Chemotherapie bij mesothelioom

Opslaan

Chemotherapie bij mesothelioom is een palliatieve behandeling. Het doel is om te ziekte te remmen en/of om klachten te verminderen.

De behandeling met chemotherapie is vaak een combinatie van de medicijnen pemetrexed en cisplatin. De chemotherapie bestaat meestal uit 4 tot 6 kuren. Wel moet je een goede conditie hebben om chemotherapie te kunnen krijgen.

Resultaten van chemotherapie bij mesothelioom

Bij ongeveer 60% van de patiënten remt chemotherapie de groei van het mesothelioom. Dit effect is helaas meestal maar tijdelijk, bij de meeste patiënten gaat de tumor na een paar maanden weer verder groeien.

Als je nog een goede conditie hebt en verdere behandeling wenst, kun je een tweede of zelfs een derde keer chemotherapie krijgen. Hiervoor worden verschillende medicijnen gebruikt: pemetrexed, vinorelbine en gemcitabine.

Chemotherapie bij mesothelioom in studieverband

Je kunt ook met je arts bespreken of het mogelijk is een experimentele behandeling te krijgen. In dat geval doe je mee aan een klinische studie, in het kader van wetenschappelijk onderzoek naar mesothelioom.

Bijwerkingen van chemotherapie bij mesothelioom

Chemotherapie bij mesothelioom kan de volgende bijwerkingen geven:

  • vermoeidheid
  • misselijkheid
  • bloedarmoede
  • diarree
  • huiduitslag
  • braken
  • pijnlijke mond en lippen

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Burgers, J.A. (longarts), Drs. Cornelissen, R. (longarts)