Operatie bij GIST

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als het mogelijk is, krijg je een operatie om de GIST te verwijderen. Het doel van de operatie is om de tumor helemaal weg te halen. Dan is de kans dat je geneest het grootst.

Hoe gaat een operatie bij GIST?

Bij een GIST in de maag verwijdert de chirurg het deel van de maagwand waar de GIST zich bevindt. Het is meestal niet nodig om de hele maag te verwijderen.

Als de GIST in de darm zit, haalt de chirurg dat stuk van de darm weg. De losse delen maakt hij weer aan elkaar vast.

Soms kan de chirurg met een kijkoperatie opereren. Als dat niet lukt, maakt hij een snede in de buik. De operatie bij GIST gebeurt onder narcose.

Complicaties bij een operatie van GIST

Een operatie kan complicaties geven. Dat betekent dat er door de behandeling een probleem optreedt. Na de operatie kan een bloeding of ontsteking ontstaan.

Bij de operatie van een GIST wordt een gat in de maag of darm gemaakt. Hierdoor kan er een lekkage optreden. Dat betekent dat de inhoud van het maagdarmkanaal in de buikholte terecht komt. Dit kan leiden tot een ontsteking van het buikvlies. De kans dat dit gebeurt is heel klein.

Onderzoek na de operatie

Na de operatie onderzoekt de patholoog de tumor. Hij kijkt ook of er geen kankercellen in de randen van het weggenomen weefsel zitten. Zijn de randen ‘schoon’, dan is de kans het grootst dat de GIST helemaal is verwijderd.

Ook maakt de patholoog een inschatting hoe groot het risico is dat de GIST terugkeert en/of er uitzaaiingen ontstaan.

Aanvullende behandeling met doelgerichte therapie

Zijn de randen niet schoon, dan zijn er waarschijnlijk ook kankercellen achtergebleven in het lichaam. Deze zijn te behandelen met doelgerichte therapie.

Soms krijg je doelgerichte therapie voor de operatie. Het doel hiervan is om de tumor te laten krimpen, zodat de chirurg je gemakkelijker kan opereren.

Colofon

Met medewerking van:

Logo contactgroep gist

Contactgroep GIST

Patiëntenorganisatie
Website

Illustratie mensen

Mensen die GIST hebben (gehad)

Foto Ingrid Desar

Dr. Ingrid Desar

Internist-oncoloog, Radboudumc

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Henk Hartgrink

Chirurg-oncoloog, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2018