Uitzaaiingen bij een GIST

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een GIST kan uitzaaien. Dat betekent dat er kankercellen losraken van de tumor en op een andere plek in het lichaam terechtkomen. De GIST zelf heet ook wel de ‘primaire tumor’ en een ander woord voor uitzaaiing is ‘metastase’.

Bij een deel van de mensen met een GIST zijn er al uitzaaiingen bij de diagnose. Ook kunnen er later, na de behandeling, nog uitzaaiingen ontstaan.  

Hoe groot de kans is dat een GIST uitzaait, hangt af van een aantal dingen. Bijvoorbeeld van hoe groot de tumor is, de plek van de tumor en hoe agressief de kankercellen zijn. Het maakt ook uit of er na de behandeling kankercellen zijn achtergebleven. Je arts kan dat verder uitleggen.

Uitzaaiingen naar de lever en het buikvlies 

Als een GIST uitzaait, is dat meestal naar de lever of naar het buikvlies. Het buikvlies is het vlies dat om de organen in de buik zit. Uitzaaiingen buiten de buik zijn heel erg zeldzaam. Ook komen zelden uitzaaiingen in lymfeklieren voor.

Goed om te weten: als een GIST uitzaait naar de lever, is het nog steeds een GIST, en geen leverkanker. Het zijn namelijk kankercellen van de GIST die via het bloed in de lever terecht zijn gekomen. Voor de behandeling maakt dit uit. Waar de kanker is ontstaan, bepaalt de manier van behandelen. 

Vooruitzichten bij uitzaaiingen bij een GIST

Bij uitzaaiingen in andere organen kun je vaak niet meer genezen. Je kunt dan een behandeling krijgen die de ziekte kan remmen. Bij GIST is dat doelgerichte therapie. Er zijn verschillende soorten doelgerichte therapie.

Behandeling van uitzaaiingen

Door doelgerichte therapie kan de kanker lang geremd worden, soms vele jaren. Als alle doelgerichte behandelingen niet meer werken dan begint de laatste fase van je leven. Een behandeling met chemotherapie, immunotherapie en bestraling werkt niet bij een GIST.

Colofon

Met medewerking van:

Logo contactgroep gist

Contactgroep GIST

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Ingrid Desar

Dr. Ingrid Desar

Internist-oncoloog, Radboudumc

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die een GIST hebben (gehad)

Foto Roos Bleckman

Roos Bleckman

Arts-onderzoeker, UMCG

Gemaakt door Contactgroep GIST, de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022