Nazorg en controle bij GIST

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Tijdens en na de behandeling van een GIST kom je regelmatig op controle. Hoe vaak dat is, hangt af je persoonlijke situatie. De arts stelt samen met je een controleschema op.

Bij de controles bespreekt de arts met je hoe je je voelt. Krijg je doelgerichte therapie, dan zal de arts vragen of je de medicijnen goed verdraagt en of je last hebt van bijwerkingen.

Ook krijg je bij de controle een CT-scan van de organen in de buik. Op de scan kan de arts zien of de GIST kleiner is geworden of helemaal is verdwenen. Ook krijg je een bloedonderzoek om de functie van je nieren en lever te controleren.

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

Niet verplicht

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen van de afspraken af te zien. Overleg daarover met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van het lichaam je kunt letten.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Colofon

Met medewerking van:

Logo contactgroep gist

Contactgroep GIST

Patiëntenorganisatie
Website

Illustratie mensen

Mensen die GIST hebben (gehad)

Foto Ingrid Desar

Dr. Ingrid Desar

Internist-oncoloog, Radboudumc

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Henk Hartgrink

Chirurg-oncoloog, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, Contactgroep GIST

Laatste update: juli 2018