10. Algemene Periodieke Keuring (APK)

Niet voor mijn auto, want die heb ik helemaal niet.
Maar wel het periodieke onderzoek naar m'n prostaatkanker, horend bij het Active surveillance beleid.

Nog voordat ik m'n geplande consult-afspraak gisteren (donderdag 4 juni) met m'n urologe had in het AvL, wist ik al min of meer wat de uitslagen zouden zijn van de periodieke onderzoeken.
De uitslag van het bloedonderzoek op PSA zag ik op het patiëntenportaal van het ziekenhuis in Breda, waar ik het bloed had laten prikken. Een PSA-waarde van 4,2 µg/l.
Afgelopen jaar (september) was deze nog van 5,1 µg/l. Dus weer een lichte daling.
Niet verkeerd dus.

Vol vertrouwen wachtte ik nu op de uitslag van de MRI-scan die op 12 mei jl. in het AvL was gedaan.
En ja hoor, een week voor de afspraak met de urologe, kon ik de uitslag al vinden op het patiëntenportaal van het AvL. Nu ben ik geen specialist in het interpreteren van de verschillende gegevens die ik las. Dus vergeleek ik de uitslag van nu, met de vorige van augustus 2018 en daarin waren amper verschillen te zien.
Ongewijzigd een beeld van T2a/c N0 prostaatcarcinoom, zonder veranderingen in positie:
"PI-RADS 3 focus PZ dorsolateraal apex tot midprostaat rechts, onveranderd.
PI-RADS 4 focus PZ dorsolateraal mid-apex prostaat links, nu alleen nog in de apex zichtbaar."

Uitleg over die termen staat op m'n lijssie voor de afspraak met de urologe.
 
En verder, ook ongewijzigd: "laaggradige maligniteit". Dat vertaal ik dan maar als een nog steeds slapende kanker, maar ook dat vraag ik voor de zekerheid maar even aan de urologe.
Ik lees ook: "Geen aanwijzing voor kapseldoorbraak of voor vesiculae seminales invasie". Latijn zat nimmer in mijn studievakkenpakket. Ook geen potjeslatijn. Dus dit is ook voer voor de urologe dat ik haar op een bordje voorschotel (met servetje).
 
Enkele dagen voor dat ik de afspraak met de urologe had, een telefoontje van de assistente. Wat de urologe betrof kon de afspraak ook telefonisch en of ik me daar in kon vinden. Geen probleem voor mij, gezien de toch wel positieve uitslagen. Het bespaarde mij in ieder geval een ov-reis van Breda naar Amsterdam (en terug), met verplicht mondkapje in bus, trein en tram.
Dus zonder zombieachtige coronagezichtsmaskerbedekking, afgelopen donderdag een op gepaste afstand veilig telefoongesprek met de urologe.

Zij vertelde me wat ik dus al had gelezen in de uitslagen. De PSA weer iets omlaag en op de MRI was geen wezenlijke verandering zichtbaar in het kankerweefsel. Zelfs iets minder zichtbaar, aan de linkerkant in de prostaat, alleen nog maar in de 'apex', dus in het puntje van de prostaat, zo vertelde de uroloog me.
De PI-RADS 3 en 4, dat staat voor de waarschijnlijkheid van die prostaatkanker. Hij is er wel, maar je ziet 'm amper. En de laaggradige maligniteit, ja, dat kon ik dus wel een slapende kanker noemen. Kan zo maar zijn dat dit zo blijft tot in de lengte der jaren.

Oja, die 'vesiculae seminales invasie', dat staat voor klieren rondom de prostaat, waar kanker in uitgezaaid kan zijn (invasie van kankercellen dus).
Anders gezegd: kankergeklier in de klieren. Maar dat is bij mij dus allemaal niet het geval.
Gelukkig maar.

De urologe stelde voor om het beleid/protocol van de Active surveillance voort te zetten. Dat betekent over 6 maanden weerom een PSA controle en a.h.v. die uitslag indien noodzakelijk verder kijken middels MRI of biopsie. Als ik dat graag wil, wilde de urologe ook nu al een biopsie doen, maar daar was volgens haar geen enkele aanleiding voor.
Dan ben ik natuurlijk de laatste om te zeggen dat ze dat toch maar wel moet doen.

En zo kan ik weer met een gerust hart en een slapende kanker de zomer tegemoet gaan zien.

Oja, over die voedings-studie van het Erasmus MC waaraan ik zou deelnemen (zie onderaan blogbericht nr. 8, die is nog steeds niet gestart.
Wat niet betekent dat ik nu alleen maar ongezonde voeding tot me neem.
Want dat zit niet in de aard van dit beestje.

Tot het volgende blogbericht maar weer.........

7 reacties

Dank jou wel, ga ik zeker doen. Hoef ik ook helemaal niet ver weg voor te gaan.
Met de fiets door het Brabantse polderland, of wandelen door bos en hei, dat maakt mij helemaal blij. Camera en loepje op zak en ogen op steeltjes, in stilte genieten van het natuurleven om me heen (en soms de weg kwijtraken) ;-)

Laatst bewerkt: 07/06/2020 - 14:49

Sssssst, niet te hard, anders wordt het schaapjes tellen om 'm weer in slaap te krijgen. En met die schaapjes ben je nu alsmaar sneller uitgeteld, want die wolf, met schaapskleren aan........

Laatst bewerkt: 07/06/2020 - 14:53

Fijn Mottie. Ergens je naam gelezen maar weer kwijt. Itt tot veel andere bloggers een rustige kanker. Dat plasgedoe lijkt me wel lastig, maar kennelijk goed mee te leven.  Hou ons op de hoogte. 

Liefs. Lies

Laatst bewerkt: 07/06/2020 - 12:59

Klopt, ik kom meer blogberichten  tegen over pijnlijke behandelingen, lichamelijke en geestelijke/emotionele gevolgen, achteruitgang, etc. Dan mag ik me gelukkig prijzen met mijn slapende prostaatkanker. Snurkt gelukkig ook niet, dus geeft amper overlast, ook niet voor naaste, onder- of bovenburen (ik woon in een appartementencomplex).
Ja dat plasgedoe is minder fijntjes, maar valt in het niet in vergelijking met wat ik op deze website lees van andere deelnemers. Daar kan ik niet meer dan bewondering voor hebben. Over de veerkracht en power die velen in zich hebben, ondanks tegenslagen.

En de naam.........,
hartelijke groet van Tom (die naam dus)

Laatst bewerkt: 07/06/2020 - 14:41

Ja. Over humor in tijden van Corona, kanker of ander leed. Ik heb een aantal jaren geleden veel ernstige depressies gehad. Echt " dodelijk". Maar zelfs helemaal kapot van angsten en spanning kon ik nog grappen . En nu nog . Heerlijk. Al waardeert niet iedereen mijn toch erg geslaagde woordspelingen. 🙄

Maar weer sterkte Tom.

Laatst bewerkt: 07/06/2020 - 15:52