Bestraling bij hodgkinlymfoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Wanneer bestraling bij hodgkinlymfoom?

De gebieden waar vóór de chemotherapie vergrote lymfeklieren zaten, worden na de chemotherapie bestraald. 
 

  • Bij stadium I en II word je vrijwel altijd bestraald, ook als de lymfeklieren snel verdwenen waren tijdens de chemotherapie. 
  • Bij stadium III en IV word je bestraald als de lymfeklieren slecht reageerden op de chemotherapie. Of als ze na afloop nog voelbaar waren. 

Hoe vaak bestraling

Meestal duurt een bestralingsbehandeling een paar weken. Je wordt 5 keer per week bestraald. Per keer krijg je in een aantal minuten een dosis straling. Je hoeft hiervoor niet in het ziekenhuis opgenomen te worden.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar de tumor zit of eerst zat wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Protonentherapie bij hodgkinlymfoom

Zit het hodgkinlymfoom in de borstkas? En stelt de arts bestraling voor om te genezen van de ziekte? Dan is soms ook protonentherapie mogelijk.

Bij protonentherapie gebruikt de arts een speciaal soort straling met protonen. Een proton is een heel klein natuurkundig deeltje dat straling afgeeft. De straling maakt de kankercellen kapot.

Met protonentherapie komt er mogelijk minder straling op de gezonde weefsels rondom de tumor. Daarom is de kans op bijwerkingen na protonentherapie kleiner dan bij de ‘gewone’ uitwendige bestraling. Die bestraling is met fotonen.

Kom ik in aanmerking voor protonentherapie?

Of je met protonentherapie minder kans hebt op bijwerkingen van de bestraling, verschilt per persoon. Het heeft vooral te maken met de plek van het lymfoom. En met hoeveel bestraling er op het gezonde weefsel komt.

Om dit te bepalen, maakt de arts een planningsvergelijking. Hiermee vergelijkt de arts het bestralingsplan van de protonentherapie met het bestralingsplan van de bestraling met fotonen. Zo kan de arts nagaan of protonentherapie bij jou minder schade geeft aan de gezonde weefsels die om de tumor heen liggen.

Het voordeel van protonentherapie in vergelijking met de fotonenbestraling moet groot genoeg zijn. Dat staat zo aangegeven in de landelijke richtlijn. Als dat zo is, kom je in aanmerking voor een behandeling met protonentherapie.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Hein Visser

Drs. Hein Visser

Hematoloog, Noordwest Ziekenhuisgroep

LinkedIn

Foto Hans van der Woude

Hans van der Woude, MSc.

Verpleegkundig specialist, St. Antonius Ziekenhuis

illustratie-arts-man

Drs. Bastiaan Ta

Radiotherapeut-oncoloog, Maastro

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2017