Solliciteren met en na kanker - hoe pak je het aan?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Je hebt kanker (gehad) en wilt weer solliciteren. Schrijf je hier iets over in je brief en cv? Vertel je iets over je ziekte(verleden) of niet? Hoe presenteer je jezelf? We geven je tips om je verder te helpen.

Lees op deze pagina over:

Of ga direct naar: Hoe vind je een baan die past bij je nieuwe ‘ik’ 

Je hoeft niets te zeggen (volgens de wet)

In een cv of tijdens een sollicitatiegesprek hoef je niets te melden over je gezondheid of ziekteverleden. Werkgevers mogen er ook niet naar vragen. Dat staat in de wet.

Zijn er dingen waardoor je de functie niet goed uit kunt voeren, dan ben je wel verplicht om dat te melden. Als je bijvoorbeeld aangepaste werktijden nodig hebt of taken niet kunt uitvoeren, moet je dat aangeven. Dat hoeft niet meteen tijdens het eerste sollicitatiegesprek, maar wel voor je in dienst treedt. Het arbeidsvoorwaardengesprek kan hiervoor een goed moment zijn.

Wel of niet vertellen dat je kanker hebt (gehad)?

In eerste instantie lijkt het misschien niet slim om te vertellen dat je kanker hebt of hebt gehad. Werkgevers kunnen dat namelijk als een risico zien.

Het advies is om het wel te vertellen. Je kunt dan afspraken maken met je nieuwe werkgever. Bijvoorbeeld over aanpassingen in je werk(tijden) of werkplek, controles en doktersbezoeken.

Andere redenen om het wel te vertellen zijn:

  • Je hoeft niet te zwijgen over iets wat een grote invloed heeft (gehad) op je leven.
  • Het is prettiger om te werken voor een werkgever die begrip heeft voor je ziekteverleden.
  • Vertel je het niet, dan is er een kans dat je nieuwe werkgever je misschien ontslaat. Bijvoorbeeld als je je werk niet goed kunt doen door kanker of de gevolgen daarvan.

Wanneer vertellen dat je kanker hebt gehad?

Je hoeft niet meteen tijdens het eerste sollicitatiegesprek te vertellen dat je kanker hebt of hebt gehad. Overweeg wel open te zijn als je in de laatste fase van het sollicitatieproces zit. Vertel wat je misschien niet of minder goed kunt en of er aanpassingen in je werk nodig zijn.

Verwacht je weer op je oude niveau te kunnen functioneren? Dan kun je ook wachten tot het arbeidsvoorwaardengesprek. Je kunt het ook vertellen als je de baan al hebt, of na je proeftijd. Zo weet je zeker dat je niet om je ziekte afgewezen wordt.

Wil je niet vertellen dat je kanker hebt (gehad)? Dan kun jij ook alleen de uitdaging noemen waar je mee leeft, bijvoorbeeld chronische vermoeidheid.
 

Sollicitatiebrief: schrijf je daarin dat je kanker hebt gehad?

Houd je sollicitatiebrief zakelijk. Schrijf niet dat je kanker hebt (gehad), behalve als het relevant is voor de functie. Wil je bijvoorbeeld als verpleegkundige aan de slag, of als projectmedewerker in de zorg? Dan kun je overwegen er wel iets over te melden.

Een gat in je cv door kanker: wat kun je doen?

Door ziekteverlof kan er een ‘gat in je cv’ ontstaan. Om dit minder te laten opvallen, kun je een vaardigheden-cv maken. Dat is een cv zonder tijdlijn. Je beschrijft in dit cv je kennis, opleiding, ervaring en vaardigheden. Ook leg je een link met het functieprofiel in de vacature.

Vermeld je je kankerverleden wel op je cv? Beschrijf dan wat je geleerd hebt in de periode dat je kanker hebt gehad. Probeer ook dan een link te leggen met het functieprofiel. 

solliciteren na kanker - blog

Tips voor het sollicitatiegesprek 

  • Als je vertelt over je ziekte, bespreek dan ook wat je geleerd hebt in deze periode. Bijvoorbeeld dat de ziekte je misschien wel veerkrachtiger, sterker of positiever heeft gemaakt. Je hebt er meer zelfkennis van gekregen en je hebt zin om weer aan de slag te gaan. Als je dit uitstraalt, laat je een positieve indruk achter.
  • Vertel waarom je de baan graag wilt. Een werkgever laat enthousiasme en motivatie vaak zwaarder wegen dan eventuele beperkingen of noodzakelijke aanpassingen.
  • Als een werkgever iemand in dienst neemt met een uitkering van het UWV, dan kan de werkgever soms een aantal voordelen en/of vergoedingen krijgen. Dit heeft te maken met landelijke regelingen om te stimuleren dat mensen met een uitkering deelnemen aan het arbeidsproces. Check daarom vóór het gesprek of de werkgever subsidie kan krijgen als hij of zij jou aanneemt. Als dat zo is, kun je dit melden tijdens het gesprek. Bekijk de regelingen op de website van het UWV.

Hoe vind je een baan die past bij je nieuwe ‘ik’?

Het kan zijn dat je door je ziekte andere dingen belangrijk bent gaan vinden. Of dat je door de gevolgen van kanker beperkt bent in je mogelijkheden. Dan wil je je misschien oriënteren op nieuwe mogelijkheden. Hoe vind je dan een baan die goed bij je past?

Tips: 

  • Praat erover met mensen dicht bij je. Mensen die jou kennen en weten wat je goed kunt. Zij kunnen misschien met je meedenken over je toekomst. 
  • Kijk op werk.nl. Dit is een website van het UWV met informatie over werk zoeken en succesvol solliciteren. Je vindt er gratis tests. Daarmee kun je extra inzicht krijgen in je kwaliteiten en wat voor bedrijf, beroep of opleiding bij je past. 
  • Vraag advies van een re-integratiecoach. Het liefst iemand die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met kanker. Hij of zij kan met je meedenken over werk dat bij je past en dat je aankunt. En je ook tips geven voor solliciteren na kanker. Bekijk welke re-integratiecoaches er zijn voor mensen met kanker.
  • Praat met andere mensen die kanker hebben gehad. Misschien kunnen zij je tips geven. Vraag anderen bijvoorbeeld om hun ervaringen met jou te delen in de gespreksgroep 'Werk en werkgerelateerde zaken' op kanker.nl.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Desiree Dona

Desiree Dona

Klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie, Radboudumc

Foto Fenna van Ommen

Fenna van Ommen

Onderzoeker afdeling Arbeid en Gezondheid, Amsterdam UMC

Linkedin

Foto Josephine ter Steeg

Josephine ter Steeg

Bedrijfsarts consulent oncologie, Amsterdam UMC

Linkedin

Foto Marieke Jacobs

Marieke Jacobs

Bedrijfsarts consulent oncologie, Radboudumc

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

NFK werkgroep Werk en kanker

foto Renée van Garderen

Renée van Garderen

Arbeidsdeskundige, RVG Re-integratie

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2023