Wat is dikkedarmkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Dikkedarmkanker is een vorm van darmkanker. Bij dikkedarmkanker zit de tumor in de dikke darm. De dikke darm zit aan het eind van het spijsverteringskanaal. De dikke darm gaat over in de endeldarm, die vervolgens in de anus eindigt. Er kan ook een tumor in de endeldarm ontstaan. Dit heet dan endeldarmkanker

Dikkedarmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Deze vorm van kanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

De dikke darm, endeldarm en anus

1: dunne darm, 2: verbinding dunne en dikke darm, 3: blinde darm, 4: stijgende deel dikke darm, 5: dwarslopende deel, 6: dalende deel, 7: S-vormig deel, 8: endeldarm, 9: anus met sluitspier

Dikkedarmkanker geeft niet altijd klachten

Symptomen van dikkedarmkanker zijn divers. Ze hangen ook samen met de plek waar de tumor zit. Bloed of slijm bij de ontlasting of verstopping kunnen symptomen zijn van een tumor in de dikke darm. Maar niet iedereen met dikkedarmkanker heeft klachten.

In 2014 is het bevolkingsonderzoek darmkanker gestart. Het doel van het bevolkingsonderzoek is het vroeg ontdekken van dikkedarmkanker en endeldarmkanker, voordat er symptomen ontstaan.

De tekst gaat verder onder de video.

Wat is darmkanker?

Deze video legt uit wat darmkanker is, wat de oorzaken zijn en hoe je het kunt herkennen.

Poliepen in de darm

Dikkedarmkanker begint vaak met een poliep aan de binnenkant van de darmwand. Een poliep is een woekering van het slijmvlies. Poliepen zijn goedaardig en ontstaan meestal spontaan. Mensen boven de 50 jaar hebben meer kans op poliepen.

Poliepen kunnen kwaadaardig worden. Dan wordt het kanker of een kwaadaardige tumor genoemd. De kwaadaardige tumor kan door de verschillende lagen van de darmwand heen groeien. Zo kan de tumor in omliggende organen terechtkomen.

Uitzaaiingen 

Een tumor in de dikke darm kan uitzaaien naar andere organen. De kans op uitzaaiingen wordt groter als de tumor verder de darmwand ingroeit. Lees verder over uitgezaaide dikkedarmkanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeroen Buijsen

Dr. Jeroen Buijsen

Radiotherapeut-oncoloog, Maastro

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Foto Manon Spaander

Dr. Manon Spaander

Maag-darm-leverarts en hoogleraar in de Gastrointestinale oncologie, Erasmus MC

LinkedIn

Foto Pieter Tanis

Prof. dr. Pieter Tanis

Chirurg-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2018