Kijkonderzoek van de blaas bij urineleiderkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Naast een CT-scan of MRI-scan van de urinewegen, krijg je ook altijd een cystoscopie. Dat is een kijkonderzoek van je blaas. Dit onderzoek gebeurt om te kijken of er ook kanker in je blaas zit.

Wat is een cystoscopie?

Een cystoscopie is een kijkonderzoek. De arts bekijkt hiermee of er afwijkingen zitten in je urineleiders of de binnenkant van de blaas.

Hoe gaat een cystoscopie?

De arts gebruikt een flexibele slang waaraan een kleine camera zit met een lens. Dit is een cystoscoop. De arts schuift de cystoscoop via de plasbuis tot in de blaas. Tijdens het inbrengen bekijkt de arts ook de binnenkant van de plasbuis. Het onderzoek is niet pijnlijk, maar de meeste mensen vinden het onprettig.

Om de plasbuis glad en minder gevoelig te maken, spuit de arts eerst een gel in de plasbuis. In deze gel zit een verdovend middel. Via de cystoscoop wordt de blaas gevuld met steriel vocht zodat de uroloog de blaas goed kan bekijken. Je kunt daardoor het gevoel hebben dat je moet plassen. 

Met het onderzoek kan de arts zien waar eventuele afwijkingen zitten. Vaak neemt hij of zij tijdens een cystoscopie (opnieuw) urine af. Een patholoog onderzoekt de urine op afwijkende cellen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Kees Hendricksen

Dr. Kees Hendricksen

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-man

Dr. Niels Graafland

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mensen

Mensen die nierbekkenkanker hebben (gehad)

Illustratie mensen

Mensen die urineleiderkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2020