Uitzaaiingen van kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kanker kan uitzaaien. Meestal gebeurt dat pas in een latere fase van de ziekte. Maar bij sommige soorten kanker komen uitzaaiingen (metastasen) al in een vroeg stadium voor.

Wat zijn uitzaaiingen van kanker?

Uitzaaiingen zijn kwaadaardige tumoren die ontstaan uit een bestaande kanker. Een uitzaaiing is geen nieuwe soort kanker. Maar de tumoren ontstaan wel op een andere plek in het lichaam dan de eerste tumor. Borstkanker die uitzaait naar de lymfeklieren is dus geen lymfeklierkanker, maar uitgezaaide borstkanker.

Hoe ontstaan uitzaaiingen?

Cellen van een kwaadaardige tumor kunnen losraken. Die kankercellen kunnen via het bloed en/of de lymfe ergens anders in het lichaam terechtkomen. Daar kunnen ze zich hechten en uitgroeien tot een nieuwe tumor.

Zit de tumor in een holte, bijvoorbeeld de blaas of de buikholte? Dan kunnen kankercellen direct op andere plekken in de holte terechtkomen.

Meest voorkomende uitzaaiingen

Als kanker uitzaait, is dat meestal naar de lymfeklieren, de botten, de lever en de longen.

Uitzaaiingen in de buurt van de tumor

Een uitzaaiing in de directe omgeving van de tumor heet een lokale uitzaaiing. Ook uitzaaiingen binnen een lichaamsholte (buikholte of blaas) zijn lokale uitzaaiingen.

Uitzaaiingen in de lymfeklieren die dichtbij de tumor liggen, heten locoregionale uitzaaiingen. Lees meer over uitzaaiingen via de lymfe.

Bij lokale en locoregionale uitzaaiingen is er nog kans op genezing.

Uitzaaiingen in andere organen

Uitzaaiingen via het bloed kunnen op grote afstand van de oorspronkelijke tumor ontstaan. Die heten dan uitzaaiingen op afstand. Bij uitzaaiingen op afstand is genezing vaak niet meer mogelijk. Lees meer over uitzaaiingen via het bloed.

Lees verder over:

Colofon

Met medewerking van:

Foto Marjolijn van Egmond

Dr. Marjolein van Egmond

Professor Oncologie en Ontsteking, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022