Seks als je niet meer beter wordt

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je kanker in een vergevorderd stadium is, kun je ook behoefte hebben aan intimiteit en seks. Het kan een manier zijn om je verbonden te voelen met de ander, om prettige gevoelens te ervaren of om troost te zoeken. Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan waar jij behoefte aan hebt. 

Hier volgen een paar tips om samen intiem te zijn:

  • Je kunt seksueel contact hebben zonder geslachtsgemeenschap (penetratie). Bijvoorbeeld door elkaar te strelen, aan te raken op intieme plekken of door elkaar te stimuleren met de hand, de mond, met een vibrator etc. Zolang jij en je partner ervan kunnen genieten, is het goed.
  • Probeer je je wensen, verlangens en mogelijkheden op seksueel gebied met je partner te bespreken, bij voorkeur voordat je seksueel actief gaat zijn  Op deze manier laat je de ander weten wat je nog wel kan en prettig vindt.
  • Als je het lastig vindt om erover te beginnen, kun je dat het beste gewoon maar zeggen. Misschien vindt je partner het ook een moeilijk onderwerp en durft hij of zij er niet over te beginnen omdat je ziek bent.
  • Vertel over de problemen die je hebt op het gebied van seksualiteit. Dat kan gaan over je uiterlijk, vermoeidheid, een droge vagina of  erectiestoornissen. Het kan ook de houding betreffen waarin het vrijen moeilijk gaat of pijnlijk is. Door het te bespreken kun je samen met je partner oplossingen bedenken.
  • Als alleen intimiteit voor jou genoeg is, vertel dit dan aan je partner. Geef dan ook aan welke vormen van intimiteit je prettig vindt. Bijvoorbeeld: tegen elkaar aan liggen, elkaar masseren of samen luisteren naar mooie muziek. 

In de laatste levensfase zijn er misschien verschillende  mensen die in en uit je kamer lopen. Hierdoor heb je weinig privacy. Laat weten dat je soms alleen wilt zijn met je partner. Maak daarover afspraken met zorgverleners, mantelzorgers, familieleden en vrijwilligers.

Lees ook: Seksuele problemen in de palliatieve fase.

Twijfels of vragen

Heb je vragen of twijfels rondom intimiteit of seksualiteit? Bespreek deze dan met je huisarts, arts of (wijk)verpleegkundige.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Marga IJland

Gynaecoloog en seksuoloog, bestuurslid Stichting Sick and Sex

Logo NFK

Patiëntenwerkgroep Kanker en seks (NFK)

Logo Stichting Sick and Sex

Stichting Sick and Sex

Foto Charlotte Tuijnman-Raasveld

Drs. Charlotte Tuijnman-Raasveld

Psycholoog-seksuoloog, LUMC

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2020