Wat is…?

Dunnedarmkanker

Opslaan

Dunnedarmkanker is kanker van de dunne darm. Deze soort kanker van het maagdarmstelsel is zeldzaam. In Nederland krijgen ongeveer 400 mensen per jaar dunnedarmkanker. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Gemiddeld zijn de patiënten rond de 60 jaar oud als de ziekte wordt ontdekt.

Verschillende soorten kanker in de dunne darm

Heeft u een tumor in de dunne darm? Dan kan het om een van deze soorten kanker gaan:

 • adenocarcinoom: de tumor groeit vanuit het klierweefsel in de slijmvlieslaag van de darm
 • leiomyosarcoom: begint te groeien in het spierweefsel van de darm. Een leiomyosarcoom is een soort wekedelentumor. Meer informatie over leiomyosarcoom.
 • neuro-endocriene tumor (NET): de tumor groeit vanuit neuro-endocriene cellen. Meer informatie over neuro-endocriene tumoren.
 • gastro intestinale stromale tumor (GIST): ontstaat uit zenuwweefsel dat in de wanden van het spijsverteringskanaal voorkomt. Meer informatie over GIST.
 • lymfoom: de tumor groeit in het lymfeweefsel. Het gaat dan om de ziekte van Hodgkin of non-hodgkinlymfoom. Meer informatie over hodgkinlymfoom of non-hodgkinlymfoom.

Er zijn ook nog andere zeer zeldzame tumoren die in de dunne darm voorkomen, zoals uitzaaiingen van andere tumoren.

Deze informatie gaat alleen over het adenocarcinoom van de dunne darm. Het adenocarcinoom van de dunne darm kan in alle delen van de dunne darm voorkomen.

De dunne darm en omliggende organen in de buik

De dunne darm en omliggende organen in de buik
1: slokdarm, 2: lever, 3: maag, 4: galblaas, 5: galweg, 6: alvleesklier, 7: dunne darm, 8: dikke darm, 9: endeldarm, 10: anus

Dunne darm

Vanuit de maag komt het voedsel in de dunne darm terecht. De dunne darm is ongeveer 5 meter lang en bestaat uit 3 delen:
 1. In de twaalfvingerige darm of duodenum wordt het voedsel gemengd met maagsappen, gal, alvleeskliersappen en darmsappen. Door de spijsverteringsenzymen uit deze sappen wordt het voedsel vloeibaar en komt de vertering op gang.
 2. De nuchtere darm of jejunum volgt op de twaalfvingerige darm. Hier worden voedingsstoffen vanuit de voeding in het bloed opgenomen:
  Koolhydraten
  Vetten
  Eiwitten
  Vitaminen
  Mineralen
 3. Het laatste gedeelte van de dunne darm is de kronkeldarm of ileum. De kronkeldarm breekt de rest van de voeding af. Ook wordt in dit gedeelte vitamine B12 opgenomen.

Aan het eind van de dunne darm zijn bijna alle benodigde voedingsstoffen opgenomen in het bloed. Wat er daarna aan voedselresten overblijft, komt terecht in de dikke darm.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: augustus 2016

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Prof. Dr. Punt, C.J.A. (medisch oncoloog), Prof. Dr. Hillegersberg, R. (chirurg), Dr. Tanis, P.J. (chirurg-oncoloog), Prof. dr. Wilt. J.H.W., de (chirurg-oncoloog)