Thoracoscopie bij mesothelioom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Met een thoracoscopie kan de arts een stukje weefsel weghalen om te laten onderzoeken. Dit onderzoek is nodig om de diagnose te kunnen stellen. 

Om te weten of je mesothelioom in de borstkas hebt, onderzoekt de arts een stukje longvlies. Dat gebeurt met een thoracoscopie. De diagnose mesothelioom is lastig te stellen, een thoracoscopie is hier het beste onderzoek voor.

De arts doet tijdens de thoracoscopie een pleurabiopsie. De arts haalt dan een aantal stukjes van het borstvlies weg. Een stukje weggenomen weefsel heet een biopt.

Een patholoog onderzoekt het weefsel of vocht onder een microscoop. Dat gebeurt in een expertisecentrum, omdat niet alle pathologen ervaring hebben met onderzoek naar mesothelioom. Soms duurt het een paar weken voordat de uitslag bekend is.

Een thoracoscopie kan niet bij iedereen. Het onderzoek is niet mogelijk als door de tumor de long aan de borstkas is vastgegroeid. Kun je geen thoracoscopie krijgen, dan krijg je een ander onderzoek. Zoals een pleurapunctie.

Een thoracoscopie is een kijkonderzoek. De arts kijkt in de borstkasholte naar het borstvlies.

Thorax is de medische term voor borstkas. Bij een scopie bekijkt de arts de binnenkant van het lichaam.

Verloop van de thoracoscopie

Eerst krijg je een verdoving. Dat kan een plaatselijke verdoving, roesje of narcose zijn.

Daarna maakt de arts een kleine snee in de borstkas. Vervolgens plaatst hij een buisje in de opening. Door dit buisje onderzoekt hij met een speciale kijker de borstkasholte.

Door de opening kan de arts ook vocht uit de borstkas wegzuigen. Veel mensen met mesothelioom hebben namelijk last van vochtophoping in het borstvlies.

De arts neemt bijna altijd tijdens een thoracoscopie wat stukjes borstvlies weg voor onderzoek. Het wegnemen van een stukje weefsel heet een biopsie.

Verblijf in ziekenhuis, long ontvouwen

Na afloop van de thoracoscopie blijf je een paar dagen in het ziekenhuis en houd je een drain in de borstkas. Dit is een dunne slang waardoor het vocht en lucht kan weglopen. Zo kan de long zich weer goed ontvouwen. Door de thoracoscopie klapt de long namelijk in.

Complicaties van de thoracoscopie

Mogelijke complicaties van de thoracoscopie zijn:

  • wondinfectie
  • bloeding in de holte van de longen
  • koorts
  • longontsteking
  • pijn

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2022