Aanpassingsstoornis

Opslaan

Heb je kanker (gehad) en heb je het gevoel dat je extra psychologische hulp kunt gebruiken? Blijf er niet mee rondlopen. Je huisarts kan je verder helpen met informatie en een verwijzing. 

Door kanker kan er veel veranderen in je leven: op het gebied van werk, relaties en sociale contacten. Door lichamelijke beperkingen kun je misschien (tijdelijk) niet meer werken. Of het lukt je niet goed om alle dagelijkse dingen doen. Ook de toekomst kan onzeker zijn. 

Hulp voor als je vastloopt 

Om je aan te kunnen passen aan veranderingen heb je veerkracht nodig. Dit is de buffer waarmee we schokken van het leven kunnen opvangen.

Misschien heb je (tijdelijk) onvoldoende veerkracht om je aan te kunnen passen aan alles wat er verandert in je leven. Je kunt dan het gevoel hebben dat je vastloopt of de situatie niet aankunt. 

Als dat gevoel lang aanhoudt, kan het goed zijn om hulp te vragen van iemand die gespecialiseerd is in psychosociale oncologische zorg. Je huisarts kan je naar zo’n deskundige verwijzen.

De hulp wordt volledig vergoed

In 2012 werd gespecialiseerde hulp bij aanpassingsproblemen uit het basispakket geschrapt, ook bij kanker. Deze zorg wordt nu weer tijdelijk vergoed (tot september 2021). Je hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Ook is er geen eigen risico.

Voorwaarde is wel dat je behandeld wordt door een psycholoog, psychotherapeut of psychiater gespecialiseerd in psychosociale oncologische zorg en die een BIG-registratie heeft.

Over deze informatie

Laatste update: december 2019
Gemaakt door: redactie kanker.nl
Gecontroleerd door: prof. dr. Tineke Vos (psychiater),  dr. Chantal Lammens (senior adviseur oncologische zorg IKNL)