Nazorg en controle bij darmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de behandeling van darmkanker kom je een aantal jaar regelmatig op controle bij je arts. De controles zijn bedoeld om te kijken of de kanker niet terugkomt.

Lees op deze pagina over:

Waarom zijn er controles na darmkanker?

Je krijgt controles om te kijken of de kanker niet terugkomt. En om te onderzoeken of er uitzaaiingen ontstaan.

Ook bespreekt de arts of verpleegkundige de gevolgen van de behandeling met je. Bijvoorbeeld of je lichamelijke klachten hebt, last hebt van psychische problemen of met het verwerken van wat er gebeurd is. Je arts kan je doorsturen voor extra ondersteuning als dat nodig is.

Hoe vaak zijn de controles na darmkanker?

Je arts stelt voor hoe vaak je op controle kunt komen. Dat hangt onder andere af van welk stadium darmkanker je hebt gehad.

Als je geopereerd bent, blijf je vaak minimaal 5 jaar op controle. Na de eerste twee jaar kom je minder vaak op controle.

Het controleschema bij darmkanker (stadium 1, stadium 2 en stadium 3) is meestal :

  • Na 3 maanden: CEA-onderzoek
  • Na 6 maanden: CEA-onderzoek 
  • Na 1 jaar: CEA-onderzoek, coloscopie en CT-scan
  • Tot het 5e jaar elk halfjaar: CEA-onderzoek
  • Na 4 jaar: coloscopie

Misschien wil je minder vaak of vaker op controle komen dan je arts voorstelt. Bespreek dit dan met hem of haar zodat jullie samen iets kunnen afspreken.

Welke onderzoeken zijn er tijdens de controles?

Tijdens de controles kun je een aantal onderzoeken krijgen. Lees meer over wat je kunt verwachten tijdens een controlebezoek:

Onderzoek naar CEA na de behandeling

Tijdens de controles laat je arts de hoeveelheid CEA in je bloed bepalen. CEA is een stof die altijd in je bloed zit, ook bij gezonde mensen. Het is de afkorting van carcino-embryonaal antigeen. Door kanker kan er meer CEA in je bloed zitten.

Je arts laat regelmatig bloedonderzoek doen naar de hoeveelheid CEA in je bloed. Stijgt het CEA-gehalte in het bloed een aantal controles achter elkaar, dan kan dat betekenen dat de tumor terugkomt of dat er uitzaaiingen zijn. Er kan dan een vervolgonderzoek nodig zijn.

Als het CEA-gehalte oploopt, kun je daar ongerust over zijn. Toch betekent dit niet altijd dat de kanker terug is. Bespreek je zorgen en vragen met je arts.

Een coloscopie na de behandeling

Bij een coloscopie kijkt de arts via de anus in de darm. Er is niet altijd een coloscopie nodig bij de controles na de behandeling van darmkanker. Je arts legt dit aan je uit. Lees hoe een coloscopie gaat.

Onderzoeken naar uitzaaiingen

Tijdens de controles kun je ook een echo of een scan krijgen naar mogelijke uitzaaiingen. Klik op de links om te lezen hoe de onderzoeken gaan:

Angst dat de kanker terugkomt

Het kan zijn dat je bang bent dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst hebben veel mensen. De angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen.

Bespreek met je arts als je deze gevoelens hebt. Misschien kan hij of zij meer uitleggen of kun je vaker bij je arts langskomen.

Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

Controles als je niet meer beter wordt

Ook als je niet meer beter kunt worden, kun je je arts blijven zien. De arts kan bijvoorbeeld onderzoeken doen om de ontwikkeling van de ziekte bij te houden.

Extra ondersteuning bij de gevolgen van de behandeling

De behandeling van darmkanker en het leven met darmkanker hebben grote impact. Ook langere tijd na de behandeling kun je last hebben van gevolgen.

Dat kunnen lichamelijke gevolgen zijn, maar ook psychische klachten, zoals angst voor terugkeer van de kanker.

Je arts of verpleegkundige vraagt ernaar om in te schatten of je extra ondersteuning nodig hebt. Om dit in te schatten kunnen ze een vragenlijst gebruiken, zoals de Lastmeter of Oncokompas.

Je kunt ook zelf informatie lezen over de gevolgen van darmkanker en tips om hiermee om te gaan. Lees verder over de gevolgen van darmkanker.

Colofon

Met medewerking van:

logo DCCG

DCCG

Dutch Colorectal Cancer Group

Website

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

illustratie-mensen

Mensen die darmkanker hebben (gehad)

logo MLDS

MLDS

Maag Lever Darm Stichting 

Website

logo NVMDL

NVMDL

Nederlandse Vereniging voor Maag-, darm- en leverartsen

Website

Foto Hans de Wilt

Prof. dr. Hans de Wilt

Chirurg-oncoloog, Radboudumc

Linkedin

logo-stichting-darmkanker

Stichting Darmkanker NL

Patiëntenorganisatie

Website

logo stomavereniging

Stomavereniging

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2022