Echografie bij maagkanker

Opslaan

Bij maagkanker kunnen uitzaaiingen in de lever voorkomen. De arts wil met een echografie een beeld krijgen van de plaats, grootte en uitgebreidheid van een eventuele afwijking in de lever. Een echografie is niet geschikt om de maag zelf te onderzoeken.

Soms ziet de arts bij een echografie vocht in de buikholte. Dit kan wijzen op uitzaaiingen op het buikvlies. De arts kan ook klieren in de hals en bij het sleutelbeen onderzoeken.
 

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Wat is een echografie?

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op de huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over de huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: november 2014

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal.

Met medewerking van

Dr. Bisseling, T.M. (MDL-arts), Prof. Dr. Hillegersberg, R. (chirurg), Dr. Jansen, E.P.M. (radiotherapeut), Leemhuis, J. (ervaringsdeskundige)