Galblaasoperatie bij galblaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je geen uitzaaiingen hebt, kan de arts je misschien opereren en de tumor weghalen. Met een operatie kun je soms genezen van galblaaskanker.

Op deze pagina lees je over:

Meestal geen operatie bij galblaaskanker

Bij galblaaskanker krijg je meestal geen operatie. Omdat je uitzaaiingen hebt of omdat de kanker groeit in andere organen of in je grote bloedvaten. Dan kan de arts de kanker meestal niet helemaal weghalen. Je arts stelt dan een andere behandeling voor.

Hoe gaat de operatie bij galblaaskanker?

Bij de operatie haalt de arts je hele galblaas weg, met de tumor erin. De galblaas ligt tegen de lever aan. Daarom haalt de arts vaak ook een randje van je lever weg. Ook haalt de arts de lymfeklieren rond je galblaas en galwegen weg.  

De operatie kan op 2 manieren: via een kijkoperatie met een paar kleine sneetjes, of via een grotere snee in je buik. Welke manier het best is, hangt af van een aantal dingen. Bijvoorbeeld van of je eerder geopereerd bent, waar de tumor precies zit en hoe groot die is, bijvoorbeeld. Je arts legt dit aan je uit. Je gaat onder narcose voor de operatie.

Voor een operatie moet je vaak naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Een tweede operatie bij galblaaskanker

Galblaaskanker wordt vaak toevallig bij een operatie ontdekt. Bijvoorbeeld als de arts je galblaas weghaalt omdat je galstenen hebt of omdat je galblaas ontstoken is. Zit er kanker in de weggehaalde galblaas? Dan krijg je soms opnieuw een operatie. Dat ligt aan de grootte van de tumor en het stadium van de kanker.

Bij de tweede operatie haalt de arts de lymfeklieren rondom de galblaas weg. En soms ook het randje van de lever waar de galblaas zat. Deze tweede operatie gebeurt meestal niet als de tumor nog heel klein is. En de arts de tumor bij de eerste operatie helemaal kon weghalen.

Complicaties en gevolgen van de operatie bij galblaaskanker

Elke operatie geeft risico op complicaties. Dat geldt dus ook voor de operaties bij galblaaskanker. Voor de operatie bespreekt de chirurg de gevolgen en de mogelijke complicaties van de operatie met je.

Na de operatie kun je last krijgen van een nabloeding of van een ontsteking van de wond op je buik. Deze gevolgen heb je meestal als je nog in het ziekenhuis ligt. Je krijgt dan een behandeling.

De belangrijkste gevolgen van de operatie bij galblaaskanker zijn:

  • Problemen met eten: soms mag je na de operatie niet meteen weer gewoon gaan eten. Je krijgt dan tijdelijk sondevoeding. Dat kan via een slangetje door je neus.
  • Een misselijk gevoel: direct na de operatie kunnen je maag en je darmen minder goed werken. Je kunt misselijk worden. Of een opgeblazen gevoel hebben.
  • Je lever werkt niet goed: soms haalt de arts een deel van je lever weg bij de operatie. Het deel dat overblijft, de restlever, groeit soms niet goed meer aan. Dan kun je leverfalen krijgen. Je lever werkt dan niet goed meer, of helemaal niet meer.
  • Lekkage van gal: dan lekt er gal vanuit je galwegen in je buikholte. Je krijgt dan pijn, voelt je misselijk en je kunt koorts krijgen. Een stent in je galwegen kan dan helpen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Philip de Reuver

Dr. Philip de Reuver

Gastrointestinaal chirurg, Radboudumc

LinkedIn

illustratie arts in opleiding

Lusien van Santwijk

Arts-onderzoeker, Radboudumc

Afbeelding mensen

Mensen die galblaaskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2025