Urineleiderkanker

Opslaan

Urineleiderkanker is kanker van een urineleider. Urineleiders (ureters) zijn de dunne buisjes die urine van de nieren naar de blaas afvoeren. Een ander woord voor urineleiderkanker is ureterkanker.

Urineleiderkanker is een zeldzame vorm van kanker. Bij mensen tussen de 65 en de 84 jaar komt deze kanker het meest voor.

Een kwaadaardige tumor in de urineleider ontstaat in het weefsel dat de urineleider van binnen bekleedt. Dit weefsel heet overgangsepitheel of urotheel. Daarom wordt urineleiderkanker ook wel overgangscelcarcinoom of urotheelcarcinoom genoemd.

Symptomen van urineleiderkanker

Het eerste symptoom van urineleiderkanker is bijna altijd bloed in de urine. Wordt de tumor groter, dan kan dat pijn in de onderbuik of flank veroorzaken

Kanker in het nierbekken en de blaas

Ongeveer 15 tot 20 procent van de mensen met urineleiderkanker krijgen ook blaaskanker of nierbekkenkanker. De blaas en het nierbekken worden namelijk ook aan de binnenkant bekleed met urotheel.

Risicofactoren van urineleiderkanker

Roken is de belangrijkste risicofactor voor nierbekkenkanker. Daarnaast zijn er nog een paar andere risicofactoren bekend.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Bex, A. (uroloog), Prof. dr. Witjes, J.A. (uroloog)