Wat is urineleiderkanker?

Opslaan

Bij urineleiderkanker zit er een kwaadaardige tumor in 1 of beide urineleiders. De urineleiders voeren de urine vanuit de nierbekkens naar de blaas. De medische naam voor urineleiderkanker is uretercarcinoom.

Urineleiderkanker is zeldzaam. Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 175 mensen de diagnose urineleiderkanker. Meestal zijn dat mensen ouder dan 60 jaar.  

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Klachten bij urineleiderkanker

Het eerste symptoom van urineleiderkanker is bijna altijd bloed in de urine. Als de tumor groter is geworden, kun je pijn krijgen in je onderbuik of aan de zijkant van de buik (flank).

Lees meer over de symptomen van urineleiderkanker

Risicofactoren van urineleiderkanker

Mensen die roken hebben een grotere kans om urineleiderkanker te krijgen. Er zijn ook chemische stoffen die de kans op urineleiderkanker groter maken. Erfelijkheid speelt ook een rol.

Lees meer over de risicofactoren voor urineleiderkanker.

Kanker in nierbekken en blaas

Mensen met urineleiderkanker hebben een grotere kans om blaaskanker en nierbekkenkanker te krijgen. Blaas, urineleiders en nierbekkens hebben namelijk dezelfde slijmvlieslaag. Deze slijmvlieslaag heet het urotheel of overgangsepitheel.

Ongeveer 1 op de 5 mensen met urineleiderkanker krijgt ook blaaskanker.

Groeiwijze urineleiderkanker

Urineleiderkanker kan doorgroeien als het niet op tijd ontdekt en behandeld wordt. Het groeit dan door het vet rond de nier of de urineleider, of naar organen in de omgeving.

Uitzaaiingen bij urineleiderkanker

Urineleiderkanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kwaadaardige cellen kunnen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam terechtkomen. 

Naarmate de tumor groter is en meer de diepte in groeit, neemt het risico op uitzaaiingen toe.

Als urineleiderkanker uitzaait, is dat meestal naar de lymfeklieren en/of de longen.

Behandeling

De behandeling van urineleiderkanker bestaat meestal uit een operatie. Soms is het niet meer mogelijk om te genezen. Vaak kun je dan nog wel een behandeling krijgen om je klachten te verminderen en de ziekte te remmen.

Lees verder over de behandeling van urineleiderkanker.

Vooruitzichten bij urineleiderkanker

Wanneer urineleiderkanker niet is uitgezaaid, kun je vaak genezen van de ziekte. Bij een snel groeiende tumor of dieper groeiende tumor is de kans dat er uitzaaiingen ontstaan groter. Bij uitzaaiingen is de prognose niet goed. Bekijk de overlevingscijfers van urineleiderkanker.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Kees Hendricksen, uroloog, Antoni van Leeuwenhoek, Dr. Niels Graafland, uroloog, Antoni van Leeuwenhoek