Stel je vraag over slokdarm- en maagkanker aan Prof. R. van Hillegersberg van het UMC Utrecht

8 mei 2018 om 14.45,
gewijzigd 2 juli 2019 om 14.06

Het stellen van een vraag aan een professional is verplaatst. Je kunt je vraag aan een team onder leiding van Prof. R. van Hillegersberg van het Universitair Medisch Centrum Utrecht hier stellen. 

Disclaimer

94 reacties

Geachte heer van Hillegersberg,

ik ben mei vorig jaar geopereerd aan slokdarmkanker en heb toen buismaag gekregen. Ik heb daarna weinig klachten gehad en heb mijn oude leven weer normaal opgepakt weliswaar met een paar beperkingen.
Mijn vraag luid: ik hoor dat in sommige ziekenhuizen men regelmatig een scan uitvoert bij de 3 maandelijkse controle en bij andere ziekenhuizen houdt men het alleen bij een gesprek. Wat is Uw mening hierover en wat is het beleid van het UMC?
Bedankt voor Uw antwoord.
Laatst bewerkt: 27/06/2018 - 15:22

Beste Piet

Landelijk zijn er goede afspraken over hoe te handelen bij de behandeling van patiënten met slokdarmkanker. Er wordt gewerkt aan de hand van een richtlijn. Deze is opgesteld aan de hand van de meest recente wetenschappelijke inzichten. Die worden door een werkgroep vertaald naar behandel adviezen en aan de beroepsverenigingen van medisch en verpleegkundig specialisten voorgelegd ter goedkeuring.

In deze richtlijn , die dus door alle betrokken beroepsverenigingen is goed gekeurd is afgesproken dat er geen aanwijzingen zijn dat " standaard maken van beeldvorming ( scans maken_) zinvol is. Er wordt vanuit gegaan dat het behandelteam bij de individuele behandeling beoordeelt of bij een specifieke patiënt beeldvorming, en zo ja welke soort beeldvorming dan, zinvol is.

Concreet gebeurt er i.p. alleen beeldvorming bij niet goed te verklaren klachten.

Laatst bewerkt: 25/06/2018 - 11:56
Bedankt voor dit antwoord. Probleem vindt ik echter dat wanneer er aanwijzingen cq klachten komen de tumoren al in een ver stadium zijn. Toen ik slokdarmkanker bleek te hebben had ik in het begin ook geen klachten. Die kwamen pas in een later stadium en toen waren er bv al uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Gelukkig konden deze ook verwijderd worden. Dus m.i. kan een periodieke scan geen kwaad.
Laatst bewerkt: 27/06/2018 - 15:22
Geachte heer,
Mijn man heeft maagkanker, linitis plastica en zal als alles goed gaat een totale maagresectie krijgen.
omdat de kanker ook ver in de slokdarm zit zal deze ook verwijderd moeten worden. Er zal dan een stuk dikke darm gebruikt worden om het restant van de slokdarm te verbinden met de dunne darm.
het schijnt dat deze operatie slechts 10 tot 12 keer per jaar in Nederland uitgevoerd wordt.
In welk ziekenhuis wordt deze operatie het vaakst en het best gedaan en hoe gaat het straks met eten , zonder slokdarm en zonder maag?

Laatst bewerkt: 27/06/2018 - 15:22

l.s.

Een vervanging van slokdarm en maag tegelijk komt inderdaad weinig voor. Het UMCUtrecht en UMC Amsterdam ( voorheen AMC ) zijn de ziekenhuizen waar dit het meest gebeurt.

Het eten en drinken zal opnieuw moeten worden geleerd. Niet qua slikken, maar wel wat betreft de hoeveelheden, frequentie en type / substantie van eten en drinken. Het is erg persoonlijk hoe het lichaam reageert op dit type reconstructie. Zo krijgt u bijvoorbeeld niet echt dieet restricties opgelegd maar zal er in de praktijk wel blijken dat bepaalde vormen van eten en drinken heel goed "vallen" en andere helemaal niet. Het zou kunnen helpen om hier een beeld van te krijgen door eens met een ervaringsdeskundige te praten over het leven met een zogenaamd coloninterponaat. De patiëntenvereniging spks kan u hierbij verder helpen.

Laatst bewerkt: 27/06/2018 - 15:22

Beste Joke

Het is moeilijk om in algemene zin te zeggen dat dat zo is. Soms gedragen deze tumoren zich wel agressiever, maar je kunt dat niet helemaal generaliseren. Bij kwaadaardige ziekte wordt daarom gekeken naar verschillende zaken.

Celtype is belangrijk, maar ook het stadium van de ziekte zegt veel over mogelijke behandeling en het effect daarvan.

Laatst bewerkt: 27/06/2018 - 15:22
Goedendag,
Ik ben anderhalf jaar geleden geopereerd waarbij een tumor uit mijn slokdarm verwijderd is en een buismaag gemaakt is. Het herstel is erg goed gegaan. Het enige waar ik nu tegenaan loop is dat ik moet hoesten als ik iets doorslik. Ik heb in het herstelproces regelmatig (35x) een dilatatie gehad en de MDL arts heeft ook aangegeven dat ik tijdens de behandeling moet hoesten. Zelf weet ik dit natuurlijk niet omdat ik onder zeil ben...

De vraag die ik heb is hoe dit kan...wat is de 'verbinding' tussen mijn slokdarm en longen. Waar komt die hoestprikkel vandaan en is er iets aan te doen.

Alvast bedankt voor uw antwoord !


Laatst bewerkt: 27/06/2018 - 15:22

Beste Arjan,


er zijn inderdaad veel mensen die hoestklachten hebben na een buismaagreconstructie. Over het algemeen zien we die klachten in de maanden ! , na operatie langzaamaan verdwijnen. Mochten ze toch hardnekkig blijken ( zoals bij u ) kan het verstandig zijn om eens te kijken naar een onderliggende oorzaak. Zo'n onderzoek kan zijn, kijken in de buismaag zelf ( scopie ) , een slik/ passage foto ( röntgen foto) , maar ook het bekijken van de buismaag ligging / vorm door middel van een scan ( ct scan)

Op deze manier kan de ligging en het functioneren van de buismaag goed beoordeelt worden en kan er een eventuele oorzaak en mogelijk een oplossing gevonden worden.

Laatst bewerkt: 27/06/2018 - 15:22
Ik ben in oktober 2016 geopereerd en buismaag gekregen alles gaat prima gewicht ed blijven goed op peil ook conditie gaat goed krijg iedere 2 maanden een b12 injectie. Het enige probleem is dat ik steeds na het eten veel slijm op boer wat ontzettend vervelend is , ik kan hierdoor ook eens niet uit eten gaan omdat ik telkens naar het toilet moet rennen onder her eten. Zijn hiervoor misschien medicijnen voor om dit te onderdrukken, volgens mijn chirurg kan hij daar niets mee. Vr gr. Willem.
Laatst bewerkt: 13/07/2018 - 17:48

L.s.


passage problemen, al dan niet icm slijm opgeven , kunnen lange tijd na een buismaagreconstructie klachten geven.

Er zijn veel potentiele oorzaken . Veel buismagen ontledigen zich langere tijd vertraagd waardoor er lang eten in buismaag blijft staan. Dit kan weer klachten van opboeren geven. In dit specifiek verhaal lijkt ook het inslikken van lucht ( iedereen slikt lucht in ) voor een probleem te zorgen. Logopedie en of slik advies kan ructus ( zo noemt men dat ) klachten verminderen. Ti

Laatst bewerkt: 12/07/2018 - 15:52

Hallo Adriana,

in antwoord op jou vraag het volgende: van niezen en proesten na het eten heb ik geen last, ook nooit gehad alleen ruim 2 jaar na mijn operatie heb ik over het algemeen het meeste last van slijm opgeven na de lunch. ‘s morgens na het ontbijt nooit last ik eet dan 3 boterhammen en 2 kopjes koffie, dus best wel veel. , s avonds dus eigenlijk altijd veel last van slijm opgeven alleen in tegenstelling van een jaar terug is het wel sneller over toen had ik heel de avond een emmertje bij mij staan nu 2 of 3 keer naar toilet lopen en het is weer klaar, dus wel wat vooruitgang wat dat betreft. Ik heb zelf het vermoeden dat als het slijm begint op te Komen dat je dan al teveel gegeten hebt je moet dus echt niet teveel tegelijk eten en echt iedere keer een beetje. Ik zet mijn warm eten op een pannetje kokend water dan kan je rustig eten terwijl het eten lang warm blijf, dit werkt perfect.  Dus al met al valt het niet altijd mee als het eten lekker smaakt om je in te houden maar echt heel kleine beetjes helpt echt tegen slijm vorming ik denk dat door te veel te eten de buismaag ineens te vol wordt en daardoor zich het slijm vormt. Ik wens jullie veel geluk en wijsheid en vooral gezondheid voor 2019,  groet: Willem.

Laatst bewerkt: 31/12/2018 - 11:21

beste Willem, mijn man is een jaar geleden geopereerd, buismaag, alles gaat inderdaad ook heel goed, gewicht goed - maar ook hij heeft slijmproblemen. Vooral na het diner houdt dat in dat hij enorm veel moet niezen en proesten. De chirurg heeft ook geen idee...ik vroeg me af hoe het nu met uw slijmproblemen gaat? bedankt (en de beste wensen voor het komende jaar, goeie gezondheid!) groet Adriana

Laatst bewerkt: 30/12/2018 - 20:43
Beste, mijn man heeft 6 maanden geleden een buismaag gekregen. Alles gaat redelijk goed en wij hopen dat we in januari weer naar India kunnen gaan, waar wij elk jaar een maand naar toe gaan. Nu heb ik gelezen dat het gevaar voor bacterie besmetting groter is met de buismaag. Gaat dat om de rand met littekenweefsel of omdat het eten direct in de darm komt? Wat kunnen we daaraan doen en is het dan mogelijk om naar India te gaan, waar de hygiene minder is dan in Europa? Bedankt voor uw antwoord,Adriana

Laatst bewerkt: 28/08/2018 - 06:56

beste dr van Hillegersberg, heeft u mijn vraag gezien? Ik zou nog steeds graag antwoord willen hebben, denk dat de vraag over het hoofd is gezien?

Laatst bewerkt: 08/10/2018 - 11:35

L.s.

 

allereerst excuus voor de vertraagde reactie . Dit bericht is onverhoeds blijven liggen.

 

U kunt  "gewoon" elk land bezoeken dat u wilt.

Vaak gebruiken mensen na een buismaagreconstructie langere tijd maagzuurremmers.

We weten dat  het gebruik van maag zuurremmers een kleine verhoging geeft op de kans op voedsel vergiftiging.

Door de inwendige veranderingen zijn mensen met een buismaagreconstructie  over het algemeen meer gebaat bij een goede uitgebalanceerde intake.

Een reis naar een land met een ander klimaat ( en andere bacterie "flora" ),  en een ander milieu qua hygiëne maakt dat de kans op gastro intestinale  infectie door ander ( onbekend voor ons lichaam )  eten vrij groot is. Dit treft ook reizigers zonder medische voorgeschiedenis. 

Met een buismaag is het moeilijk om aanhoudende  diarree en of braak klachten goed op te vangen en om het aangedane verlies later weer te herstellen.

 

Samenvattend:

reizen kan en mag

attentie voor hygiëne

bereid u voor op mogelijk infectie gevolgen

Medicatie mee? denk aan ORS , anti emetica ,  medicatie tegen diarree. of zelfs eventueel anti biotica etc

 

en goede reis gewenst

Laatst bewerkt: 18/10/2018 - 17:19
Mijn schoonmoeder heeft sinds januari 2018 linitus plastica. Met uitzaaiingen. Toen de maag resectie plaats zou vinden ontdekte ze pas wat het precies was. Ook heeft zij borstkanker. Beiden worden niet behandeld. Ze heeft een week chemo gehad maar dat was niet te doen. Mijn vraag is of de borstkanker de primaire tumor kan zijn. En of dat dan nog andere behandelmogelijkheden zou kunnen op leveren. Ook heeft ze een sonde en sinds 3 weken en stent omdat de maag uitgang dicht kwam te zitten waardoor herplaatsen van de sonde niet meer mogelijk was. Nu heeft ze veel maagpijn. Hebben jullie daar ervaring mee. Ze kan sinds februari niets meer eten.
Laatst bewerkt: 25/08/2018 - 19:18

 DThP1956

 Even voorstellen Dick, man 61, problemen met heesheid. Stem komt niet terug. 

Lang gerookt, 30 jaar. Zeven weken geleden gestopt.  Afgelopen dinsdag 18 september is er in het Medisch Centrum Leeuwarden een derde gedeelte verwijderd van de linker stemband. Mogelijk is het kwaadaardig maar daar gaat het me nu niet om.

Waar het me wèl om gaat is dat ik in het begin na de operatie incidenteel nog redelijk kon praten maar dat mijn stem sinds afgelopen vrijdag uur helemaal weg is. Wie kan me een inschatting geven over de vraag of en wanneer mijn stem weer normaal wordt. Elke info is welkom. Liefst van mensen die het probleem (van vroeger) herkennen.

Alvast bedankt 

Laatst bewerkt: 25/09/2018 - 02:21

Beste DThP-1956, beste Dick,

Je vraag staat nu in de groep Vragen aan professionals Slokdarm- Maagkanker. Ik denk dat je vraag niet op de juiste plek staat. Je vraagt naar ervaringen van anderen en het onderwerp komt niet overeenkomt. Je zou de vraag bijvoorbeeld  in de groep Hoofd- en hals kanker zetten. Daar vind je mogelijk anderen met stemband problematiek. Maar je kunt misschien het beste met je eigen arts even bepreken wat je kunt verwachten (via mailcontact of door iemand anders te laten bellen). 

Veel succes,

 

Hartelijke groet,

Suzanne Drentje

Kanker Informatie Specialist Stichting Kanker.nl

T +31 (0)800 022 6622 (gratis - van maandag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur)

E infolijn@kanker.nl

Laatst bewerkt: 26/09/2018 - 16:30

Eboum

  • Kind van

25/08/2018 - 19:18

Mijn schoonmoeder heeft sinds januari 2018 linitus plastica. Met uitzaaiingen. Toen de maag resectie plaats zou vinden ontdekte ze pas wat het precies was. Ook heeft zij borstkanker. Beiden worden niet behandeld. Ze heeft een week chemo gehad maar dat was niet te doen. Mijn vraag is of de borstkanker de primaire tumor kan zijn. En of dat dan nog andere behandelmogelijkheden zou kunnen op leveren. Ook heeft ze een sonde en sinds 3 weken en stent omdat de maag uitgang dicht kwam te zitten waardoor herplaatsen van de sonde niet meer mogelijk was. Nu heeft ze veel maagpijn. Hebben jullie daar ervaring mee. Ze kan sinds februari niets meer eten.

Laatst bewerkt: 03/10/2018 - 11:45

Beste Eboum,

Het feit dat er sprake is van twee verschillende soorten kanker wordt door de patholoog anatoom vastgesteld. Onder de microscoop wordt op basis van de weefsel beoordeling dan gezien dat het om verschillende ziektes gaat.

Maagkanker met uitzaaiingen kan gemakkelijk (ernstige) passage klachten geven. Door vernauwing (het betreft een soort passagesysteem), maar ook omdat de werking van de ingewanden überhaupt achteruit gaat. Passage en opname, lees het verdragen van, voeding kan dan in korte tijd verslechteren.

Ook kan de ziekte door de manier van groeien pijnklachten geven. Waar zitten de uitzaaiingen? Geven die dan ook weer pijnprikkeling? Het is een zeer ernstige situatie waarbij meestal vooral geprobeerd wordt om de klachten zoals ze zich voordoen te bestrijden (dit verschilt namelijk per persoon).

Met vriendelijke groet,

Slokdarm- maagkanker team 

UMC Utrecht

Laatst bewerkt: 02/11/2018 - 09:33

De uitzaaiingen zitten in ieder geval in de slokdarm, de dunne darm , de buiholte en de lever.

Maar met sondevoeding funcioneert zijn verder nu nog prima. Ook heeft ze nauwelijks pijnklachten ( of wil ze er niet van weten?).

 

Laatst bewerkt: 05/11/2018 - 16:07

Geachte hr Eboum,

 

uitzaaiingen van kanker geven  aan dat de ziekte dus op meerdere plaatsen van het lichaam actief is. Afhankelijk van de plek kunnen deze uitzaaiingen dan meer of minder klachten geven. Het is belangrijk om , op basis van de beeldvorming, in te schatten welke klachten men kan verwachten zodat je daar snel op in kunt spelen.  Het blijft heel persoonlijk hoeveel last men van uitgezaaide ziekte heeft maar zeker is dat dit het lichaam zeer veel energie kost. Als de balans tussen energie aanbod ( (sonde )  voeding ) en energie verbruik verstoord blijft zal het gewicht afnemen en wordt het lichaam nog weer meer vatbaar voor klachten.   het blijft belangrijk om te proberen hierin een beetje vooruit te denken over mogelijk verloop. Zo kan vaak vermeden worden dat ad hoc situaties ontstaan die voor stress en extra belasting kunnen zorgen.

Laatst bewerkt: 15/11/2018 - 18:29

L.s.

Dit is een moeilijk vraag aangezien dit erg afhankelijk is van de manier waarop de ziekte zich "presenteert". Op basis van de gemaakte scan / beeldvorming kan er door het behandel team en of huisarts rekening gehouden worden met een verschillend verloop.

ter verduidelijking" : uitzaaiingen kunnen door hun locatie en afmeting soms voor obstructie ( gaan ) zorgen.  Je kunt dan  vooruit denkend met elkaar beslissen wat te gaan doen als dat daadwerkelijk gebeurt.  Uitzaaiingen kunnen uiteindelijk voor pijnklachten zorgen ( ook weer afhankelijk van plaats en afmeting ) . Je kunt alvast vooruit denken hoe daarop in te spelen als dit zich voordoet. Nogmaals dit is erg persoonlijk en is niet altijd een feit. Ik denk wel dat het goed is met het team , of de huisarts,  te bespreken of de uitslag van de beeldvorming  hier bij u aanleiding toe geeft. 

Laatst bewerkt: 20/12/2018 - 17:39

Mijn schoonmoeder blijft last houden van gerommel in haar buik. Het is geen pijn. Het is voor omstanders ook hoorbaar. Op zulke momenten voelt ze zich erg naar. Mijn vraag is zou dit ook bv een infectie kunnen zijn? Ze heeft geen koorts. Zou er nog iets aan te doen zijn bv met medicatie? De specialist wil haar niet terug zien en de huisarts heeft primperan, maar ze is niet misselijk. Ik denk dat het komt door de verdergaande kanker, maar ook dat daar erg weinig ervaring mee is omdat weinig mensen zolang met deze zieke leven. Klopt dat?

Laatst bewerkt: 01/07/2019 - 09:21

Geachte heer van Hillegersberg,

bij mij is slokdarmkanker geconstateerd. De arts gaat voor een curatieve behandeling (chemo radio therapie en operatie), ik las echter ook iets over een endoscopische behandeling. De tumor zit er nog niet lang en heeft weinig volume (wel 4 cm lang). Ik wil graag weten of en in welk ziekenhuis een endoscopische behandeling mogelijk is. Ik kwam het AMC tegen, maar zijn er meer ziekenhuizen die dit doen? En zou dit nog kunnen bij een tumor die er een paar maanden zit (gesteld dat deze nog niet ingegroeid is.

Hartelijk dank voor de reactie en groet,

Kees

Laatst bewerkt: 17/10/2018 - 11:07

Beste Kees,

Er kan middels een kijkonderzoek ( scopie), en met behulp van beeldvorming ( c.t. scan),   beoordeelt worden of endoscopische behandeling een optie is. Dit is meestal duidelijk. Mocht er twijfel over bestaan zou een herhaling van het kijkonderzoek, door een expert in endoscopische behandeling van slokdarm kanker,  plaats kunnen vinden.  Er zijn diverse expertcentra die dit kunnen. Het is belangrijk om met uw behandelteam te bespreken of er twijfel is over het stadium van de ziekte. In hoeverre is er betrokkenheid van de verschillende lagen weefsel waaruit de slokdarm is opgebouwd ?

In hoeverre zijn er lymfeklieren verdacht voor betrokkenheid bij de ziekte? Zoals eerder benoemd is dit op basis van het kijkonderzoek en de scan vaak duidelijk.

 

Met vriendelijke groet,

Slokdarm - Maagkanker team

UMC Utrecht

Laatst bewerkt: 02/11/2018 - 09:24

Geachte,

Vorig jaar is bij mij een tumor van 2 cm ontdekt onder het klepje overgang slokdarm-maag.

3 chemo’s en een totale maagresectie heb ik ondergaan. De laatste 3 chemo’s kon ik niet ondergaan vanwege zwakte (ik was inmiddels in hele korte tijd ook 25 kilo afgevallen).

De oncoloog liet weten dat de chemo’s hun werk niet hadden gedaan.

Gelukkig zijn van de 23 verwijderde lymfeklieren geen enkele aangetast.

Het vervelendste echter vind ik de controles.

Geen scans, alleen een cea waarde in het bloed. Ik had voor mijn maagkanker geen klachten. (Zat gewoon op gewicht, was actief, geen pijn etc etc).

Ik ben een jonge moeder van 45 jaar en had een actief leven.

Heb ik recht op het eisen van een scan? Het hoeft echt niet elk half jaar, maar elke 2 jaar misschien?

Ik hoor het graag!

 

Mvg,

Esther

 

 

Laatst bewerkt: 05/11/2018 - 10:17

Geachte Esther,

 

uw vraag is heel begrijpelijk. Het is een heel natuurlijke reactie om te zoeken naar zo veel mogelijk zekerheid.

het scannen na grote operatieve behandelingen als maag en slokdarmkanker operaties wordt niet "standaard" gedaan. Er wordt eigenlijk vanuit gegaan dat er een curatieve ( behandeling met genezende intentie )  behandeling is gegeven,  en dat er pas weer reden is voor onderzoek bij specifieke klachten.

Er wordt o.a. wel gezegd dat een scan zonder specifieke reden voor "schijnveiligheid" , ( want het is een moment opname),  kan zorgen.

Ook kan er op een scan een toevalsbevinding zijn die voor veel onrust én noodzaak tot nader onderzoek zorgt, en waar dan uiteindelijk niets uit komt.

Als laatste is de redenering dat een scan verder geen behandel consequenties heeft. Als er op een scan terugkeer van ziekte zou blijken , moet je dan toch niet pas gaan behandelen als de ziekte klachten veroorzaakt? Dus wat heeft eerder scannen dan voor zin ?

het is denk ik goed al deze punten met uw behandelaren te bespreken.

Zo lijkt  bijvoorbeeld het inzicht om pas te gaan behandelen als de ziekte klachten geeft langzaamaan wat te verschuiven. Uw oncoloog kan hier het beste antwoord opgeven. Hoe is dat voor uw situatie?

En kan uw onzekerheid zo groot worden / zijn  dat dit een scan ( al is het dan een moment opname ) rechtvaardigt ? Of is het juist verstandiger om te zoeken naar andere handvatten om om te leren gaan met de onzekerheid die bezit van je kan nemen , na zo'n belastende behandeling als deze ?.

een open en eerlijk gesprek over de voors en tegens is een belangrijk begin

 

Laatst bewerkt: 15/11/2018 - 18:50

Hallo,

Ik heb een vraag en dat gaat over mijn man.

Hij heeft in oktober 2016 slokdarmkanker gekregen en heeft bestraling,chemo en een buismaag gekregen.

Sinds dag 1 van de operatie is hij misselijk in de nacht en ochtend de eerste maanden ook met heel veel overgeven,hij heeft hiervoor medicijnen sinds de operatie in februari 2017 ondansetron,primperan,pantoprazol,die neemt hij sinds die tijd dagelijks in ondanks dat nog misselijk.

er is al een scan gemaakt waar geen rare dingen op te zien zijn

ook een bloedonderzoek kon geen Helicobacter bacterie ontdekken.

Nu heeft hij laatst een galblaasontsteking gekregen dus de galblaas eruit gehaald hij moest beginnen met antibiotica en het was voor hem een verademing de misselijkheid verdween maar na 3 keer antibiotica hield het op want ja dat mag je niet te lang gebruiken maar ja wij weten nu dat er iets in zit wat werkt voor de misselijkheid.

Dus onze vraag hebben jullie enig idee wat de oplossing kan zijn hiervoor of wat zijn jullie ervaringen hiermee?

Alvast bedankt

Petra.

Laatst bewerkt: 19/11/2018 - 16:41

Beste Petra,

ziekte aan en behandeling van "de ingewanden " geven helaas vaak misselijkheidsklachten. Veelal verdwijnen deze als de oorzaak van het probleem is gevonden en behandeld.

de vraag is of de oorzaak goed te achterhalen valt.

Zoals u  aangeeft ontstond  de misselijkheid na de buismaagoperatie. Daarvan kun je dan denken dat het te maken heeft met de narcose waar veel mensen misselijk van zijn. Na langere tijd aanhouden van de klachten kun je ook nog aan bijwerking van ander medicatie denken ( bijv morfine ) . Een volgende stap kan zijn dat het ligt aan de gehele reconstructie en hoe het lichaam van uw man hier op reageert. Ontledigt de buismaag zich wel goed? Is de prikkeling op de dunne darm dusdanig dat misselijkheid optreedt?

Soms is het ook zo dat mensen zo vaak,  en of langdurig,  misselijk zijn dat er psychisch component gaat meespelen ( "ik wordt al misselijk als ik er aan denk.. ") 

Omdat u aangeeft dat de anti biotica kuur de misselijkheid weg nam zou je kunnen bedenken dat dit komt omdat dit de passage prikkelde  / verbeterde. 

Er zijn mensen met een buismaag die als prokineticum  erytromycine ( is ook een anti bioticum ) gebruiken . Zo helpen zij hun maagdarmstelsel  met passage. En dat verminderd of voorkomt dan weer misselijkheid klachten of een vol gevoel.

 

het lijkt dus de moeite waard dit eens te proberen.

Soms echter lukt het,  door het complex aan , mogelijke , oorzaken ook niet om precies de oorzaak te achterhalen en te behandelen.

Laatst bewerkt: 03/12/2018 - 16:44

Beste heer Van Hillegersberg,

Bij mijn moeder had een plaveilcel tumor hoog in de slokdarm. Vanwege de plaats niet operabel, dus behandelt met chemo en radiotherapie. Kwam in aanmerking voor een hoge dosis bestraling (Art-deco studie). Behandeling is eind augustus afgesloten met succesvol resultaat, namelijk geen tumorcellen meer zichtbaar.

Probleem is nu dat (waarschijnlijk) door de hoge dosis bestraling ongeveer 5 cm van de slokdarm is afgesloten. Dus niet kunnen eten, drinken, slikken en veel speekselvorming dus de hele dag spugen in een bakje. Voor mijn moeder een enorme aantasting van haar kwaliteit van leven.

Deze week is er zowel mbv scopie bovenlangs als onderlangs (door opening buiksonde) gekeken naar mogelijke opening om op te kunnen rekken. Zonder resultaat, lijkt helemaal verkleeft. De arts weet het even niet meer, heeft hier nog nooit van gehoord en denkt na over een vervolg. Toch wil ik ook graag meerdere meningen / opties verkennen. Heeft u een idee of weet u een expert die we kunnen raadplegen ?

De vraag is inmiddels “opgelost”. Gisteren hebben ze het nog een keer geprobeerd. De internist is de held in het verhaal. Het is gelukt om door de verkleving heen te gaan. We zijn heel blij !

Laatst bewerkt: 11/12/2018 - 07:55

Geachte Her van Hilligersberg, 

ik heb dikkedarmkanker gehad, met een platte tumor van 5,8 cm, ze hebben een stukje darm van 19 cm verwijderd, na een jaar weer onderzoek gehad en daarbij de: CONCLUSIE: Slijmvliesbiopten sigmoid: tubulair adenoom met laaggradige dysplasie.  

nu heb ik ook last van Slokkdarmspasme en Passageklachten, nu is mijn vraag is er een mogelijkheid dat de laaggradige dysplasies de kans op Slokdarmkanker vergroot?

u dankend voor de door u te nemen moeite in deze, verblijf ik met vriendelijke groet,

hoogachtend,

J. Ger van den Hurk

 

 

 

Laatst bewerkt: 08/12/2018 - 22:20

Geachte,  

allereerst een Gezond en Gelukkig 2019 toegewenst te hebben en mijn dank voor u reactie, maar ik dacht dat de kankercellen, laaggradige dysplasie,  via het bloed door het lichaam gaat en zo in je slokdarm kunnen komen, en aangezien mijn slokdarm "toch al moeilijk" doet dit de kans zou vergroten.

met vriendelijke groet,

Ger

Laatst bewerkt: 01/01/2019 - 11:59

ik dacht ergens gelezen te hebben dat:
CONCLUSIE:
Slijmvliesbiopten sigmoid: tubulair adenoom met laaggradige dysplasie.
(Een adenoom is een poliep met dysplasie, dus een voorstadium van kanker),
kan het verkeerd begrepen hebben, na een verzoek van mijzelf om een slokdarm/maag/twaalfvingerige darm hierbij conclusie:
CONCLUSIE:
I biopten maagantrum: geen afwijkingen. Geen ontstekingskenmerken van betekenis, geen intestinale metaplasie, geen helicobacter pylori.
II maag antrum en corpusslijmvliesbiopten met focaal intestinale metaplasie. (
= niet helemaal normaal maar niet kwaadaardig) Geen dysplasie.(wel dysplasie = wel gevaarlijk)
 Hooguit geringe chronische ontsteking. Geen helicobacter pylori.
III biopten slokdarm: geen ontstekingskenmerken van betekenis. Geen beeld van eosinofiele oesophagitis.

dus als leek heb ik dan de gedachte dat het een, tubulair adenoom met laaggradige dysplasie  met II  maag antrum …. een connectie kunnen maken omdat ik dacht dat de onrustige cellen via bloed verplaatst worden.

en met de "wetenschap" dat de slokdarmkanker bijna "te laat" word ontdekt ben ik er zo direct mee bezig,

U alweer dankend voor uw aandacht, verblijf ik met vriendelijke groet

J. Ger van den Hurk

Laatst bewerkt: 28/02/2019 - 13:34

wat is laaggradige dysplasie dan wel, en als het later wel kan "uitgroeien" tot hooggradige dysplasie, dus kanker, en als dat zo is, en men komt er te laat achter in de zin dat het al uitzaaiingen heeft, en zo ik dus lees, bij slokdarmkanker komen ze bijna altijd te laat achter....

verder ik krijg binnen korte tijd op 23 april 2019, weer een, endoscopische onderzoek, bij het eerste onderzoek na de operatie zat de MLD specialist er persoonlijk bij, waar en wat moet ik in bijzonder in de gaten houden en met de specialist bespreken, u bij voorbaat dankend voor de door u te nemen moeite in deze, verblijf ik met vriendelijke groet,

Ger 

Laatst bewerkt: 12/04/2019 - 11:21

L.s.

dit is een moeilijke vraag,

als er weefsel verwijderd is en onderzocht wordt door de patholoog kan het zijn dat niet direct duidelijk is wat voor type cel het betreft. Het kan dan noodzakelijk zijn " nieuwe kleuringen " en of genetische analyse" te doen. Zo kan een concrete uitspraak / uitslag op zich laten wachten. U zou dit aan uw behandelteam kunnen  vragen.

Laatst bewerkt: 26/02/2019 - 17:08

Mijn vader is twee jaar geleden geopereerd aan slokdarm kanker.

Nu twee jaar later zit er kanker in de maag alvleesklier en darm. Komt dit vaker voor? En zou dit niet eerder ontdekt kunnen worden ?

Laatst bewerkt: 29/01/2019 - 17:47

L.s.

Bij de behandeling voor slokdarmkanker blijken mensen soms geconfronteerd te worden met  uitzaaiingen.  Waar in eerste instantie genezend leek te worden behandeld,  blijkt de ziekte toch meer verspreid in het lichaam aanwezig te zijn geweest. Deze uitzaaiingen opbaren zich met name in de eerste twee jaar. Daarna gebeurt dit ook nog wel eens maar wordt de kans hierop gemiddeld kleiner.

Is het voor uw vader nu zo dat hij geconfronteerd is met uitzaaiingen van de slokdarmkanker. ( is de ziekte in de maag en alvleesklier en darm eigenlijk uitgezaaide slokdarm kanker? ) Of is er sprake van meerder ziekte beelden naast elkaar ? . Dat komt ( zeker bij 4 organen) erg weinig voor. Als er sprake is van meerdere "primaire tumoren" dan zal het eventueel verstandig kunnen zijn om genetisch onderzoek te laten doen bij uw vader.

Of deze ziekte  eerder ontdekt had kunnen worden is moeilijk.  Bij het ontdekken van slokdarmkanker worden er scans gemaakt om te kijken of het lokale ziekte  betreft en welk behandel advies het beste zou zijn. Dan wordt dus het lijf  al onderzocht op afwijkingen. In die onderzoeken was er denk ik nog geen sprake van deze later ontdekte ziekte en zal er dus ook geen argwaan zijn geweest?

Laatst bewerkt: 26/02/2019 - 17:22

Geachte heer Hilligersberg,

Ik heb in januari 2018 buismaag gekregen na chemoradiatie ivm slokdarmkanker. Nu zijn er helaas uitzaaiingen in mijn r long, buikvlies en r bijnier. Ik voel me nog goed. Krijg volgende week weer scan. Ik twijfel nog over vakantie naar Gambia. Mijn vraag is zou ik malariapillen mogen slikken? Mogen/kunnen die ook opgelost/klein gemaakt??

Vriendelijke groet,

Carolina 

Laatst bewerkt: 07/02/2019 - 12:41

l.s.

als je geconfronteerd wordt met zo'n ziekte is er maar weinig wat je zou moeten tegenhouden om zo'n droom reis te maken.

Advies over hygiëne tav drinken en eten is overal te vinden.

Het zou een overweging kunnen zijn  om iom uw behandelaar prevetief anti biotica ( advies )  mee te nemen als u gevoeliger bent geworden voor luchtweg infecties.

Wat malaria pillen betreft zijn er betere deskundigen dan wij, maar u mag die nemen, en bijvoorbeeld  Lariam kan in stukjes gemaakt en aangelengd met water ingenomen worden. Vraag om het soort malaria medicatie advies aan uw  reis organisatie, of deskundigen op dit gebied. ( reisvaccinaties advies ) 

Laatst bewerkt: 26/02/2019 - 17:32