Over wonderen gesproken

Wie gelooft dat er wonderen gebeuren? Ik wel. Altijd al gedaan. En nu maak ik er zo maar één mee.   

Ik lees graag blogs van andere bloggers op kanker.nl. Niet alle blogs natuurlijk. Dat zou te veel zijn. Met een aantal bloggers/lotgenoten is er een band ontstaan. Je wilt van elkaar weten hoe het gaat. We leven met elkaar mee, bij goede of slechte berichten. Dan kijk je uit naar de volgende blog. Hoe gaat het nu??De blog van lotgenote Marianne;  'Eierstokkanker, the silent killer strikes again', lees ik ook regelmatig. Ze leeft al heel wat jaren met eierstokkanker. In juni 2018 las ik haar blog 'Wonderen bestaan echt'. Ze schrijft hierin dat ze weer met chemo zou starten.  Als voorbereiding op de kuur had ze sinds maart van dat jaar geen suiker meer gegeten, om een beetje fit aan de kuur te beginnen. Als ze de dag van de kuur in het ziekenhuis komt, blijkt de tumormarker flink gezakt te zijn. Ze verteld dat geen suiker eten het enige is wat ze heeft gedaan. Zou het daardoor komen? De oncoloog geloofde daar niet zo in. Nooit wetenschappelijk bewezen enzo. Maar Marianne was er natuurlijk dolblij mee . En ongeveer een jaar zijn de tumormarkers blijven dalen en kon ze zo de chemo nog uitstellen. Een wonder!

Dit verhaal maakte toen enorme indruk op mij. Ik ben me een beetje gaan verdiepen in de relatie tussen suiker en tumorgroei. Wat de wetenschap hier over zegt. Oei. Dan begeef je je in een wereld van tegenstrijdigheden. Er verscheen een uitkomst van een onderzoek van professor Johan Teevelein, één van de onderzoekers verbonden aan de Katholieke Universiteit in Leuven. Volgens hem en twee mede-wetenschappers laat suiker tumoren groeien en maakt het de kanker agressiever. Na negen jaar onderzoek laten de onderzoekers zien hoe kankercellen suiker versneld afbreken en hoe dat mechanisme er dan weer voor zorgt dat de kanker in stand wordt gehouden. Ok, waarvan akte.  Maar door andere bronnen wordt dit bericht genuanceerd of tegengesproken. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zegt bijvoorbeeld:  "Er wordt wel eens gezegd dat suiker een tumor extra laat groeien. Hiervoor is echter geen wetenschappelijk bewijs". Maar professor Teevelein zegt:  ‘Een suikervrij of suikerarm dieet blijkt niet zomaar een hype maar écht iets om op in te zetten bij kankerpatiënten’.  Dat klinkt goed. Nee, zegt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Bij een slechte voedingstoestand, onbedoeld gewichtsverlies en slechte eetlust als gevolg van ziekte of behandeling kan het gebruik van suiker nuttig zijn om een goed gewicht te behouden"  Ja, goed gewicht houden is belangrijk. Alhoewel ik denk dat je dat beter niet met suiker kunt doen. Nuttig is suiker mijn inziens nooit. Het IKNL stelt wel in hun folder dat suiker tumorgroei bevordert. Maar het Kenniscentrum suiker  en voeding zegt : " Het is nooit aangetoond dat een suikerarm of suikervrij dieet heilzaam werkt bij kankerpatiënten. Bovendien geven vooraanstaande oncologen aan dat het schrappen van suiker uit het dieet van patiënten niet effectief is in de behandeling tegen kanker en zelfs risico’s met zich meebrengt" . Kritische kanttekening hierbij is dat ze worden gefinancierd door de suikerunie. Hoe onafhankelijk ben je dan in je onderzoeken vraag ik mij af.  In ieder geval is het wetenschappelijk nog niet zo klaar als een (suiker)klontje dus. 

Toen ik eens een PET scan kreeg, en in de informatiefolder het waarom en waartoe van zo'n scan las dacht ik het staat hier gewoon duidelijk. Ik citeer uit de beschrijving: "De meeste kankercellen hebben een verhoogde stofwisseling. Hierbij wordt veel suiker verbruikt. Met een PET-scan maakt de arts hier gebruik van. Hij of zij dient een radioactieve stof toe die op dezelfde manier als suiker in cellen wordt opgenomen. Doordat kanker een verhoogde verbranding heeft, nemen vooral de kankercellen de radioactieve stof op. Zo kan de arts kankercellen zien". Met mijn lekenverstand zie ik hier toch echt de relatie suiker en tumor. 

 Met de gedachte baat het niet, dan schaadt het niet (suiker is nooit gezond en ik had bepaald geen last van onbedoeld gewichtsverlies) ben ik toen ook, een beetje halfslachtig, gestopt met toegevoegde suikers. Dat ging goed tot de volgende verjaardag zich weer aandiende. De geest is wel gewillig maar het vlees is zwak. De klad kwam er weer in.

In mijn vorige blog 'vroeger', over angsten en corona,  schreef ik dat de hormoonkuur uitgewerkt was en dat de tumormarker lichtjes aan het oplopen was en de lymfeklieren in mijn longen toegenomen waren. Dat was de stand van zaken toen de coronacrisis begon. Omdat ik toch opgehokt  zat, de boodschappen gebracht werden, en ik dus niet in verleiding werd gebracht in de supermarkt, en er bovendien toch weinig te vieren viel, besloot ik tot een klein experiment. Ik wilde die rottige kankercellen niet meer voeren. Ze krijgen niks meer van me. Ik stopte met het eten van toegevoegde suikers. Koekjes, snoepjes, en de slechte koolhydraten. Wel fruit (fruitsuikers). En ik drink ook wel wijn. Druiven zijn ook fruit tenslotte. 😉 

 Ik schreef over de trial waar ik mogelijk aan mee zou kunnen doen. Vanwege corona , lage weerstand, angst, noem het maar op, was ik daar, in overleg met mijn oncoloog, nog niet mee gestart. Maar nu zou ik dan toch gaan beginnen. Afgelopen dinsdag voor bloedonderzoek ,CT scan en intake gesprek met de onderzoeksverpleegkundige. Woensdag een dag opname om een biopt uit mijn long te nemen. Doodeng, en ik zag er als een berg tegenop. Maandagmiddag had ik nog een telefonisch gesprek met de oncoloog. Ik vertelde haar dat ik sinds maart geen suiker meer gebruikte en ik zei nog, met een knipoog eigenlijk, "mocht er iets wonderbaarlijks gebeurd zijn dan begin ik er niet aan hoor ". "Nou, dat zou heel mooi zijn" zei ze.

Dinsdag had ik na de scan en bloedprikken het intake gesprek met de onderzoeksverpleegkundige. Ik vroeg haar of  ze de uitslag van de tumormarker al had. Ze keek op de computer, keek nog een keer.  Zei " he?" en "huh". Is de tumormarker gezakt, vroeg ik. Ja. Naar normaalwaarde! Nu was het mijn beurt om he en huh te zeggen. En de CT scan is die al binnen? "Ik ga kijken". Nog meer uitroepen van dezelfde strekking.Het is niet te geloven, maar de lymfeklieren in mijn longen waren ook kleiner geworden. Hoe kan dit? Ik vertelde van mijn suiker experiment. Een andere verklaring heb ik niet. Verpleegkundige ging overleggen met de oncoloog. Die is ook min of meer van de stoel gerold denk ik. En nee, geen longbiopt. Geen kuur. Niks. Over twee maanden terug. Wonderbaarlijk. Omdat ik nogal beeldend denk, zag ik in gedachten die enge kankercellen weg rennen omdat er niets meer voor ze te halen viel. Haha lekker puh. Wegwezen!! Ik ben met een glimlach van oor tot oor naar huis gefietst, en die is gebleven tot ik naar bed ging.

In februari was mijn vraag aan de oncoloog of mijn  klachten van littekenweefsel in mijn longen kon komen. Maar omdat toen de tumormarker op liep en de ct scan groei van de lymfeklieren in mijn longen lieten zijn leek 1+1= 2 . Leek dus heel logisch dat daar mijn klachten vandaan kwamen. Mijn klachten zijn nu natuurlijk niet verdwenen. Maar ik ga er nu maar van uit dat het niet door de groei van het tumorweefsel komt. Een geruststelling.

 Natuurlijk is dit geen wetenschappelijke studie. Met alleen de ervaring van Marianne en mij kun je dit niet echt een representatief onderzoek noemen. En ik weet natuurlijk ook niet zeker of het komt door het laten staan van de suiker. Maar het is mijn enige verklaring. Ik vertel mijn ervaring. Begrijp me goed ,ik wil ook niet beweren dat dit bij iedereen met kanker werkt. Of dat iedereen dit zou moeten doen. Zelf hou ik daar ook niet van; als anderen tegen mij zeggen dat ik dit of dat moet doen of laten. Ieder gaat zijn of haar eigen pad. En wat bij je past. Hoe dan ook, ik ben blij. Heel erg blij. En bovenal heel erg dankbaar.🙏 Ik wil dit goede nieuws met jullie delen. Zolang het duurt geniet ik ervan. Ik blijf kanker hebben, en vroeg of laat zal de tumormarker weer stijgen. Maar voor nu kan ik een volgende behandeling weer even uitstellen. Als dat geen wonder is.

 

Hieronder de link naar de blog van Marianne.

https://www.kanker.nl/ervaringen-van-anderen/blogs/eierstokkankerthe-si…         

 

 

 

 

 

 

38 reacties

Gewoon eigenwijs zijn! Mijn vrouw is voor borstkanker behandeld en had één van de zwaarste kuren, 9*2 weken! De eerste 2*2 weken had ze verschrikkelijk veel bijwerkingen die vooral fysiek waren. Je kon ze niet onder psychische klachten of inbeeld klachten scharen. Toen is ze 48 uur voor, de dag van en de dag erna gaan vasten en nog strenger koolhydraatarm gaan eten. Geen enkele bijwerking meer en de rest tumor bleek na operatie graad 1 , dus laag agressief te zijn! Zeg het allemaal maar......suiker is killing! En ondanks alle super goede professionele mensen tijdens de behandelingen viel mij het ouderwetse denken van de diëtisten me op. Een slaatje aanbieden als je weerstand laag is, aanmoedigen om veel eiwitten maar vaak ook roomijs te eten.....niet weten hoe belangrijk vitamine D is....zo achtergebleven gebied de dietiek. Dat vasten rond chemotherapie is veel beschreven en er wordt nu enig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan alsook naar insuline resistentie en kanker. Insuline resistentie is een voorstadium van diabetes 2 . Insuline resistentie heeft naar schatting  60% vd Nederlanders en zorgt voor een verzwakt immuunsysteem en dus verhoogd ( volgens enkele onderzoekers waaronder Jason Fung) het risico op kanker.

Laatst bewerkt: 14/05/2020 - 23:33

Dank voor je reactie Kees. Toen ik mijn oncoloog in 2018 het verhaal van Marianne vertelde, zei ze dat het ziekenhuis waar ik patiënt ben, onderzoek heeft gedaan naar vasten rondom chemokuur bij borstkanker patiënten. Mijn oncoloog heeft hieraan meegewerkt. Ik vind het dan ook 'leuk', als ik dit woord mag gebruiken in dit verband, dat ik de oncoloog dit resultaat kon vertellen. Onderzoek is o.a te zien in programma 'Dokters van morgen '.Aflevering over vasten op 18 oktober 2019.De onderzoekers komen hierin aan het woord. De uitkomst van deze pilot studie beloofd veel goeds; borst kankerpatiënten  die rond hun chemokuur kortdurend vaste ondervinden minder schade aan hun bloedcellen dan patiënten die van tevoren wel eten. Goed dat er meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen voeding en ziekten. Maar het zou meer moeten gebeuren. 

 Lenneke

 

 

Laatst bewerkt: 15/05/2020 - 09:14

Hoi Heleentje,

Wat heb je je blog weer geweldig verwoord!! Ik ben heel erg blij voor, dat het ook zo snel al een goed resultaat geeft! En ik ben ook heel erg blij, dat ik met mijn blog lotgenoten inspireer en hoop geef. Ik heb in 2018, toen ik suiker liet staan, ook aangegeven, dat uiteraard iedereen moet doen wat voor hem of haar goed voelt! Maar ik vond het zéker het proberen waard! Op deze manier krijg je toch weer uitstel! En daar zijn wij, (ongeneselijke ) patiënten, al héél erg blij mee!! In mijn geval is mijn tumormarker 1 jaar gaan dalen (nooit onder de grens). Sinds maart ben ik weer aan de chemokuren, maar ik heb het hierdoor wel 2 jaar kunnen uitstellen!

Ik lees hier ook over het vasten. Ik heb dat bij kuur 1 geprobeerd, maar vond het erg moeilijk.. ! Vooral als je je al zo lamlendig voelt... De andere 2 kuren heb ik het niet meer geprobeerd.

Ik wens je het allerbeste en blijf je volgen!

Veel liefs,

Marianne

 

Laatst bewerkt: 15/05/2020 - 13:38

Hoi Marianne,

Hoe mooi is dat, dat je met jouw blog en experiment met suiker, mij geïnspireerd hebt. En dan ook met dit resultaat. Dank je wel.

Sterkte met je chemokuren. 

Liefs Lenneke

Laatst bewerkt: 18/05/2020 - 09:10

Heerlijk om dit te lezen. Mooi dat je aan de ene kant je wonder voor het voetlicht brengt, maar aan de andere kant voorzichtig bent met anderen te pushen. Daar heb ik zelf meer een handje van :) 

Ik eet al jaren geen suiker meer, al voor ik de diagnose borstkanker kreeg. Toch had ik in die eerste jaren suikerloos nog wel erge trek in suiker, dat was echt lijden. Na mijn chemo's ben ik begonnen met het Moerman-dieet, dat ik nog steeds in grote lijnen volg. Wat ik ook heb gedaan is het uit mijn dieet weglaten van tarwe-producten; geen pizza, geen pasta, geen toostjes; noem maar op, het zit in heel veel dingen. De eerste drie weken toen ik tarwe liet staan had ik vreselijke honger, niet te doen, echt een soort afkicken. Maar daarna was het goed, en bovendien was mijn craving naar suiker.... verdwenen!

Als ik echt trek heb in zoet eet ik dadels, maar liever nog gedroogde abrikozen, daar kan ik echt van smullen. In plaats van tarwe eet ik wel spelt, en heel veel havermout, dat me ook gered heeft tijdens de chemo. En heel veel groente, noten en zaden/pitten, vette vis regelmatig, geen vlees, voldoende fruit. Ik ben ervan overtuigd dat dit een ongelofelijk belangrijk effect heeft op mijn kansen om zonder terugkeer van kanker verder te leven, en ik voel me er bovendien veel beter bij. Geen troep meer naar binnen.

Houd vol! Breid je gezonde dieet ook uit! Daar ligt een belangrijke wereld voor ons kankerpatiënten. Die we zelf moeten aangrijpen, niemand uit de reguliere medische wereld die dat serieus neemt. Dus moeten we het zelf doen.

Laatst bewerkt: 15/05/2020 - 08:57

Dank je voor je reactie. En inderdaad; de trek naar suiker gaat op een gegeven moment echt over. Weet je wat ik bij de koffie  'snoep'? Bananen cakejes.

2 rijpe bananen, 100 gram havermout, 2 eieren, paar eetlepels yoghurt. Staafmixeer fijnmaken. Laagje in cup cakevorm. Ik maak er 14 van deze hoeveelheid. Noot of blauwe bes erop drukken. 20 min in de oven op 175 graden. Mmmmm.

Laatst bewerkt: 15/05/2020 - 09:47

Met 12 tot 15 koppen koffie met 3 suikerklontje 500 gram snoep per week denk ik bovengemiddeld suiker te gebruiken met een lever die die zooi moet verwerken van een snelle groei is geen sprake en bijna iedere specialist valt van zijn stoel als hij mijn dossiers leest, het soort type en weet ik wat nog meer maakt bij de 1 wel en de ander niets uit maar fijn voor je dat geen suiker zo een positieve uitslag geeft vooral zo doorgaan

Laatst bewerkt: 15/05/2020 - 09:16

Dank je Ron. Natuurlijk is voor mij de motivatie om dit vol te houden groot als je zulk wonderlijk resultaat ziet.En ik wil dit positieve nieuws ook delen. Maar zoals ik schreef, iedereen gaat met de ziekte om zoals hij of zij zelf wil. Het is allemaal al lastig genoeg. Alsjeblieft geen dogma's. In het begin van mijn ziekte ben ik, op aanraden van anderen,  bij een natuurarts geweest.  Het klonk goed. Het was een goede arts.  Ik vind het ook goed. Echt waar!  Maar het was alleen niets voor mij. Het klikte ook niet zo.Hij vroeg me waarom ik naar hem toe was gekomen. "om van het gezeur van andere mensen af te zijn" zei ik. Hij moest lachen en zei dat er  slechtere redenen waren. Dat vond ik dan wel weer leuk. 

Wat ik maar wil zeggen is geniet jij lekker van je bakkie en laat jij op een andere manier de specialisten maar  van hun stoel vallen. 

Laatst bewerkt: 15/05/2020 - 09:49

Super nieuws.. Ik geloof ook dat suikers (de foute) meer schade toebrengen dan men van te voren had bedacht.  Er zijn ook al best wel veel onderzoeken naar geweest en komt "regelmatig" op het nieuws.  
En ja.. je conclusie Petscan versus suikers klopt. Voor een petscan moet je volgens mij ook een liter suikerwater drinken toch?

Ben heel blij dat het suikerarm goed werk voor de kanker..!  Bedankt voor het bananencake recept. Ga ik zeker snel maken. 

Succes met alles..!!!

Lies (FB-groep Gyneacologische kanker)

https://www.oncologieinperspectief.avl.nl/media/12715479/sessie-1-i-fei…

Laatst bewerkt: 15/05/2020 - 10:40

Lieve Lies,

Even een reactie op jouw opmerking over de Petscan. Je drinkt gewoon kraan water voordat je onder de scan gaat. Maar de nucleaire stof die wordt ingespoten, wordt vermengd met een fluorhoudend suiker. Die stof, hecht zich aan tumorcellen. Vooraf wordt je glucose ook geprikt.

Ik ga je link bekijken, bedankt!

Lieve groetjes,

Marianne

 

Laatst bewerkt: 15/05/2020 - 13:46

Dank je Lies.

Bedankt ook voor de link. Ik heb mijn blog klein beetje veranderd en dit er ook in verwerkt.

Groet Lenneke 

Laatst bewerkt: 18/05/2020 - 09:15

Dank je . Hieronder de link naar het onderzoek wat ook in het programma dokters van nu aan bod kwam. Vasten rond chemokuur bij borst kankerpatiënten.

https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2015/oktober/Vasten-rond-chemo…

https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2019/Oktober/dokters-van-morge…;

Het onderzoek is uit 2015. Het is nu 2020. Ik hoop dat er inmiddels meer onderzoek naar gedaan is. 

Het beste met je vrouw. Groeten Lenneke

Laatst bewerkt: 18/05/2020 - 08:54

Wonderbaarlijk. Ja inderdaad ik heb de laatste maanden ook veel minder suiker gegeten, onbewust weliswaar, maar mijn tumormarker is ook veel minder. O wow wie weet .........

Laatst bewerkt: 15/05/2020 - 23:40

O, wat fijn Hanny.  Dat je tumormarkers ook gezakt zijn. Hou vol zou ik zeggen. Het zou toch mooi zijn als er straks een grote populatie is van patienten waar het bij werkt en dat we zo zelfs een representatief onderzoek kunnen neerzetten. 

Groet Lenneke

Laatst bewerkt: 18/05/2020 - 09:20

Of het door het weglaten van de suikers is of iets anders, feit blijft dat je een super goede uitslag hebt gehad en daar gaat het om. Ik hoop voor jou dat het nog heel lang zo mag blijven. xx Kim 😘

Laatst bewerkt: 16/05/2020 - 09:47

Dank je Kim. Lief van jou. Dat  vind ik wel eens moeilijk op dit forum ; de één krijgt goed nieuws en de ander heel verdrietig nieuws.  Maar we leven met elkaar mee. 

Denk aan je.

Lenneke

Laatst bewerkt: 18/05/2020 - 09:25

Wat een bijzonder en fijn nieuws! Geweldig dat je hier resultaat van ziet.
Ik zou je voorbeeld direct volgen, maar deze truc kan ik niet meer inzetten. Al lang voordat ik kanker kreeg, at ik geen suiker, behalve héél af en toe een gebakje. Heb het geluk dat ik niet van zoet houd, dus het gaat erg makkelijk.
Het heeft niet tegengehouden dat ik uitgezaaide kanker kreeg, maar misschien is het wel een reden dat ik het al een hele tijd volhoud. We zullen het nooit weten.

Voor jou hoop ik dat het je situatie een heel lange tijd stabiliseert!

Liefs en het allerbeste,

Hanneke

Laatst bewerkt: 16/05/2020 - 10:10

Wat een mooi nieuws! 

Net als Hanneke ben ik geen zoetekauw en eet ik nauwelijks suiker, dus ik kan niet experimenteren. Maar het zou me niks verbazen als het weglaten van suiker mede verantwoordelijk is voor de goede (best mogelijke) uitslag. Hoe dan ook: fijn!

Veel liefs XXX

Laatst bewerkt: 16/05/2020 - 15:54

Zo ongelooflijk lastig om de suiker weg te laten. Ik ben vroeger altijd een zoetekauw geweest. De laatste jaren gelukkig wel minder. Ik heb een tijdje een voedingspatroon gevolgd waarbij ik helemaal geen suiker at en koolhydraatarm. Ik voelde me daarbij in alle opzichten zoveel beter. Suiker is gewoon troep en werkt echt verslavend. Helaas is de suiker er weer ingeslopen, maar ik eet nog wel steeds koolhydratenarm: tarwe heb ik grotendeels vervangen door haver en soms rogge. En een enkele keer eet ik nog wel eens een lekker broodje, maar ik merk het meteen als ik dat eet.

Het lastige vind ik dat er zoveel tegenstrijdige onderzoeken zijn, en dat we gewoon niet weten wat nu de waarheid hierin is.

Maar, het lezen van jou blog heeft me er wel weer toe aangezet, om weer zoveel mogelijk suikers uit mijn voeding te schrappen.  Ik zal me er sowieso beter door voelen.

En het belangrijkste is natuurlijk je goede nieuws, dat de tumormarker gezakt is en de lymfeklieren kleiner zijn geworden. Ik ben echt blij voor je.

Liefs, Karin

Laatst bewerkt: 16/05/2020 - 16:15

Ha Karin,

Het is ook lastig om al dat lekkers te laten staan. Ik ben niet een uitgesproken zoetekauw, meer gewoon een kauw, ik vind veel lekker. Weet je wat een quilty pleasure van mij was? Heel soms?Bij Kruidvat een zak apekoppen kopen en die dan op de fiets naar huis helemaal leegeten. 😲. Nu is mijn motivatie natuurlijk heel groot om vol te houden.

Succes ermee. Proberen waard. En sterkte met alles.

X Lenneke 

Laatst bewerkt: 18/05/2020 - 11:35

Wauw wat fijn dat geen suikers of bijna dan niet dit resultaat hebben voor jou.

Ik was ook al voor ik diagnose kreeg gemindert met suiker. Ik nam het al niet veel meer maar een gebakje en een zak Engelse drop waren waar ik nog wel eens mee uitschoot.

Nu koop ik dat zelf niet meer en mis het ook niet. Suikervrije dropje neem ik wel eens maar niet meer in hoeveelheden als Engelse drop. 

Bedankt voor jou ervaring hopelijk werkt het door en kun je hierna weer een tijd behandeling voor je uitstellen.

Liefs Alice 😘❤

Laatst bewerkt: 17/05/2020 - 06:56

Dank voor jullie lieve reacties.  Jullie hebben niet allemaal optimistisch nieuws te vertellen. Maken heel moeilijke dingen mee. Maar er wordt meegeleefd met goede en slechte berichten.  Dat doet goed. 

Een soort collectief wij tegen zij (die rot kankercellen). Dat er waar en hoe dan ook weer een paar verjaagd zijn voor een poosje. 

Lenneke

 

Laatst bewerkt: 18/05/2020 - 09:42

Goedemorgen Heleentje,

Wat een prachtige blog heb jij geschreven zeg! Waar ik aan het begin van het lezen nog dacht, hmmm moet ik hierin geloven, dacht ik steeds verder, het is natuurlijk het proberen waard. Wat fijn dat het zo’n mooie uitwerking op jou heeft gehad! Ik duim mee dat het zich zo voort blijft zetten. En misschien zorgt het schrijven van jouw blog ook wel voor een zelfde wonder bij iemand anders die het leest. Wens je een fijne dinsdag toe!

liefs Bianca

Laatst bewerkt: 19/05/2020 - 09:32

Hallo Heleentje

Raar is dat inderdaad, geen suiker gebruiken en dan zo'n resultaat! Fantastisch, zou het dan toch... Om eerlijk te zijn heb ik nauwelijks suiker gebruikt sinds mijn operatie meer dan twee jaar geleden. Eerst nog iets, maar toen ik ook de koekjes afschafte vond ik ze op een gegeven moment niet eens lekker meer. Het enige wat ik mezelf gun is een chocolaatje, extra puur, dat wel, minimaal 72%. En 's middag twee gedroogde zuidvruchten, samen met mijn noten. Drinken doe ik alleen thee en water, geen wijntjes dus.

Jouw ervaring bevestigt me in elk geval dat ik op de goede weg ben. En ik houd het makkelijk vol omdat het gewone eten me beter smaakt. Ik had een blog erover willen schrijven, daarom ben ik wat laat met reageren. Maar ik vind het voor jou fantastisch dat het zo werkt!

Maartje

Laatst bewerkt: 21/05/2020 - 19:53

Heey  Lenneke,

superfijn dat je tumor markers zijn gezakt. Ben echt heel blij voor je! En hoe gaaf zou het zijn als dat inderdaad door minder/ geen suikers meer eten zou komen. Dus zeer de moeite waard om zelf ook uit te gaan proberen.  Ben al jaren liefhebber  van goede droogde dadels en abrikozen. Maar er zit ook nog aardig wat zoetigheid in mijn repertoire. vorig jaar toen ik  tussen alle chemo's en operatie door moet aansterken heb ik tegen de klippen helaas ook veel snelle suikers en deegwaren gegeten. En heel veel eiwitten. Niet echt goed voor je lichaam dus. Ben nu bezig om daar geleidelijk verandering in de brengen. Jouw verhaal en dat van anderen inspireert zeker. 

Ik  ben nu een maandje aan het experimenteren met gezonde alternatieven voor brood en koekjes. Met havermout, banen, verse gember, gedroogd fruit en noten kan je oneindig veel gezonde, voedzame, suiker arme ontbijtjes en koekjes voor tussendoor maken.

Ken je trouwens ook Henk Fransen en zijn  handboek Kanker? Met daarin ook veel aandacht voor wat je zelf bij kanker qua voeding kan doen. Jammer dat  artsen en diëtisten in het ziekenhuis je dit soort dingen niet vertellen omdat ' het niet wetenschappelijk is bewezen'. ik heb het hoofdstuk over voeding nog niet gelezen, maar  Henk is  al heel lang actief als arts en alternatief genezer dus de moeite waard om ons daar meer in te verdiepen. Want hoe fijn is het als we zelf ook aan de knoppen van ons herstel kunnen draaien!  Ga zo door Ladies!

https://genezendvermogen.nl/handboek-kanker-henk-fransen/

 

Groetjes,

chrissie31

Laatst bewerkt: 22/07/2020 - 13:30

Hallo Chrissie,

Dank voor je reactie. Ik vind het mooi om te lezen dat mijn verhaal anderen inspireert om ook te stoppen met de geraffineerde suikers. Volgende week heb ik weer een afspraak bij de oncoloog.  Zo spannend of de tumormarker stabiel is gebleven.

Ik heb al iets gelezen van de link naar de site van Henk Fransen. Wat hij schrijft over voeding spreekt me aan. 

Hartelijke groet,

Lenneke

Laatst bewerkt: 24/07/2020 - 22:24

Spannend deze week weer controle.... Ik ga enorm voor je duimen, dat je marker weer gezakt is!!

Heel veel succes en sterkte ermee!

Lieve groetjes,

bloggenoot, Marianne

Laatst bewerkt: 27/07/2020 - 13:58

O, Marianne, dat je dat onthouden hebt! 

Vandaag inderdaad naar de oncoloog geweest. En wat denk je; tumormarker weer gezakt!  Mooi he?  De oncoloog had ook mijn blog gelezen. Ze zei we willen toch meer onderzoek hier naar gaan doen. Geweldig toch dat onze blogs misschien een klein beetje geholpen hebben om hier beweging in te krijgen.

Jij heel veel sterkte en liefs.

Lenneke

Laatst bewerkt: 27/07/2020 - 22:01
12 augustus 2020 om 17.09

Hoi Lenneke,

Ik heb geen melding gehad (of over het hoofd gezien??) van jouw reactie...., dus lees het nu pas!! Wat een fantastisch nieuws!! Ik ben zó blij voor je!! En geweldig nieuws natuurlijk dat je oncoloog er onderzoek naar wil doen!! 

Wanneer is je volgende controle?

Lieve groetjes,

Marianne

Laatst bewerkt: 12/08/2020 - 17:09

Hoi Heleentje, wat een geweldig nieuws van jouw kant. Dit is genieten! Ik geloof ook heilig in het nadeel van suiker. Mijn man zei altijd: als suiker nu werd uitgevonden, was het betiteld als drug. Gelijk had hij. Bedankt voor je blog. 

 

Laatst bewerkt: 10/10/2020 - 15:43

Ik ben het 100% met je eens. Ik geloof de (natuur)artsen die toegevoegde suikers afwijzen. Er is wat mij betreft een logisch en bewezen verband tussen groei van kankercellen en gebruik van onnodige suikers. Ik gebruik de apps van het voedingscentrum "Eetmeter" en "Kiesikgezond" om koolhydraatarm te eten. Daar kan je per dag en 30 dagen gemiddelde kijken wat je ge gebruik aan koolhydraten is en met de app "Kiesikgezond" de toegevoegde suikers in een product en betere alternatieven.

Verder het immuunsysteem versterken door goede voeding met veel verse groente en fruit, goed gekozen supplementen, voldoende bewegen, goed en voldoende slaap en GEEN negatieve stress.

Succes , ik vind het een heel mooi en bemoedigd verhaal. Compliment!

Laatst bewerkt: 08/03/2021 - 09:49

hoihoi, geinspireerd door Heleentje ben ik ook al een tijdje bezig om te minderen met suikers en koolhydraten.  Heb me daarbij vooral laten inspireren door het Handboek Kanker ( Henk Fransen, https://genezendvermogen.nl/ )  en  de site van  het Wereld Kanker onderzoeksfonds https://www.wkof.nl/ .

Best lastig dat die soms andere adviezen geven. Ik viel toen helaas  teveel af en ging me daar vervolgens zorgen over maken. Maar m'n bloedwaarden bleken gelukkig oke ;). Dus het blijft een beetje zoeken naar wat eet je wel en wat niet. Bedankt voor de apps die je noemt. die kende ik nog niet!

 groetjes en ga zo door ladies!
Christa  

Laatst bewerkt: 08/03/2021 - 12:07

Inspirerend verhaal! Ik ben ook gestopt met het eten van geraffineerde suikers.

Zelf heb ik een bachelor met als  specialisme voeding. Niet diëtetiek (wat de focus legt op zieke mensen) maar de focus op een gezonde leefstijl en daarmee preventie van ziekten.


Wat ik wel moet zeggen nu ik de reacties lees, is dat ik veel tegenstrijdigheden zie. Veel fruit eten, bananen, allemaal boordevol suikers die je lichaam rap opneemt. Als je écht suikervrij wilt eten moet je ook fruitsuikers schrappen. Daarnaast bestaan volkoren granen, havermout, etc óók uit suikers, zodra ze worden verteerd. 

Maar goed, het zou ook heel goed kunnen zijn dat je lichaam een bepaald deel suikers uitsluitend gebruikt om energie te geven voor beweging en je stofwisseling op gang te houden, en dan uiteindelijk geen suikers meer overhoudt om de kankercellen te voeden. Ik geloof zelf heilig dat er een balans is, die bij iedereen net wat anders kan zijn. Ik ben helemaal voor vasten/minderen met suiker. 

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan op veel dieren die kwa energiebehoefte nét iets minder kcal binnenkregen dan nodig, dus bv je verbruikt 2000 kcal per dag maar je eet er (1950 het verschil mag heel klein zijn) zou dat al een positief effect hebben op je levensverwachting. Bij de onderzoeken op dieren werden alle dieren die net onder hun energiebehoefte zaten, een stuk (gezonder) ouder dan de dieren die wel op of net over die grens zaten. 

Er moet echt nog zoveel onderzoek gedaan worden, maar er zit helaas niet genoeg geld in dus dat zal niet gauw gebeuren. Wat we wel kunnen doen is proberen van elkaars ervaringen te leren, dingen uit te proberen, en te doen waar jij he goed bij voelt en waar je in gelooft. 

Laatst bewerkt: 29/02/2024 - 19:31