Behandeling en bijwerkingen

Nazorg en controle bij dikkedarmkanker

Opslaan

Na de behandeling van dikkedarmkanker is het gebruikelijk dat je nog regelmatig op controle komt. De controles kunnen in het ziekenhuis maar soms ook bij de huisarts plaatsvinden.

Wat gebeurt er tijdens de controles?

Tijdens de controles kunnen er onderzoeken plaatsvinden. Die zijn bedoeld om te kijken of de behandeling effect heeft. Ook als je niet meer beter kunt worden, kun je de arts blijven zien. De arts kan bijvoorbeeld onderzoeken doen om de ontwikkeling van de ziekte bij te houden.

Welke onderzoeken kun je krijgen:

Soms zijn extra onderzoeken nodig. Zoals een röntgenfoto of CT-scan van de longen of een PET-CT scan van het hele lichaam.

Hoe lang blijf je onder controle?

Hoe vaak de verschillende onderzoeken worden gedaan, hangt af van de kans dat de ziekte terugkomt, je conditie en je eigen wensen. Meestal worden de controles na enkele jaren beëindigd.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

Nazorg

Tijdens de controles is er ook aandacht voor de kwaliteit van leven. Bijvoorbeeld of je last hebt van bijwerkingen, of je je zorgen maakt of last hebt van psychische klachten.

Soms kan het goed zijn om begeleid te worden door bijvoorbeeld een fysiotherapeut, psycholoog of diëtist. Er zijn vragenlijsten die je helpen om in te schatten wat je nodig hebt. Deze vragenlijsten kan de arts of verpleegkundige met je doornemen. Voorbeelden van deze vragenlijsten zijn de Lastmeter of Oncokompas.

Lastmeter

De Lastmeter is een vragenlijst die je invult en vervolgens met de arts of verpleegkundige bespreekt. Uit de antwoorden op de vragen wordt duidelijk van welke problemen of zorgen je op dat moment last hebt. En of je behoefte hebt aan extra ondersteuning. Je vult de Lastmeter bij voorkeur in op verschillende momenten in zorgproces.

OncoKompas2.0

Met OncoKompas2.0 kun je zelf de kwaliteit van leven in kaart brengen. Hiervoor beantwoord je vragen over lichamelijk, geestelijk en sociaal functioneren, je leefstijl en zingeving. Zo nodig krijg je het advies professionele hulp te zoeken. Je kunt alleen via de arts of verpleegkundige toegang krijgen tot Oncokompas2.0.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Buijsen, J.D. (radiotherapeut), Dr. Roodhart, J.M.L (medisch oncoloog), Dr. Spaander, V.M.C.W. (MDL-arts), Dr. Tanis, P.J. (chirurg-oncoloog)