Nierbekkenkanker

Tmc over deze informatie

Nierbekkenkanker is kanker van het nierbekken (pyelum). Een ander woord hiervoor is pyelumkanker. 

Een kwaadaardige tumor in het nierbekken ontstaat in het weefsel dat het nierbekken van binnen bekleedt. Dit weefsel heet overgangsepitheel of urotheel. Daarom wordt nierbekkenkanker ook wel overgangscelcarcinoom of urotheelcarcinoom genoemd.

Nierbekkenkanker is een zeldzame vorm van kanker. Het komt het meeste voor bij mensen tussen de 65 en 79 jaar.

Ongeveer 15 tot 20 procent van de mensen met nierbekkenkanker krijgen ook blaaskanker of urineleiderkanker. De urineleider en blaas worden namelijk ook aan de binnenkant bekleedt met urotheel.

Urinewegen

Urinewegen

Nieren / dwarsdoorsnede nier

Nieren / dwarsdoorsnede nier

Nieren

Ons lichaam produceert afvalstoffen. Deze afvalstoffen worden via het bloed afgevoerd naar onder andere de nieren.

De nieren zijn 2 boonvormige organen. Ze liggen achter de buikholte, aan allebei kanten van de wervelkolom en zijn ongeveer 12 cm groot. Een urineleider verbindt elke nier met de blaas. 

Aan de buitenkant van een nier zit een stevig omhulsel: het nierkapsel. Daaronder liggen de nierschors en het niermerg. In het niermerg zitten ongeveer 1 miljoen kleine filtertjes: de nefronen.

Het bloed stroomt constant door de nefronen. Zo wordt het bloed gereinigd: de afvalstoffen blijven achter in de vorm van urine. 

Nierbekken

Aan de overgang van de binnen- naar de buitenkant van de nier bevindt zich het nierbekken (pyelum). Hier wordt de urine opgevangen vanuit de nierkelken. 

Urineleider en blaas

Vanuit het nierbekken loopt de urineleider (ureter) naar de blaas, waar de urine wordt opgeslagen. De blaas heeft een spier. Als de blaas vol is, geeft de blaas een signaal af naar de hersenen. Dit wordt gevoeld als aandrang om te plassen. Vervolgens trekt de spierwand van de blaas zich samen en ontspant de sluitspier in de bekkenbodem zich. De urine stroomt dan via de plasbuis naar buiten.

De nieren vormen samen met de urineleiders, de blaas en de plasbuis de urinewegen. Het nierbekken, de blaas en de urineleider zijn allemaal aan de binnenkant met hetzelfde weefsel bekleed: het urotheel.