Aanleg pouch

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een pouch wordt aangelegd als de dikke darm en endeldarm zijn weggehaald. Er zijn 2 manieren om een pouch aan te leggen: via een kijkoperatie en via een buikoperatie. Soms gebeurt de aanleg in stappen en krijg je eerst een tijdelijk stoma.

Operatie

Bij een buikoperatie wordt de operatie uitgevoerd via een grote snee in de buik. 

Een kijkoperatie is een zogenaamd sleutelgatoperatie. Via enkele sneetjes in de buik voert de chirurg met speciale apparatuur de operatie uit. Een kijkoperatie heeft veel voordelen. Patiënten herstellen sneller, hebben minder pijn, gaan eerder naar huis en hebben minder complicaties. Doordat er minder verklevingen zijn na de kijkoperatie, blijft de kans om zwanger te worden bij vrouwen beter behouden.

In Nederland is er op dit moment bijna overal voldoende ervaring om de dikke darm te verwijderen met een kijkoperatie Alleen als er al grote buikoperaties zijn geweest, kan dit bemoeilijkt worden door verklevingen.

Het aanleggen van een pouch mag alleen in een gespecialiseerd centrum gebeuren.

Kijkoperatie: is de chirurg ervaren?

Het maken van een pouch is een operatie die moet plaatsvinden in een gespecialiseerd centrum. De Europese en Nederlandse richtlijnen geven aan dat in een ziekenhuis tenminste tien pouches per jaar moeten worden aangelegd om dit veilig te kunnen doen. Het is verstandig om vooraf te informeren naar de ervaring van de chirurg. De chirurg zelf kan aangeven hoe vaak hij of zij deze operatie heeft uitgevoerd.

Operatie in meerdere stappen

Soms is het aanleggen van een pouch in één keer te risicovol en zijn er meerdere operaties nodig. Bijvoorbeeld als je veel medicijnen hebt gebruikt en de conditie slecht is. Hierdoor is er meer risico op lekkage van de naad tussen de anus en de pouch.

Eerst tijdelijk ileostoma, dan pouch

Soms wordt eerst de dikke darm verwijderd en een tijdelijk dunnedarmstoma (ileostoma) aangelegd. In tweede instantie - meestal na een half jaar – wordt de pouch aangelegd, als de conditie beter is en er geen medicijnen meer worden gebruikt. De endeldarm wordt dan verwijderd en van het dunne darmstoma wordt een pouch gemaakt. Deze wordt aangesloten op de anus.

Pouch met tijdelijk ileostoma

Ook als de pouch is aangelegd, kan een chirurg kiezen voor een tijdelijk ileostoma, zodat de naad tussen pouch en anus veilig kan genezen. De gevolgen van een eventuele naadlekkage zijn dan minder ernstig, omdat er geen ontlasting langs loopt. Na een paar maanden kan de tijdelijke ileostoma worden opgeheven en de pouch volledig functioneren.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Ton Naber

Maag-darm-leverarts, Tergooi

illustratie-deskundige

Ada Veldink

Stoma-, continentie-, wond- en andrologieconsulent, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-man

Dr. Anthony van de Ven

Chirurg, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door Stomavereniging

Laatste update: april 2014