Wat is…?

Voorstadium van plaveiselcelcarcinoom

Opslaan

Er bestaan afwijkingen van de huid die nog geen huidkanker zijn, maar dit wel kunnen worden. We noemen dat een premaligne aandoening of voorstadium van kanker.

Voorstadia van plaveiselcelcarcinoom zijn:

  • actinische keratose
  • ziekte van Bowen

Bij beide aandoeningen is er sprake van zonlichtbeschadigingen van de huid.

Wordt actinische keratose of de ziekte van Bowen niet behandeld, dan kan er een plaveiselcelcarcinoom ontstaan. Daarom is het verstandig bij een verdacht plekje op de huid naar uw huisarts te gaan.

Actinische keratose

Actinische keratosen zijn kleine, ruw aanvoelende plekjes op de huid.  Ze lijken een beetje op een wrat of een eczeemplekje. De kleur is meestal huidkleurig tot rood of bruin. Vaak ontstaan er meerdere plekjes, De plekjes kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn.  

Soms kunt u de plekjes beter voelen dan zien. De huid voelt wat ruw of rasperig aan en er ontstaan steeds harde schilfers. Soms ontstaat er een klein wondje, vooral als u eraan krabt. De hoornlaag zit namelijk vrij vast en laat zich niet als een korstje afkrabben. De plekjes kunnen gevoelig zijn.

Actinisch betekent: ontstaan door ultraviolette straling. Een keratose is een versterkte verhoorning van de opperhuid. Verhoorning wil zeggen dat de huid op die plek iets dikker wordt. Actinische keratose is de meest voorkomende premaligne aandoening van de huid.

Actinische keratose komt vooral voor bij oudere mensen: 1 op de 4 Nederlanders boven de 50 heeft actinische keratose.  Maar het kan ook op jongere leeftijd ontstaan. 1 op de 3 mannen en 1 op de 4 vrouwen krijgt actinische keratose.

Ziekte van Bowen

Bij de ziekte van Bowen (ook wel intra-epidermaal plaveiselcelcarcinoom genoemd) zitten er afwijkende cellen in de opperhuid. Vaak is er sprake een rood, iets schilferend plekje dat een beetje ruw aanvoelt. Deze huidafwijking wordt beschouwd als het laatste stadium vóór huidkanker. Daarom wordt het ook wel plaveiselcelcarcinoom in situ genoemd. Het kan lang duren voordat uit deze afwijking echt huidkanker ontstaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Mr. dr. Haas, E.R.M. de (dermatoloog), Dr. Krekels, G. (dermatoloog)