichten. Een hand-, voet- of hoofdmassage kan bijvoorbeeld prettig zijn. 

Overleg vooraf met je arts of massage veilig is in jouw situatie. Laat je altijd masseren door een massagetherapeut met kennis van kanker. Dan weet je zeker dat de massage op een veilige en verantwoorde manier gebeurt.

Goed om te weten: De basisverzekering vergoedt massage niet. Heb je een aanvullende verzekering, dan kun je de behandeling misschien wel (deels) vergoed krijgen. Informeer bij je zorgverzekeraar of je voor vergoeding in aanmerking komt.

Lees meer over massage bij kanker

Lymfedrainage bij pijn door kanker

Bij pijn door lymfoedeem kan lymfedrainage helpen om de pijn te verminderen. Lymfedrainage is een vorm van massage om ophoping van lymfevocht (lymfoedeem) te verminderen. 

Lees verder over lymfedrainage

Medicinale cannabis bij pijn door kanker

Medicinale cannabis is cannabis van de apotheek. De soort medicinale cannabis die misschien kan helpen bij zenuwpijn heet Cannabis Bediol ®. Bij andere pijn kan Cannabis Bedrocan ® misschien je pijn verminderen. Beide soorten cannabis zijn op recept te koop bij de apotheek.

De cannabis is te koop in gedroogde vorm (flos). Je kunt er thee van zetten of de cannabis inhaleren (inademen) met een verdamper. In de bijsluiter bij het medicijn staat hoe je dit doet. Er is ook cannabisolie voor gebruik onder je tong.

Je kunt je arts of verpleegkundige vragen of je medicinale cannabis kunt proberen. Samen kunnen jullie bespreken of dat in jouw situatie veilig is.

Goed om te weten: je krijgt medicinale cannabis niet vergoed van de zorgverzekeraar. Dit komt omdat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de werking van cannabis bij pijn.

Lees meer over medicinale cannabis bij kanker

Muziektherapie bij pijn bij kanker 

Ook muziektherapie kan helpen als je last hebt van pijn. Tijdens muziektherapie ben je samen met je therapeut met muziek bezig. Dat kan op allerlei manieren: door samen naar muziek te luisteren bijvoorbeeld, of muziek te maken. De muziektherapeut kan ook voor je zingen, of muziek voor je maken. 

Ga bij voorkeur naar een muziektherapeut die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met kanker. 

Goed om te weten: Verschillende zorgverzekeraars vergoeden muziektherapie. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van je (huis)arts. 

Lees meer over muziektherapie bij kanker

TENS-behandeling bij pijn door kanker 

TENS is een apparaatje dat schokjes geeft. De afkorting staat voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie. 

TENS neemt de oorzaak van de pijn niet weg, maar kan de pijn wel verlichten. Het is een veilige behandeling. Er zijn geen bijwerkingen. 

Hoe gaat de behandeling met TENS?

Bij deze behandeling krijg je elektrische stroompjes door de huid heen. Dit gebeurt via 1 of 2 elektrodes op je huid en een apparaatje dat je bij je draagt. Je kunt zelf de sterkte van de stroompjes regelen. 

Je gebruikt je TENS gemiddeld 3 tot 4 keer per dag, elke keer een half uur tot een uur. En zolang het werkt en nodig is. 

Je plakt de elektrodes met pleisters of stickers op je huid. De elektrische stroompjes lopen vanaf het apparaatje naar de elektrodes. De stroompjes kunnen de zenuwen beïnvloeden of stimuleren en zo de pijn verminderen.

Bij pijn aan je voeten is TENS lastig toe te passen. De pleisters en elektrodes kunnen makkelijk losgaan door lopen.

Voor een TENS-behandeling kun je terecht bij een pijnarts. Eerst krijg je een proefbehandeling van 2 weken. Als de pijn door de TENS-behandeling minder wordt, kan de pijnverpleegkundige een TENS-apparaatje voor je aanvragen. Je krijgt dat dan volledig vergoed van je zorgverzekeraar.

Ben je zwanger, heb je een huidziekte of een pacemaker? Dan is een TENS-behandeling minder geschikt.  

Colofon

Met medewerking van:

Foto Inès von Rosenstiel

Dr. Inès von Rosenstiel

Kinderarts en arts integratieve geneeskunde, Rijnstate

illustratie-arts-man

Dr. Michel Wagemans

Anesthesioloog-pijnspecialist, Reinier de Graaf

LinkedIn

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

foto Monica Perebolte

Monica Perebolte

Consultatief verpleegkundige mammacare, Rijnstate

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2021