Kijkonderzoek bij dunnedarmkanker (endoscopie)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Met een kijkonderzoek kan de arts zien of er afwijkingen zijn in de dunne darm. De arts kijkt in de dunne darm met een flexibele slang. Er zijn verschillende soorten kijkonderzoek. Een ander woord voor dit onderzoek is endoscopie.

Een ‘gewone’ endoscopie is niet altijd mogelijk bij dunnedarmkanker. De flexibele slang kan niet overal in de dunne darm komen. Daarom krijg je meestal een van deze onderzoeken:

Dubbelballon-endoscopie

Bij een gewone endoscopie kan de arts het middelste deel van de dunne darm niet zien. Daarvoor is een dubbelballon-endoscopie nodig. Dan beweegt de endoscoop vanzelf door de dunne darm door de natuurlijke beweging van de darm. Zo kan de arts ook het middendeel zien.

Hoe gaat een dubbelballon-endoscopie?

Ook bij een dubbelballon-endoscopie brengt de arts een dunne flexibele slang in je dunne darm waaraan een kleine camera zit. In de dunne darm zet de slang zich vast met ballonnetjes. De dunne darm zelf maakt altijd knijpende bewegingen om het eten te verplaatsen. Met deze knijpende bewegingen beweegt ook de slang door je dunne darm. Zo kan de arts de hele dunne darm bekijken.

Een dubbelballon-endoscopie is geen standaard onderzoek bij dunnedarmkanker.

Videocapsule-endoscopie

Ook met een videocapsule-endoscopie kan de arts de binnenkant van je dunne darm bekijken. Dan zit de camera in een capsule, een soort pil. De capsule slik je in en poep je na een aantal dagen weer uit. Dan bekijkt je arts de video met beelden van de darm. Bij een endoscopie via een videocapsule kan de arts geen biopt nemen. Het is geen standaard onderzoek bij dunnedarmkanker.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Dirkje Sommeijer

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC) en Flevoziekenhuis

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2023