Wat is…?

Vermoeidheid tijdens en kort na de behandeling

Opslaan

Het is logisch dat je je na de behandeling moe voelt. De eerste maanden na de behandeling staan vaak in het teken van herstel. Je  moet weer conditie opbouwen. Ook moet je verwerken wat je allemaal heeft meegemaakt. Dat vraagt vaak veel energie.

Lees meer over de oorzaken van vermoeidheid tijdens en kort na de behandeling.

Gevolgen van vermoeidheid

Vaak gaan alledaagse activiteiten zoals douchen, opruimen en koken moeizamer. Ook lopen en praten kunnen meer energie kosten. Na een activiteit kun je meer of langer rust nodig hebben.

Vermoeidheid kan ook van invloed zijn op het denken. Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met dingen onthouden, aandacht geven, concentratie of het nemen van beslissingen:

Ook kan vermoeidheid invloed hebben op je stemming. Je kunt prikkelbaar zijn of last hebben van sombere gevoelens.

Verschil per persoon

Wanneer in de behandeling de vermoeidheid precies optreedt, is niet makkelijk te voorspellen. Veel mensen krijgen er al in het begin van hun behandeling mee te maken. Bij anderen wordt de vermoeidheid pas echt voelbaar wanneer de behandeling vordert.

Bij sommige mensen vertoont de vermoeidheid een voorspelbaar patroon. Tijdens de chemotherapie neemt de vermoeidheid bijvoorbeeld toe. En in de herstelperiode tussen de behandelingen neemt de vermoeidheid weer af. Bij anderen komt de vermoeidheid opzetten op onvoorspelbare momenten.

Algemene tips bij vermoeidheid

  • Pak na de behandeling zo goed mogelijk de draad weer op, maar doe dit geleidelijk, stap voor stap.
  • Probeer lichamelijk actief te zijn, door sport en beweging. Door lichamelijke activiteit slaap je beter. Ook helpt bewegen om minder te denken, je hoofd raakt leeg. Het hoeft niet per se intensieve training te zijn. Wandelen of fietsen helpen ook al. Meer bewegen kan ook helpen om de geestelijke vermoeidheid te verminderen. 
  • Bedenk welke onderdelen van je leven echt belangrijk voor je zijn. Steek geen energie in dingen die minder belangrijk zijn of die kunnen wachten. Wees assertief en durf ‘nee’ te zeggen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Abrahams, H. (overige deskundige), Dr. Brouwer-Dudok de Wit, A.C. (klinisch psycholoog), IJsseldijk, G. van (ervaringsdeskundige), Prof. dr. Knoop, J.A. (klinisch psycholoog), Prof. dr. Prins, J.B. (klinisch psycholoog)