Wat is…?

Plaveiselcelcarcinoom (huidkanker)

Opslaan

Het plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. Deze ontstaat uit keratinocyten: cellen in de opperhuid. De opperhuid is de bovenste laag van de huid. Het plaveiselcelcarcinoom heet ook wel spinocellulair carcinoom. De Engelse term is squamous cell carcinoma.

Het plaveiselcelcarcinoom komt vaker voor bij:

  • blanken (verhouding 70:1 ten opzichte van niet-blanken)
  • ouderen (75% is ouder dan 65 jaar)
  • mannen (bijna 2 keer vaker dan vrouwen)

Bij een vroege ontdekking en behandeling zijn de vooruitzichten van plaveiselcelcarcinoom gunstig. Wordt de kanker niet behandeld, dan kan deze dieper in de huid groeien en onderliggende weefsels beschadigen. Ook kan een plaveiselcelcarcinoom van de huid uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen.  

Voorstadia van plaveiselcelcarcinoom

Voorstadia van plaveiselcelcarcinoom zijn actinische keratose en de ziekte van Bowen.  Lees meer over deze aandoeningen.

Wordt actinische keratose of de ziekte van Bowen niet behandeld, dan kan er een plaveiselcelcarcinoom ontstaan. Daarom is het verstandig bij een verdacht plekje op de huid naar uw huisarts te gaan.

Andere vormen van huidkanker

Ongeveer 15% van de mensen met huidkanker heeft een plaveiselcelcarcinoom.

Andere vormen van huidkanker zijn:

  • basaalcelcarcinoom (ongeveer 72%)
  • melanoom (ongeveer 12%)
  • zeldzame tumoren van de huid zoals merkelcelcarcinoom, cutaan lymfoom, adnexcarcinoom en dermatofibrosarcoom (minder dan 1%)

Doorsnede van de huid

Doorsnede van de huid
1: opperhuid, 2: lederhuid, 3: bindweefsel, 4: hoornlaag; 5: laag met plaveiselcellen, 6: laag met basaalcellen, 7: haar

Huidlagen

De huid is een belangrijk orgaan van het lichaam. Het beschermt ons tegen schadelijke invloeden in onze omgeving. Verder zorgt de huid ervoor dat wij niet snel oververhit, onderkoeld of uitgedroogd raken. Via de huid kunnen we dingen voelen, zoals warmte, kou of pijn.  

Opbouw van de huid

De huid bestaat uit 3 lagen:

  • Opperhuid: dit is de buitenste laag van de huid. Deze bestaat voor het grootste deel uit verhoornde cellen. Ook zitten er pigmentcellen in.
  • Lederhuid: dit is de middelste laag van de huid. Deze bestaat voornamelijk uit bindweefselcellen en –vezels. Daarin zitten zweetklieren, haarwortels met talgklieren, bloed- en lymfevaten, zintuigcellen en zenuwuiteinden.
  • Onderhuids bindweefsel: dit is de onderste laag van de huid. Deze bestaat voornamelijk uit vetcellen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Mr. dr. Haas, E.R.M. de (dermatoloog), Dr. Krekels, G. (dermatoloog), Tumor Focusgroep Melanoom