Longfoto bij mesothelioom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij klachten aan je longen krijg je als eerste een longfoto. Zo kan je arts zien of er afwijkingen te zien zijn in de longen.

Op een longfoto kan de arts zien of er iets afwijkends te zien is aan je longen. Een verdikking in het longvlies kan soms wijzen op mesothelioom. Ziet je arts dit op de longfoto, dan kan het nodig zijn dat je meer onderzoeken krijgt, bijvoorbeeld een CT-scan, een pleurapunctie of pleurabiopsie. Een longfoto alleen is niet voldoende om te bepalen of je mesothelioom hebt.   

Wat is een longfoto?

Een longfoto is een röntgenfoto van je borstkas. Een andere naam hiervoor is thoraxfoto of X-thorax. 

Met een longfoto kan de arts afwijkingen van longen, hart of lymfeklieren in de borstkas opsporen. Bijvoorbeeld een longontsteking, vocht achter je longen of uitzaaiingen in je longen. 

Hoe gaat een longfoto? 

Meestal krijg je 2 foto’s van je borstkas. Eén foto van voor naar achter en één waarbij de stralen vanaf de zijkant door je borstkas gaan.  

Voor de röntgenfoto moet je je bovenkleren uitdoen en metalen sieraden afdoen. Om duidelijke foto’s te krijgen, adem je diep in en houd je je adem even in. Het onderzoek doet geen pijn. 

Longfoto

Deze video legt uit hoe de longfoto (X-thorax) in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2022