Wat is dunnedarmkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij dunnedarmkanker zit er een kwaadaardige tumor in de dunne darm. De dunne darm is een deel van ons spijsverteringskanaal. De dunne darm verbindt de maag met de dikke darm.  

Dunnedarmkanker komt niet zo vaak voor. In 2021 kregen 295 mensen de diagnose dunnedarmkanker. De meeste mensen zijn ouder dan 60 jaar als ze de diagnose krijgen.  

Meestal zijn er geen duidelijke klachten bij dunnedarmkanker.  Vaak wordt de tumor pas ontdekt als hij er al een tijd zit.

Hoe ontstaat en groeit een dunnedarmtumor?

Er is geen duidelijke oorzaak voor dunnedarmkanker. Wel zijn er risicofactoren die de kans op een tumor in de dunne darm vergroten.

Dunnedarmkanker ontstaat in het slijmvlies van de dunne darm. De tumor heet een adenocarcinoom. Ontstaat er een tumor in de dunne darm uit ander weefsel, dan is het een andere soort kanker in de dunne darm.

De tumor in de dunne darm kan steeds groter worden en door de darmwand heen gaan. Zo kan de tumor in andere organen groeien. Ook kunnen tumorcellen losraken van de tumor. Als deze tumorcellen ergens anders in het lichaam verder groeien zijn het uitzaaiingen. Meestal zaait dunnedarmkanker uit naar de lymfeklieren, de lever, longen of het buikvlies.

Soorten tumoren in de dunne darm 

Bij dunnedarmkanker is de tumor ontstaan in het slijmvlies van de dunne darm. De tumor heet een adenocarcinoom.

Er zijn ook andere soorten tumoren in de dunne darm. Ze zijn ontstaan uit ander weefsel en heten geen dunnedarmkanker. Als er uitzaaiingen van een andere kankersoort in dunne darm zijn, heet dit ook geen dunnedarmkanker.

Lees meer over deze soorten tumoren in de dunne darm:

Colofon

Met medewerking van:

Foto Geert-Jan Creemers

Dr. Geert-Jan Creemers

Internist-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Laura Legué

Arts-assistent interne geneeskunde, Catharina Ziekenhuis 

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2019