CT-scan bij mesothelioom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij de onderzoeken naar mesothelioom kun je een CT-scan krijgen. Er kunnen meerdere redenen zijn voor een CT-scan. 

Na de diagnose mesothelioom kan je arts een CT-scan gebruiken om te onderzoeken hoe uitgebreid de ziekte is. En of je uitzaaiingen hebt.

Wanneer kun je een CT-scan krijgen bij mesothelioom?

  • Om te zien hoe groot de tumor is. En of hij in andere organen of bijvoorbeeld in bloedvaten is gegroeid.
  • Om te kijken of er uitzaaiingen in je hersenen zijn.
  • Bij mesothelioom in de borstkas: als je vocht hebt in je borstkas, maar niet duidelijk is waar het vocht precies zit. Je krijgt dan een CT-scan voordat je de pleurapunctie krijgt.

Wat is een CT-scan?

Op een CT-scan zijn organen en weefsels heel precies te zien. Het apparaat maakt gebruik van röntgenstraling en een computer. 

Hoe gaat een CT-scan?

Je ligt op een tafel die kan schuiven. Het CT-scanapparaat heeft een ronde opening waar je doorheen schuift. 

Terwijl de tafel verschuift, maakt de CT-scan een aantal foto's. Op een foto is telkens een ander stukje van het orgaan of weefsel te zien. Deze foto’s maken een tumor en eventuele uitzaaiingen zichtbaar. Ze laten ook zien hoe groot de tumor is en welke vorm deze heeft. 

CT-scan met contrastvloeistof

Bij een CT-scan gebruikt de arts vaak contrastvloeistof. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat verschillende weefsels op de foto meer contrast hebben. Daardoor zijn ze beter van elkaar te onderscheiden. 

Meestal krijg je de contrastvloeistof tijdens de CT-scan in een bloedvat in je arm gespoten. Soms moet je deze vloeistof voor het onderzoek drinken. 

Contrastvloeistof kan een warm en weeïg gevoel veroorzaken. Sommige mensen worden er een beetje misselijk van. De arts kan je vragen een paar uur voor het onderzoek niet te eten en te drinken. 

Overgevoelig voor contrastvloeistof 

Sommige mensen zijn overgevoelig voor contrastvloeistof. Tijdens de CT-scan kun je dan klachten krijgen. Bijvoorbeeld koorts, zweten, duizeligheid, flauwvallen, huiduitslag, zwelling van het gezicht en kortademigheid. Denk je dat je eerder zo’n overgevoeligheidsreactie hebt gehad? Geef dit dan voor het onderzoek aan bij de arts.

CT-scan

Deze video legt uit hoe de CT-scan in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2022