'Muziektherapie heeft mij geholpen toen ik vastliep'

Je leven weer oppakken na kanker, dat kan lastig zijn. Dat vond ook Bibi (52). Muziektherapie hielp haar om er weer bovenop te komen.

Tekst: redactie kanker.nl, januari 2021

BibiBibi: ”In 2018 kreeg ik acute myeloïde leukemie (AML). Er volgden een aantal intensieve behandelingen met chemotherapie en een stamceltransplantatie. En daarna volgde nog een revalidatietraject. In 2019 dacht ik: nu kan ik mijn leven weer oppakken. Niets was minder waar…

Ik had last van vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen, somberheid en ik sliep slecht. Ook liep ik helemaal vast in mijn werk. Kortom: na 9 maanden zat ik weer in de ziektewet.

In mijn zoektocht naar hulp kwam ik in contact met muziektherapie. Het eerste gesprek met de muziektherapeut was heel prettig. We spraken eerst over mijn klachten en wat ik zou willen bereiken. Daarna hebben we gekeken hoe muziektherapie daarbij zou kunnen helpen. Hoe kon ik weer meer eigenheid en kracht gaan voelen?

Tijdens de therapie hebben we samen muziek gemaakt, gezongen en een lied geschreven. Samen improviseren op de piano hielp me om plezier en speelsheid te ervaren, en om mijn emoties te uiten. In het lied kon ik mijn verhaal vertellen. Ook hebben we een rustgevend muziekstukje gemaakt en opgenomen. Dat hielp me om in slaap te vallen.

Muziektherapie heeft mij geholpen om weer in contact te komen met mijn emoties. Ook heeft het mijn stemming verbeterd. Tijdens de therapie heb ik ervaren wat mij veel plezier geeft: zingen. Daarom ben ik na de therapie weer lid geworden van een koor.

Ik kan iedereen aanraden om muziektherapie te proberen als je vastloopt. Het bracht me dichter bij mezelf.”