Immunotherapie bij nierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Immunotherapie kan een behandeling zijn bij uitgezaaide nierkanker. Het kan de kanker remmen en je klachten verminderen.

Immunotherapie kan de kanker niet genezen, maar kan wel het leven verlengen. Soms krijg je immunotherapie samen met doelgerichte therapie.

Op deze pagina lees je over:

Wat is immunotherapie?

Immunotherapie of immuuntherapie zorgt ervoor dat je eigen afweersysteem de kankercellen kan doden. De behandeling is gericht op het afweersysteem zelf. Het afweersysteem gaat de kankercellen beschouwen als vreemde cellen, net zoals het dat doet met bacteriƫn en virussen. De afweercellen ruimen de kankercellen op.

Immunotherapie bestaat uit een aantal medicijnen. Helaas werkt immunotherapie niet bij iedereen met nierkanker. Het is niet te voorspellen of immunotherapie bij jou zal werken.

Wanneer starten met immunotherapie?

Als je uitgezaaide nierkanker hebt, is het niet altijd nodig om meteen te starten met immunotherapie. De behandeling heeft namelijk ook bijwerkingen. Als je geen last hebt van de tumor en de uitzaaiingen zijn beperkt, kan je arts voorstellen om te wachten. Dit heet wait and see: afwachten en in de gaten houden.

Tijdens de wachtperiode houdt je arts je goed in de gaten. Je krijgt controles om te zien of de tumor groeit en hoe het met de uitzaaiingen gaat. De behandeling start op het moment dat je klachten krijgt. Of als blijkt dat de uitzaaiingen groeien.

Misschien vind je het moeilijk dat je uitgezaaide nierkanker hebt en nog geen behandeling krijgt. Praat erover met je arts. Hij of zij kan je uitleggen waarom het niet altijd beter is om meteen met immunotherapie te starten.

Een andere term voor wait and see is watchful waiting.

Welke medicijnen krijg je bij immunotherapie?

Als je immunotherapie krijgt, kan je arts verschillende medicijnen voorschrijven. Om te beginnen krijg je de combinatie van nivolumab met ipilimumab.

Na verloop van tijd werken de medicijnen niet goed meer. je wordt dan resistent voor de medicijnen. Je arts kan dan andere medicijnen voorschrijven.

Bijwerkingen van immunotherapie

Immunotherapie heeft bijwerkingen. Je arts en verpleegkundige vertellen je welke bijwerkingen je kunt verwachten. Bijwerkingen die vaak voorkomen zijn:

  • diarree en misselijkheid
  • last van de huid en jeuk
  • vermoeidheid
  • benauwdheid en kortademigheid
  • stijve en pijnlijke gewrichten

Blijf niet met deze klachten rondlopen. Als je last hebt, neem dan snel contact op met je arts of verpleegkundige.

Lees meer over de bijwerkingen per medicijn op de website bijwerkingenbijkanker.nl.

Goed om te weten: zwangerschap

Vrouwen die immunotherapie krijgen en nog niet in de overgang zijn mogen tijdens de behandeling niet zwanger worden. Mannen die immunotherapie krijgen mogen hun partner niet zwanger maken. Gebruik goede voorbehoedsmiddelen.

Immunotherapie bij kanker

Deze video legt uit hoe immunotherapie bij kanker werkt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Astrid van der Veldt

Dr. Astrid van der Veldt

Internist-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Axel Bex

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2023