Wat is…?

Plaveiselcelcarcinoom (huidkanker)

Opslaan

Een plaveiselcelcarcinoom van de huid (plaveiselcelkanker) is een kwaadaardig plekje op de huid. Het is een vorm van huidkanker. 

Een plaveiselcelcarcinoom van de huid komt vooral voor op plekken die jarenlang veel zon hebben gehad, zoals het gezicht, de hals en het (kale) hoofd, de onderarmen en de handen. 

Mensen met een lichte huid (huidtype I) die veel uv-straling op de huid hebben gehad, hebben de grootste kans om een plaveiselcelcarcinoom te krijgen.

Plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de meest oppervlakkige laag van de huid uit cellen die keratinocyten heten.

Hoe herken je een plaveiselcelcarcinoom?

Een plaveiselcelcarcinoom kan er eerst uitzien als een bleekroze, ruw knobbeltje. Het wordt langzaam groter en doet soms pijn. 

Het kan er ook uitzien als een kleine wond die langzaam groter wordt of als een ruwe of verhoornde plek. 

Lees en bekijk hoe een plaveiselcelcarcinoom eruit kan zien.

Voorstadia van een plaveiselcelcarcinoom

Er zijn 2 huidafwijkingen die soms plaveiselcelkanker kunnen worden: actinische keratose en de ziekte van Bowen. Lees meer over deze huidafwijkingen.

Behandelen is belangrijk

Het is belangrijk een plaveiselcelcarcinoom te laten behandelen. Het kan namelijk dieper in de huid groeien en andere weefsels zoals spier, kraakbeen of bot beschadigen. De kans op genezing wordt dan kleiner en de behandeling ingrijpender en moeilijker. Wacht dus niet te lang om met een verdacht plekje naar de huisarts te gaan.

Meestal wordt een plaveiselcelcarcinoom met een operatie verwijderd. De kans op genezing is heel groot.

Risico op terugkeer 

Een plaveiselcelcarcinoom kan na behandeling terugkeren op dezelfde plek. Het risico op terugkeer hangt af van de groeiwijze, plaats en grootte van het plaveiselcarcinoom en van de eerdere behandeling.

Ook kan een nieuw plaveiselcelcarcinoom op een andere plek ontstaan. 

Lees meer over de behandeling van terugkerend plaveiselcelcarcinoom.

Uitzaaiingen

Bij ongeveer 2 tot 5 op de 100 mensen met een plaveiselcelcarcinoom groeit de tumor uit naar de lymfeklieren of naar andere plekken in het lichaam. Vooral mensen met grote tumoren op de oren en lippen hebben een grote kans op uitzaaiingen. Lees meer over de behandeling van uitzaaiingen.

Hoe vaak komt plaveiselcelcarcinoom voor?

1 op de 15 Nederlanders krijgt voor het 85ste levensjaar een plaveiselcelcarcinoom. In 2018 waren dat ongeveer 15.000 mensen. Driekwart van de mensen met plaveiselcelcarcinoom is ouder dan 65 jaar. 

Bij mannen komt deze vorm van huidkanker bijna 2 keer zo vaak voor als bij vrouwen. Mensen met een lichte huidkleur krijgen 70 keer zo vaak een plaveiselcelcarcinoom als mensen met een donkere huidskleur.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.