Onderzoeken bij neuskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Heb je klachten die kunnen passen bij neuskanker, zoals een langdurig verstopte neus of hoofdpijn? Ga dan naar de huisarts. Als het nodig is, stuurt de huisarts je door naar een KNO-arts. Deze arts heeft veel kennis van de keel, neus en oren.

Onderzoeken voor de diagnose neuskanker

Bij een vermoeden van neuskanker, doet de KNO-arts een aantal onderzoeken. Eerst onderzoekt de arts het hele gebied van de mond, keel, neus en oren. De arts voelt of er verdikkingen in de hals zijn die kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren.

Daarna krijg je een kijkonderzoek van neus. Hierbij neemt de arts een stukje weefsel weg. Dit heet een biopsie. Met de uitslag van de biopsie kan de arts de diagnose stellen. Lees verder over het kijkonderzoek bij neuskanker.

Een goedaardige afwijking in de neus

Uit het kijkonderzoek kan blijken dat er poliepen in de neus zitten. Een poliep is een goedaardig zwelling van het slijmvlies in de neus. Lees verder over neuspoliepen op kno.nl.

Onderzoek naar uitbreiding en uitzaaiingen

Heeft de arts een kwaadaardige tumor in de neus gevonden? Dan is vaak verder onderzoek nodig. Meestal krijg je dan een scan of een echo. Hiermee kan de arts vaststellen hoever de tumor zich heeft uitgebreid, en of er uitzaaiingen zijn. Zo kan de arts bepalen welke behandeling het meest geschikt is.

Je kunt 1 of meer van deze onderzoeken krijgen:

  • CT-scan of MRI-scan: hierop is te zien hoe groot de tumor is, of deze in andere weefsels is gegroeid en of er uitzaaiingen zijn.
  • Echografie met eventueel een punctie van vergrote halsklieren: voor het opsporen van uitzaaiingen in de lymfeklieren in de hals.
  • PET-scan of PET-CT-scan: kan uitzaaiingen in het hele lichaam opsporen.
  • Longfoto: om te kijken of er uitzaaiingen in de longen zijn.

Daarnaast kun je een röntgenfoto van tanden en kaken krijgen. Deze foto laat zien of het gebit gezond is.

Met de uitslagen van de onderzoeken bepaalt de arts het stadium van de ziekte. Ook zal de arts een behandeling voorstellen, en die met je bespreken. Lees verder over de diagnose bij neuskanker.

Ziekenhuizen voor neuskanker

Is bij jou neuskanker gevonden? Voor verder onderzoek en de behandeling is het belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat ervaring heeft met deze ziekte. Bekijk in welke ziekenhuizen je terecht kunt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Jan Wedman

Keel-neus-oorarts, UMCG

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die neuskanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Foto Dirk Kunst

Prof. dr. Dirk Kunst

Keel-neus-oorarts / schedelbasischirurg, Radboudumc en MUMC+

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021