Adjuvant chemotherapie bij maagkanker.

Openbaar gesprek
6 december 2015 om 10.54,
gewijzigd 10 december 2015 om 15.42
489 x gelezen
Heeft er iemand ervaring met een maagverwijdering (totale gastrectomie) waarna de kanker verdwenen is maar dat artsen evengoed chemotherapie voorstelden om de kans op terugkeer te reduceren? Overige organen zijn niet aangetast maar er is toch begonnen met de adjuvant chemotherapie. Chemo brengt echter zeer veel pijn en ongemak met zich mee waardoor sterk gedacht wordt aan stoppen met deze extra chemotherapie. Heeft iemand ervaring met deze gang van zake en kan men mij vertellen of deze chemo echt noodzakelijk is en of het eventueel verstandig is om te stoppen? Het gaat hier om een behandeling van een familielid in het buitenland.

Vriendelijke groet,
Nihal.

5 reacties

Goedemiddag,
Circa 4,5 geleden heb ik 1 kuur afgemaakt na mijn operatie en daarna ben ik gestopt omdat ik het niet volhield. Vervolgens begreep ik later dat het niet wetenschappelijk is aangetoond dat je hogere overlevingskansen hebt als je deze drie kuren nog volgt..... Misschien inmiddels wel.
Daarnaast haken veel patienten af omdat het te zwaar is na de operatie.
Ik heb de beslissing gevoelsmatig genomen omdat ik voelde dat mijn lijf een volgende kuur niet meer aan zo kunnen.
Sterkte,

Anne


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Nihal,

Wat goed dat je zo betrokken bent bij jouw familielid; je bent vast tot grote steun voor die persoon!

De vraag die je stelt is een lastig dilemma. Er lijken geen aanwijzingen te zijn dat er nog kankercellen zitten en toch wordt chemotherapie aangeraden. Dat klinkt misschien onlogisch, maar het wordt gedaan omdat je niet zeker kan weten dat er geen mini-klompjes kankercellen ergens zwerven. Die zijn op een scan pas te zien als het ongeveer 50.000- 100.000 cellen zijn.

Er is door onderzoek aangetoond dat het dan nut kan hebben om na de operatie weer chemo's te geven. Dat geldt niet voor iedere patiƫnt afzonderlijk, maar als je groepen vergelijkt van mensen mƩt en zonder chemo na de operatie dan zijn er na 5 jaar in de groep mƩt chemo iets meer overlevers. Het gaat geloof ik niet om grote verschillen.
Van oncologen en lotgenoten hoor ik dat die behandeling met 3 kuren chemo's na de operatie erg zwaar is en dat veel mensen de 3 kuren niet afmaken. Als die chemo niet meer haalbaar is vanwege de pijn en andere klachten dan komt er natuurlijk een moment dat je de chemo stopt.
Kan jouw familielid dat met de oncoloog bespreken? Wat is haalbaar, welke klachten kunnen baat hebben bij andere medicatie (bv voor die pijn)? Dat zijn typisch dingen waar die oncoloog meer ervaring mee zal hebben.

Zelf heb ik na de operatie 5 weken een combinatie gekregen van bestraling en chemo. Na 10 dagen wilde ik er mee stoppen; ik voelde me zo vreselijk beroerd. Kon me niet voorstellen dat ik het zou trekken als de bijwerkingen zouden opbouwen in de loop van de komende weken. Dat heb ik met de artsen besproken en er is een anti-misselijkheids medicijn veranderd. Het wonderlijke is dat het daarna minder moeilijk werd; Uiteindelijk heb ik de behandeling die 5 weken volgehouden. Dat is nu 3,5 jaar geleden.

Veel sterkte met de begeleiding van jouw familielid,
groet, Liz



Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Liz,

Hartelijk dank voor je reactie. Het klinkt ons nu allemaal zo logisch in de oren dat deze vorm van behandeling min of meer tot de standaard behoort. We waren (familielid incluis) enigszins bezorgt dat de behandelingen min of meer voor de inhoud van de portemonaie van de behandelaars diende. Ik heb mij inmiddels zelf ook in verbinding met AvLH ziekenhuis gesteld en een nuttig gesprek gehad. Nogmaals hartelijk dank voor de genomen moeite om je reactie te schrijven. Wij stellen het zeer op prijs...

Gr,
Nihal.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14