middelen tegen misselijkheid chemo

Openbaar gesprek
23 februari 2015 om 17.37,
gewijzigd 25 maart 2015 om 21.38
welke medicijnen krijgen jullie voorgeschreven om misselijkheid te bestrijden?
en wat als je pillen (xeloda) slikt en deze komen er toch uit. wie heeft hier ervaring mee.

groetjes,


peter

11 reacties

Hoi Peter,

Ik ben bij de eerste chemo kuur heel erg ziek geweest met name van het infuus, dat was heel erg naar!!! Ik viel in 4 dagen tijd kilo's af omdat ik niks binnen kon houden en al helemaal niet aan eten kon denken ondanks de medicijnen die ik gekregen had voor de misselijkheid. Ik kreeg toen primperan zetpillen erbij en toen ging het wel redelijk. Bij de volgende kuren heb ik steeds Emend erbij gekregen en dat heeft mij HEEL erg goed geholpen. Ik heb mede daardoor  (primperan en de Emend) de kuren goed doorstaan. Vraag er eens naar bij je oncoloog. Ik wens je heel veel sterkte in deze moeilijke tijd, en ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen met mijn antwoord op je vraag.

Groetjes,
Kitty
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
hallo Kitty,

bedankt voor je antwoord.
vandaag is het eerste infuus en ik heb de middelen die jij benoemt opgeschreven.

vriendelijke groet,

peter



Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste Peter / bogaos,

Ik zie dat je vandaag begint met je chemo's. Dat is erg spannend voor je waarschijnlijk. Sterkte.
Om je vraag te beantwoorden; zelf heb ik twee jaar geleden 8 keer de oxaliplatin / xeloda (capecitabine) kuur gehad. Als medicatie ter voorkoming van misselijkheid kreeg ik daarbij :
- ondansetron - 2 tabletjes op dag 1 te beginnen voor het oxaliplatin-infuus
- dexamethason - tabletjes op de eerste 4 dagen van de kuur
Die combinatie heeft bij mij prima gewerkt, ik ben niet misselijk geweest gedurende de acht kuren.
Als achtervang had ik wel altijd een doos metoclopramide (Primperan) klaarliggen, maar die heb ik niet aangeraakt, omdat het niet nodig was.
Nou, heel veel succes met het verloop van je kuren en je genezing.

Groet,
Jerolimo

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Jerolimo,

bedankt voor je reactie.
Het gaat trouwens om mijn moeder die getroffen is al voelt het soms of het geen verschil maakt.
In ieder geval vanmorgen eerste kuur gehad.
eerst Avastin, toen oxaliplatin en vanavond de xeloda pillen.
mijn moeder was al vreslijk misselijk voordat de kuur begon.
ik heb vervolgens om een primperan gevraagd en binnen een half uur was de misselijkheid weg. (blij dat ik dat vanmorgen nog even had gelezen)
ben jij wel eens tegen een infectie aangelopen tijdens je dip periode?
vriendelijke groet,
peter
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Peter,
Sorry voor het misverstand, maar het maakt idd weinig verschil. Hoe is het nu met je moeder? Gelukkig dat die Primperan direct goed werkte.
Zelf ben ik niet tegen een infectie aangelopen, maar wel heb ik na de vierde kuur even moeten stoppen i.v.m. long-embolie. Dat is geen infectie, maar wel een bekende bijwerking / gevolg van chemotherapie. De vijfde kuur is met een week uitgesteld, ik heb daarvoor een paar dagen in het ziekenhuis moeten blijven, maar vanaf dat moment moest ik zes maanden bloedverdunners spuiten en vanaf toen ging het weer door. Na die zes maanden was e.e.a. weer hersteld. 
Nogmaals succes met je moeder.

Groet,
Jerolimo
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Jerolimo,

De Primperan was echt even hard nodig.
Mijn moeder heeft gisteren 6 uur doorgebracht op de poli om alles in te laten lopen.
Best spannend de eerste keer, omdat je voortdurend aan het monitoren bent wat er voor effecten optreden.
Handen wassen was even een misser maar dan weet het maar.
alleen de xeloda pillen bleven maar heel moeizaam binnen gisteravond.
ik heb mijn moeder aangeraden contact op te nemen met de medisch verpleegkundige (voice-mail standaard)
ze gaat vragen of ze de primperan ook als vangnet erbij mag.
hoe heb jij het met de xeloda gedaan?

groetjes,

peter 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Peter,

De xeloda-pillen, dat was iedere keer weer een toer om die allemaal weg te krijgen. Ik nam ze in direct na het ontbijt s'morgens met flink wat gewoon schoon water. En s'avonds na het warm eten ook direct met minsten twee a drie glazen schoon water. Op zich ging dat wel, het was gewoon erg veel...Ogen dicht en afslikken...
Van de oxaliplatin-infusen had ik echt veel meer last. En dan met name de koude reactie, alsof je een elektrische schok krijgt als je iets fris of kouds aanraakt. En koud drinken, dat gaat ook niet. Let er bij je moeder op dat het gevoel in de vinger(toppen) en tenen en voeten wel terugkomt in de rustweken, want anders kunnen daar onherstelbare beschadigingen aan blijven. Direct signaleren en bespreken met de oncoloog / behandelend verpleegkundige. Bij mij is het gevoel in de voetzolen nog niet terug, en dat komt waarschijnlijk ook niet meer. Daarom heb ik bij de laatste twee kuren geen oxi meer gehad maar 'alleen' xeloda.
Mijn ervaring is een ervaring, voor iedereen is het anders heb ik gemerkt, dus misschien is het bij je moeder allemaal wel anders he.   
Nou, tot zover maar weer, succes!
Groet, Jerolimo
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
hallo jerolimo,

bedankt voor je advies en tips!
uiteraard brief ik dat meteen door.
wat je zegt over die xeloda geldt ook voor mijn moeder. verstand op nul en weg zien te slikken. alleen na een oxaliplatin kan  je natuurlijk geen koude vloeistoffen verdragen dus nu met lauw/warm water behoorlijk goor.
maar ja je hebt weinig keuze als je wilt doorleven zullen we maar zeggen.

groetjes,

peter

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb precies hetzelfde gehad, xeloda tabletten zijn een maaltijd alleen, ik kon niet tegen xeloda, ik liep leeg, ik kreeg een ander middel via infuus.
Ik had ook last van kou, en nu heb ik geen gevoel meer in mijn voeten en vingers, helaas kreeg ik ook de laatste 2 keer geen oxiplatin.
Ik moet nog tot september wachten om te kijken of het gevoel terug komt
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Peter,
Na 10 maanden chemo werd mijn man al misselijk van het alleen nog maar moeten kijken naar Primperan of Litican, laat staan het innemen. Het enige wat hij nu nog gebruikt is Emend op de dagen van de chemo en verder ... gember op olie, in België te verkrijgen bij supermarkt Delhaize. Hij neemt daarvan elke morgen een vierde van een koffielepeltje en heeft sinds hij daarmee begonnen is helemaal geen last meer van misselijkheid. Ik had over gember gelezen op een forum voor zwangere vrouwen met ochtendmisselijkheid, maar ook voor mijn echtgenoot is het dus een echt wondermiddel gebleken.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Hallo, heeft er iemand ervaring met Metoclopramide tegen misselijkheid. De oncoloog heeft gezegd dat je dit de hele tijd rustig kunt slikken tot 3-4x per dag. Op de bijsluiter slaat echter maximaal 5 dagen. Het kan de rijvaardigheid beïnvloeden en ik ben de hele dag doodmoe. Ik ben er dus nog niet echt blij mee. Zonder dit ben ik twee weken lang na het infuus de hele dag misselijk.

Heeft iemand een alternatief dat werkt?

Laatst bewerkt: 26/06/2020 - 17:18