Echografie bij maagkanker

Opslaan

Echografie van de hals

Heb je 1 of meer vergrote lymfeklieren in de hals of bij het sleutelbeen, dan krijg je een echografie om te onderzoeken of  je daar uitzaaiingen hebt. Ziet de arts op de echografie een verdachte klier in de hals, dan krijg je een punctie. Hierbij zuigt de arts met een dunne naald cellen uit die lymfeklier op. De patholoog kijkt of er kankercellen in het vocht van de lymfe zitten. Zo ja, dan zijn dit uitzaaiingen.

Echografie van de lever

Zijn er op de CT-scan afwijkingen in de lever te zien, dan kun je daarna nog een echografie van de lever en een biopsie van de lever krijgen. Bij een biopsie neemt de arts enkele stukjes weefsel weg uit de lever. Die gaan naar de patholoog voor verder onderzoek.

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Wat is een echografie?

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op de huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over de huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: november 2014

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.