Adenocarcinoom

26 april 2017 om 06.51,
gewijzigd 28 februari 2018 om 17.28
Hoi allemaal ik zal me kort even voorstellen ik ben chantal ben 26 jaar en 3 weken geleden heb ik te horen gekregen dat ik een adenocarcinoom heb deze is ontdekt tijdens de zwangerschap van mijn 2 dochter met 35 weken omdat ik ontsluiting had mri en pet scan waren gelukkig goed maar ik begreep omdat het adenocarcinoom is en dit een kanker is die vrij agressief kan zijn ze alles gaan verwijderen de weirtheim operatie ze laten mijn eierstokken zitten. Ik vroeg me af zijn er nog meerdere vrouwen hier die een adenocarcinoom hebben en is deze wel echt agressief? Zijn er vrouwen waar bij na de operatie de kanker toch is terug gekomen ergens anders? Na de operatie gaan ze alles nakijken en dan word bepaald of ik nog een nabehandeling nodig heb. Aangezien ze ook een stuk van de bovenkant van de vagina weg halen hoe ging het daarna als je weer sex had?

14 reacties

Hallo Chantal
Wat een nare wending in je zwangerschap. Ik heb drie jaar geleden gehoord dat ik een adenocarcinoom had. Tegen mij is verteld dat dit idd een agressieve vorm zou zijn, maar zeker zijn ze hier niet van. Doordat deze tumor hoger en dieper zit wordt hij vaak later ontdekt daardoor zou hij vaak al meer schade hebben aangericht. Ik heb een Wertheim operatie gehad waarbij ook gekozen is om de eierstokken te laten zitten. Dit omdat je anders ook nog vervroegd in de overgang komt met de bijbehorende klachten.
Tot nu toe ben ik gelukkig schoon. De operatie was even heftig, ik ging gevoelsmatig goed het ziekenhuis in en kwam er als een wrak weer uit maar gelukkig ben ik vrij snel hersteld. Ik heb nog steeds wat klachten met mijn blaas en oedeem in mijn linkerbeen maar voor de rest gaat het goed.
Op sexueel gebied is er voor mij niet veel veranderd. Ik ben wel gewaarschuwd en vond het ook wel eng maar eigenlijk ging het bij mij weer vanzelf. Het idee was enger dan het daadwerkelijk doen. Ik weet dat dit zeker niet voor alle vrouwen het geval is maar ik zag er ook erg tegenop en is mij 100% meegevallen. Sterkte de komende periode.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Zena dank je wel voor je reactie. Ja is raar om te horen toch ja het is een agressieve vorm maar dat weten we niet zeker ben gewoon nog aan het zoeken naar informatie hierover heb mijn vraag ook gesteld aan de gynaecoloog hier. Ik heb idd gehoort dat het een vrij heftige operatie is en dat ik er zeker rekening mee moet houden dat het een zwaar herstel word. We gaan er gewoon voor blijven sterk en we gaan eruit komen 15 mei word ik geopereerd.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hoi Laura dank je wel voor je reactie waar zat de tumor bij jou als ik mag vragen?:) ze gaan bij mij ook de bovenkant weghalen en mijn partner is vrij groot geschapen stom hoor haha maar ik denk straks gaat het niet passen en hoe gaan we dat dan doen gaat het pijn doen straks gaat het tussen ons niet meer ik ben zo aan het nadenken pff. 15 mei word ik geopereerd ik hoop dat ik net als jou het alleen maar beter word.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hoi Chantal. Mijn naam is Monique en vorig jaar februari is bij mij alles verwijderd. Ook mijn eierstokken maar dat was vanwege mijn leeftijd. Ik was toen 49. Ik had dezelfde soort tumor op de baarmoedermond van 4,5 cm (ze dachten ong 2,5). Een scan heb ik toen niet gehad, dat vond men niet nodig wat ik erg raar vond. Ik ben geholpen in het LUMC, daar zijn ze gespecialiseerd op dit gebied maar ik woon ook in Leiden. Mijn lymphen waren gelukkig schoon. Wel kreeg ik nog 25 bestralingen omdat er nog wat cellen waren achtergebleven in de vaginawand zoals ze dat noemen. Twee inwendige bestralingen maar die vielen reuze mee in mijn geval. Na de behandelingen kreeg ik vaginale hormoonpillen mee om de boel soepel te houden. Dat was voor drie weken. Daarna kreeg ik een etuitje mee met pallotten. Een soort dildootjes in verschillende maten waarmee ik drie x per week moest oefenen om de boel open te houden. Door de bestraling en operatie is alles 1 groot litteken en dat wordt bindweefsel. De sex zal nooit meer hetzelfde worden. T moet heel voorzichtig en dan ligt het er nog aan hoe groot je partner geschapen is. Nou is dat voor mij niet zo heel belangrijk meer op mijn leeftijd maar ik kan me voorstellen dat op jou leeftijd het problemen kan geven. Praat met je partner en evt met een sexuologe erbij zodat jullie een manier vinden die voor beiden prettig is. Het is niet het einde vd de wereld hoor. Anders is ook fijn. Heel veel sterkte meissie.
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Hoi monique dank je wel voor je reactie hoe zijn ze erachter gekomen dat er nog cellen zijn achtergebleven? Ik vraag dit omdat de tumor door een gewone gynaecoloog verwijdert is en niet is dicht gebrand of iets omdat hij op voorhand zei ooh maar dat zal niks zijn ik ben dus bang dat er ook celletjes rond aan het zwerven zijn. Ik krijg na de operatie pas te horen of ik nog een nabehandeling nodig heb. Mijn partner is nogal groot geschapen dus ik ben bang dat het straks niet meer gaat passen en onze relatie eronder gaat lijden heel stom maar mijn hoofd draait overuren .
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Hoi chantal ik lees je reactie nu pas. Er werd gezegd na de operatie dat er een uitlopertje van de tumor in mijn vaginawand was achtergebleven die ze niet konden weg opereren. Vandaar mijn bestralingen. Van mij is alles nu precies anderhalf jaar geleden. Drie maandelijkse controles heb ik nog steeds. Bij mij is de sex anders geworden maar is gezien mijn leeftijd niet het allerbelangrijkste meer. Ik kan me jou vraag heel goed voorstellen. Als alles achter de rug is zal de arts je er waarschijnlijk over bijpraten en in jullie geval een sexuologe aanraden. Je hoofd is nu een rollercoaster en je beleefd dingen alsof het niet over jou gaat. Dat komt ook weer goed maar dat duurt even. Ik zou je oncologische revalidatie willen adviseren. Het heeft mij enorm geholpen om ook weer terug te keren in het werkende leven. Alleen lotgenoten kunnen elkaars gevoelens begrijpen helaas. Ik wens je heel veel sterkte en vraag maar raak. Groetjes Monique
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Hallo,

Ten eerste sterkte met dit nieuws. Mijn zus had een adenocarcinoom en helaas is zij hieraan overleden. Ook bij haar was het ontdekt tijdens haar zwangerschap. Bij haar was het in ieder geval dus een zeer agressieve vorm van kanker. Ik raad je aan om zoveel mogelijk gelijk weg te laten nemen en niet in te zitten over cosmetische dingen ofzo. Alles moet weg! Gelukkig heb je al twee kindjes.

Zit niet in over de seks, dat je het overleeft is het belangrijkste nu. Ze kunnen beter te veel als te weinig weghalen. Ik heb zelf ook een vaginale operatie gehad voor VIN en na een jaar was alles weer soepel. Vlak erna kon ik niet fietsen enzo. Maar het gaat nu stukken beter! Gewoon de tijd nemen om te herstellen. Dat je het nu overleeft is 1, je partner staat op 2 nu. Dit gaat om jouw leven.
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Hoi mishu, Dank je wel voor jou reactie wat vervelend om te horen over jou zus:( mag ik vragen hoe het bij jou zus is gegaan? Had ze uitzaaiingen? Ik ben zo bang dat als ze alles hebben weg gehaald er toch nog celletjes achterblijven kanker maakt je zo angstig! Overmorgen word ik al geopereerd en morgen avond word ik al opgenomen. Mag ik vragen wat VIN is? Liefs chantal
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Hoi Chantal,

Omdat je al zo snel opgenomen gaat worden, heb ik maar even het antwoord op je vraag wat VIN is opgezocht. Maar misschien had je dat zelf ook al gedaan.
Hier kan je het vinden:
http://http//nvog-documenten.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&id=23710&richtlijn_id=524
Bedenk wel dat iedere kanker anders is en bij iedereen anders uitpakt, dus jezelf 1 op 1 vergelijken met een ander is niet altijd raadzaam.
Ik snap dat je je grote zorgen maakt en ik hoop dat je steun vindt aan het vinden van ervaringsdeskundigen en lotgenoten. We blijven graag op de hoogte van hoe je operatie verlopen is en ik wens je heel veel sterkte!
Lekker idee dat het woensdag al achter de rug is!
Liefs, we duimen voor je!
Ellemes

Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Hallo Chantal,

ik las jou verhaal. En het leek net of ik mijn eigen verhaal hierin terug zie.
Het is nu een jaar geleden voor jou. Hoe gaat het nu met je?
Bij mij is het nu 4 weken geleden dat ik de diagnose hebt gekregen. Ik krijg ook de weirtheim operatie.
Nu is mijn vraag. Hoe js de operatie bij jou gegaan? Hoe was de pijn? Heb je complicaties gehad? En Hoe heb je het hele jaar ervaren? Sorry voor al de vragen. Maar ik ben zo bang voor de operatie en alles wat daarna gaat gebeuren.

Groetjes
Jennifer
Laatst bewerkt: 28/02/2018 - 17:28

Ik heb ook deze soort. Is nog maar onlangs vastgesteld tijdens een routine controle. Ben 46 jaar. Alles zal worden verwijderd, baarmoeder, eierstokken, en waarschijnlijk ook lymfeklieren. Is snel gegaan bij mij. Vorig uitstrijkje niets te zien, perfect in orde. En nu..... is een klop op uwen kop dat ge krijgt. Volgende weeg nog MRI en dan kan operatie ongepland worden.

veel sterkte aan iedereen ( en aan mezelf)

Laatst bewerkt: 24/08/2019 - 17:11