Hoe gaat een behandeling met irreversibele elektroporatie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Je wordt eerst onder narcose gebracht. Daarna plaatst de arts met behulp van een echo en/of CT-scan 2 tot 6 elektroden rondom de tumor.

Nadat de naalden goed geplaatst zijn, worden de stroomstoten toegediend. Dit duurt 10-30 minuten, afhankelijk van het aantal naalden dat geplaatst is. 

Met de echo en met de CT-scan is goed te zien dat de tumor verandert. De tumor en de omgeving eromheen worden donkerder, doordat de cellen opzwellen met vocht. Op deze manier kan de arts goed controleren of de gehele tumor behandeld is

Hoe lang in het ziekenhuis?

Je moet na de behandeling meestal nog 1 à 2 dagen in het ziekenhuis blijven. Bij de behandeling van alvleesklierkanker is dit soms iets langer.

Nacontrole

Na de behandeling krijg je regelmatig een CT-scan, PET-scan en/of een MRI scan. Hiermee controleert de arts of de tumor inderdaad helemaal vernietigd is en of deze niet terugkomt.

De tumor volledig vernietigen lukt niet in alle gevallen. Ook komt de tumor bij sommige patiënten na een tijd toch weer terug. Soms is het dan mogelijk om de tumor opnieuw met IRE te behandelen. Dit hangt van meerdere factoren af en verschilt per persoon en per tumortype. Je arts zal dit met je bespreken.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Hester Scheffer

Radioloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

illustratie-arts-man

Dr. Martijn Meijerink

Radioloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2018