Onderzoek en diagnose bij dunnedarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Vaak geeft dunnedarmkanker geen heel duidelijke klachten. Heb je symptomen die kunnen passen bij dunnedarmkanker, zoals braken of donkere ontlasting (bloed bij je ontlasting)? Ga dan naar de huisarts.

Onderzoek bij de huisarts

De huisarts zal proberen een oorzaak te vinden van de klachten. Bijvoorbeeld door lichamelijk onderzoek te doen en vragen te stellen over je klachten.

De huisarts zal waarschijnlijk ook bloedonderzoek doen. Hiermee kan de arts zien of je bloedarmoede of een infectie hebt en of je organen goed functioneren. Het kan zijn dat de huisarts je naar het ziekenhuis doorstuurt voor extra onderzoeken.

Onderzoek in het ziekenhuis

Het ligt aan je klachten welke onderzoeken je in het ziekenhuis krijgt. Meestal krijg je een bloedonderzoek, onder andere naar het Hb-gehalte. Er zijn meerdere onderzoeken die een tumor in de dunne darm kunnen opsporen:

  • CT-scan. Bij vage klachten die door dunnedarmkanker kunnen komen wordt een CT-scan gedaan.
  • Endoscopie. Met een endoscoop kan de binnenkant van de dunne darm bekeken worden. Ook kan met de endoscoop een stukje weefsel (biopt) weggehaald worden voor onderzoek. Er zijn meerdere soorten endoscopieën.

Als er een tumor in de dunne darm gevonden is, zijn er vervolgonderzoeken nodig om een goede behandeling te kiezen. De arts onderzoekt of de tumor zich heeft uitgebreid en of er uitzaaiingen van dunnedarmkanker zijn.

Onderzoeken naar uitzaaiingen:

  • CT-scan. Een CT-scan van de buik laat zien of de tumor naar andere organen is uitgezaaid. Met een CT-scan van de longen zijn uitzaaiingen in de longen op te sporen.
  • MRI-scan. Een MRI-scan is geen standaardonderzoek. Als een CT-scan niet duidelijk genoeg is, volgt soms een MRI-scan. Een MRI-scan is gedetailleerder. Met een MRI-scan kunnen ook uitzaaiingen opgespoord worden.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Geert-Jan Creemers

Dr. Geert-Jan Creemers

Internist-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

illustratie-arts-vrouw

Drs. Laura Legué

Arts-assistent interne geneeskunde, Catharina Ziekenhuis 

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2019