Over mij

Augustus 2021 : ik was een gezonde man van 58 jaar, toen ik in aug 2021 bloed begon te plassen. Op 6 okt 2021 is CT-scan gedaan en daarop was een 9 cm grote tumor in de rechter nier zichtbaar. Doorverwezen naar Avl. Daar zagen ze op diezelfde ct-scan nog dat er 1 lymfe klier was aangetast. Longen en blaas waren wel schoon.
Op 1 nov 2021 is bij operatie nier verwijderd. (kijk)Operatie goed verlopen. 3 nov het ziekenhuis alweer uit. Op 11 nov 20121 kreeg ik de uitslag van het weefselonderzoek en die was heel slecht: uitzaaiing naar 1 lymfeklier bevestigd en de meest agressieve vorm: graad 4. Er was geen standaard preventieve behandeling voor nierkanker dwz alleen bij geconstateerde uitzaaiingen wordt er iets gedaan en dat was bij mij nog niet het geval. Echter er liep een trial waarbij onderzocht werd of preventieve behandeling mogelijk baat kan hebben. Hieraan heb ik meegedaan. Vanaf 17 januari 2022. Elke 2 weken zat ik aan het infuus. Ik kreeg dan nivolumab en ipilumab of placebo. 19 april 2022 bleek bij bloedprikken leverwaarden niet in orde. Toen moeten stoppen met de behandeling en om de lever weer in orde te krijgen prednison moeten slikken tot medio juni. Leverwaarden toen weer in orde. De slechte leverwaarden waren effectief goed nieuws omdat het betekent dat ik echt imuun therapie heb gehad en geen placebo en – zo zei de dokter – resulteert een sterke reactie van mijn imuunsysteem, getuige de slechte leverwaarden, ook in betere effectiviteit van de imuun-therapie.
Nu, juli 2023 heb ik weer een schone scan achter de rug en mag naar een halfjaarlijkse controle. Dat is goed nieuws. Minder goed nieuws is dat de imuuntherapie die ik gehad heb geen voordeel blijkt te hebben ivm overlevingskansen. Niet dat het een nadeel heeft, maar dus niet, wat ik dacht, een voordeel, wat dus betekent dat de kans op terugkeer na enige tijd wel reeel zal zijn. Hoelang die tijd is, dat weet je natuurlijk niet.