Behandeling en bijwerkingen

Immunotherapie bij nierkanker

Opslaan

Heeft u uitgezaaide heldercellige niercelkanker en bent u in goede lichamelijke conditie, dan kunt u immunotherapie krijgen met interferon-alfa of nivolumab.  
Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de tumor stopt met groeien of kleiner wordt. Ze kunnen de kanker niet genezen.

Helaas werkt immunotherapie maar bij ongeveer 1 op de 4 mensen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om vooraf te voorspellen of immunotherapie voor u effect zal hebben. Hier wordt wel onderzoek naar gedaan.

Interferon-alfa 

Interferon-alfa is een medicijn dat het afweersysteem stimuleert en de celgroei remt.

U krijgt interferon-alfa bij voorkeur in combinatie met bevacizumab, een doelgericht medicijn dat de aanmaak van bloedvaten rondom de tumor blokkeert. 

Mogelijke bijwerkingen van interferon-alfa zijn griepachtige verschijnselen, pijn in spieren en gewrichten, vermoeidheid en somberheid.

Nivolumab

U kunt in aanmerking komen voor nivolumab als u eerder 1 of 2 behandelingen met een doelgericht medicijn heeft gehad. 

Veel voorkomende bijwerkingen van nivolumab zijn maag-darmklachten met diarree, huidklachten en jeuk, vermoeidheid en kortademigheid. Het is heel belangrijk dat u bij deze of andere nieuwe klachten snel met uw arts of verpleegkundige contact opneemt. 

Slechts een beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland geeft de behandeling met nivolumab. Het is dus mogelijk dat uw arts u voor behandeling met deze vorm van immunotherapie doorverwijst naar een ander ziekenhuis. 

Tijdens het gebruik van deze middelen mag u niet zwanger worden of kinderen verwekken. Overleg met uw arts over betrouwbare anticonceptie.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Eskens, F.A.L.M. (medisch oncoloog)