Bestraling bij hodgkinlymfoom

Opslaan

Wanneer bestraling bij hodgkinlymfoom?

De gebieden waar vóór de chemotherapie vergrote lymfeklieren zaten, worden na de chemotherapie bestraald. 
 

  • Bij stadium I en II word je vrijwel altijd bestraald, ook als de lymfeklieren snel verdwenen waren tijdens de chemotherapie. 
  • Bij stadium III en IV word je bestraald als de lymfeklieren slecht reageerden op de chemotherapie. Of als ze na afloop nog voelbaar waren. 

Hoe vaak bestraling

Meestal duurt een bestralingsbehandeling een paar weken. Je wordt 5 keer per week bestraald. Per keer krijg je in een aantal minuten een dosis straling. Je hoeft hiervoor niet in het ziekenhuis opgenomen te worden.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar de tumor zit of eerst zat wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Visser, H.P.J. (hematoloog), Woude, H. (verpleegkundig specialist)