Hulp en steun

Hulp voor ouders

Opslaan

Kanker bij een van de ouders is meestal van grote invloed op het gezinsleven. Daardoor kan het moeilijk zijn om het gezin draaiende te houden. 

De onderzoeken, behandelingen en afspraken op de polikliniek kunnen veel tijd en energie kosten. Ook brengen ze veel spanning en onzekerheid met zich mee. Uw hoofd kan hier heel vol van zitten.

Het leven is niet meer vanzelfsprekend en de toekomst is onzeker. Dat kan heftige emoties oproepen en tot psychische of lichamelijke klachten leiden, zoals piekeren en slecht slapen. 

Ook de lichamelijke invloed van de ziekte en de behandeling kunnen groot zijn. Vermoeidheid, pijn en misselijkheid kunnen ervoor zorgen dat de zieke weinig energie heeft of nauwelijks uit bed kan komen. Daardoor moet iemand anders het huishouden en de zorg voor de kinderen op zich nemen, bijvoorbeeld de gezonde partner. Dit kan erg zwaar zijn.

Hulp vragen

Soms is het niet mogelijk om alles draaiende te houden. Dan kunt u familieleden, vrienden of bekenden om hulp vragen. U kunt ook hulp vragen van professionele zorgverleners.

Zoek een psycholoog bij u in de buurt
Zoek een psycho-oncologisch centrum bij u in de buurt

Lotgenotencontact voor ouders

Op kanker.nl is een gespreksgroep 'Kanker heb je niet alleen', bedoeld voor patiënten en naasten. Als deelnemer van kanker.nl kunt u daar uw ervaringen delen. Om deelnemer te worden, moet u zich wel eerst registreren als deelnemer.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, Ingeborg Douwes Centrum.