Voorstadium van plaveiselcelcarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn 2 huidafwijkingen die soms veranderen in plaveiselcelcarcinoom: actinische keratose en de ziekte van Bowen. Het is nog geen kanker, maar kan dat wel worden.

Actinische keratose en de ziekte van Bowen komen vooral voor bij mensen die veel in de zon zijn geweest en ouder zijn dan 50 jaar.

Lees op deze pagina over:

Wat is actinische keratose?

Bij actinische keratose heb je kleine, ruwe plekjes op je huid. De plekjes zijn meestal lichtrood tot lichtbruin. Vaak heb je meerdere plekjes tegelijk. Je kunt de plekjes niet altijd goed zien, maar wel voelen. Je huid voelt wat ruw of rasperig aan en er ontstaan steeds harde schilfers. Soms ontstaat er een klein wondje, vooral als je eraan krabt. De plekjes kunnen gevoelig zijn.

Ga met dit soort plekjes naar je huisarts, de plekjes genezen meestal niet vanzelf. De huisarts kan de plekjes behandelen en zo voorkomen dat er kanker ontstaat. Een behandeling is bijvoorbeeld bevriezing met stikstof (cryo-chirurgie). Of je krijgt een crème met fluorouracil.

Actinische keratose komt voor bij 1 op de 3 mensen ouder dan 50 jaar.

Op thuisarts.nl lees je meer over actinische keratose en de behandeling.

Wat is de ziekte van Bowen?

De ziekte van Bowen heet ook wel ‘plaveiselcelcarcinoom in situ’. Er zit dan een rood, iets schilferig plekje op de huid. Het voelt een beetje ruw aan. Het plekje groeit heel langzaam en er ontstaan vaak velletjes en korstjes. Soms jeukt het.

Ga naar de huisarts als je zo’n plekje op je huid hebt. Die kan je behandelen om te voorkomen dat er kanker ontstaat. Bijvoorbeeld door het plekje weg te snijden of het te bevriezen (cryo-chirurgie). Of je krijgt een crème met fluorouracil.

De ziekte van Bowen komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 70.

Colofon

Met medewerking van:

logo HUKAs

De Huidkanker Stichting (HUKAs)

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Marcus Muche

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog, Mohs Klinieken Hoorn

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die plaveiselcelcarcinoom hebben (gehad)

Logo NVDV

Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022