Waarom doen we alsof kanker een strijd is?

Openbaar gesprek
23 oktober 2021 om 13.12,
gewijzigd 26 oktober 2021 om 08.48

Op de LinkedIn-pagina van het HDI kwam ik een artikel tegen over 'strijden' tegen kanker: Waarom doen we alsof kanker een strijd is met winnaars en verliezers?

Ik kan me hier helemaal in vinden. Heb een aversie tegen deze term. Ook hier kom ik het regelmatig tegen. Voor  mij voelt het zo oneerlijk. Je kunt strijden tegen iets als er ook de mogelijkheid is om te winnen. Helaas geldt dat voor kanker lang niet altijd. Maar dat wil niet zeggen dat je dan een verliezer bent. Ik vind dat zo negatief klinken. Wat vind jij van deze term?
 

26 reacties

Beste Zilvervlerk,

Mooi artikel waar je naar verwijst! Ook ik heb veel moeite met dit soort termen.
Ik heb gemerkt dat een aantal mensen uit mijn omgeving wilde dat ik me strijdbaar opstelde. Alsof het alternatief is dat je het je allemaal laat overkomen. Ik heb geprobeerd de ziekte realistisch onder ogen te zien en ben uitgegaan van het feit dat je geluk of pech hebt. Dat heeft o.a. te maken met de aard van de kanker en de behandelingen die op dat moment mogelijk zijn.
Voor mij was het belangrijk goede informatie te krijgen zodat ik de regie kon nemen en houden over het hele proces. En verder was en is het vooral surfen op de golven, zoals het zo mooi in het artikel beschreven wordt.

Hartelijke groet, Johanna

Laatst bewerkt: 25/10/2021 - 11:28

Mooi omschreven Johanna. Dat is precies wat ik ook probeer te doen, surfen op de golven. Ik heb het geluk dat de mensen om mij heen er gewoon voor mij zijn en niet pushen om strijdbaar te zijn. Altijd een luisterend oor en hulp wanneer ik dat nodig heb. 

Liefs, Karin 😘

Laatst bewerkt: 25/10/2021 - 11:46

Ik sluit mij aan.
Vechten? Waartegen? En dan heb je verloren, heb je dan niet hard genoeg gevochten? En als je wint dan heb je het goed gedaan? Wat een onzin. Je leest het op rouwkaarten ook. Inderdaad realistisch zijn, meer kun je niet doen. Ik zei steeds het is zoals het is.  
 

Sandra

Laatst bewerkt: 25/10/2021 - 18:56

Ja Sandra, daarom wil ik dus ook geen rouwkaarten laten maken. 

Walgelijk! "Strijdend is zij ten onder gegaan, ze heeft de strijd verloren" 

Blehhhhh!!!!! Ik strijd helemaal niet, ik probeer gewoon zo gezond mogelijk te leven en een beetje te genieten van mijn honden en zo.

Laatst bewerkt: 09/11/2021 - 15:18

Dag Karin,

Mooi stuk waarnaar je verwijst. Wat ik ook bemerk, voel, is dat er wordt gepusht om je conditie op te krikken om maar zo goed mogelijke kansen te hebben.  Nou heeft sporten nooit hoog op mijn agenda gestaan, heb er volgens mij niet de bouw voor. En dammen schijnt niet te tellen als sport. Dat zou mij per definitie dus kansarm maken en dus in kankertermen een loser?

Laatst bewerkt: 25/10/2021 - 23:43

Hoi Zweef,

IK zelf houd wel van sporten. Heb ook meegedaan met de PADOVA-studie Kracht- en conditietraining + letten op inname van eiwitten) tijdens de eerste behandelingen na vaststelling van de ziekte. Ik denk ook zeker dat het kan helpen om fitter te blijven. Maar het moet wel bij je passen. En als het bij jou niet past, maakt het jou zeker niet tot een loser. Iedereen doet wat hij kan, wat binnen zijn/haar mogelijkheden ligt en waar hij/zij zich prettig bij voelt 
Inmiddels ligt sporten ook veel verder bij mij vandaan door lichamelijke gebreken. Helaas, maar het is niet anders. Ik ga me niet allerlei pijn en ongemakken op de hals halen omdat ik zou moeten "strijden" om kanker te "overwinnen".

Laatst bewerkt: 26/10/2021 - 11:49

Ook van mijn kant instemming. Heel naar, die vechtmetafoor en de norm die eronder zit dat je altijd maar sterk en positief moet zijn. En genieten, natuurlijk! 

Maar kanker, zeker als die ongeneeslijk is, brengt pijn, angst en vooral heel veel verdriet met zich mee. Er valt helemaal niks te vechten. Als je geluk hebt, mag je nog een tijdje mee op deze aardbol, maar uiteindelijk ga je eraan onderdoor. De strijd verloren? Hou toch op.

Laatst bewerkt: 26/10/2021 - 11:12

Ja Viooltje, en ik word ook altijd zo onpasselijk van al die mensen die maar roepen dat je met je kanker "positief moet denken" .  Van die term krijg ik ook vreselijke jeuk! Ik hou me altijd in dan, zeg ja en amen, ik blijf dan lief kijken, maar van binnen kook ik dan. Het zijn altijd mensen die zelf geen kanker hebben die dat zeggen. Net alsof je niet positief genoeg gedacht hebt voordat je kanker kreeg. Nou, als er 1 altijd positief was, was ik dat wel.

Laatst bewerkt: 09/11/2021 - 15:15

Het is geen strijd. Waarom krijg je het? Waarom niet, zei ik tegen mensen. Waarom is er een andere vrouw op de wereld die honger heeft, 4 x zwanger was, nog twee kinderen in leven en man op afstand, verdient 1 euro per dag. Dat is pas erg. Ik krijg hier kanker. Pech, ik kan het overleven of niet. Dat is met name een technisch verhaal. Wellicht kun je een heeeel klein beetje je lichaam helpen maar dat geeft niet de doorslag tot leven of dood. Strijden vind ik oneerlijk. Net alsof iemand wel of niet goed heeft gestreden. Dat is niet zo. Kanker treft ook mensen, helaas, die nooit hadden gedacht het te krijgen omdat ze altijd gezond leefden. Het is "random". Hard.

Laatst bewerkt: 03/11/2021 - 15:30

Heel mooi artikel. De strijd moet ergens anders gewonnen worden: door uit te vinden waar de oorzaken precies liggen om vervolgens die te kunnen aanpakken. Dat gaat in kleine stapjes, zo klein dat we soms nauwelijks vooruitgang zien. Maar die is er wel degelijk. Te vroeg de ziekte opgelopen is wat mij betreft dus domme pech. 

Laatst bewerkt: 08/11/2021 - 20:45

Beste Zilvervlerk,

Ja, ik vind het een rot woord. Toen ik mijn 2de chemo had, kreeg ik van een ex "vriendin" een kaartje met "sterkte met de STRIJD" 

Nou is kon zij vaak al rottig uit de hoek komen, maar dit voelde zoooooo vals! Het was of ik een stomp in mijn gezicht kreeg.

Na 50 jaar soort vriendschap heb ik het toch uitgemaakt, want toen ik halverwege mijn chemo was zei ze ook dat ik er mee op moest houden en accepteren dat ik dood zou gaan, want ik moet toch een keer dood en die chemo zou volgens haar toch niet helpen. ( zij hoort nu bij de agressieve Willem-Engel-aanhangers en sloeg mij 2 maanden geleden in het gezicht omdat ze had gehoord dat ik me had laten vaccineren, dus was ik een landverrader)

Neen, "sterkte met de strijd" is een hele onaangename zin. Het is geen strijd, het is gewoon een hele erge ziekte.

Laatst bewerkt: 09/11/2021 - 15:10

Wat heftig Dingelotte 😥. Niet fijn als mensen zo reageren. Zeker niet na zo'n lange vriendschap. Ik hoop dat je genoeg mensen om je heen hebt die je wel steunen.

Liefs, Karin

Laatst bewerkt: 09/11/2021 - 15:28

O wat vreselijk! Een vriendin in haar gezicht slaan en voor landverrader uitmaken omdat ze zich heeft laten vaccineren???? Gekker moet het toch niet worden zeg. Groot gelijk dat je de vriendschap hebt opgezegd. Die vrouw spoort niet. 

Net als Karin hoop ik dat je betere mensen om je heen hebt die er voor je zijn en jou steunen.

Liefs en sterkte,

Hanneke

Laatst bewerkt: 09/11/2021 - 17:32

Lieve Karin, 

Ik ben het o zo met je eens! 
Sterk zijn, doorzetten, positief zijn, vechten... en niemand zegt erbij hóe dan? Tegen dat kankerkreng valt helemaal niet te vechten want dat speelt doorlopend vals. Ik ben een geboren positief en optimistisch mens, maar al die 'moetjes' kun je niet zomaar tevoorschijn toveren en er dan maar vanuit gaan dat het je vooral beter maakt.... Oeps..

Liefs Hebe xxx

Laatst bewerkt: 14/11/2021 - 14:13

Hi Hebe, met het hoe dan? kan en wil ik je helpen. Er zijn mogelijkheden te over, kanker is idd. een k..ding, maar valt wel degelijk tegen te vechten, moetjes moeten soms, maar zijn de moeite waard! Kanker is één, ermee omgaan is twéé, ik heb weliswaar makkelijk lulluh, maar wil mijn ervaringen wel overbrengen ter inspiratie!  Liefs Bert,

Laatst bewerkt: 17/11/2021 - 16:28

Brrr, de kriebels krijg ik er van. Ook kreeg ik veel te horen dat mijn echtgenote zo "positief en ''optimistisch"  was en dat haar een langer leven heeft bezorgd. En al die programma's met bekende artiesten/presentatoren met termen als "sta op tegen kanker", daar word ik ook allergisch van. Ook omdat er valse verwachtingen gewekt worden.

 

 

Laatst bewerkt: 17/11/2021 - 10:56

Ja, ook dát vind ik heel oneerlijk. Als iemand langer leeft, zeggen dat het komt doordat ze  zo positief was. Eén van de meest positieve mensen die ik ken, had de meest agressieve vorm van Kahler en was heel snel geveld. En een familielid was in vijf weken dood door een hersentumor. Ze heeft niet eens de káns gehad om positief te zijn, want het ging zo razendsnel dat ze niet in de gaten heeft gehad wat er gebeurde.
Het heeft met de aard van de ziekte te maken, met de behandelingen die er zijn en of het daarop reageert. En verder trekt kanker zich echt nergens wat van aan.

Ik begrijp dat jouw echtgenote er niet meer is. Dat vind ik heel verdrietig voor je.
Ik wens je enorm veel sterkte!

Hanneke

Laatst bewerkt: 18/11/2021 - 12:10

lastig he. Ik heb er ook altijd moeite mee gehad. Zowel de lege woorden 'blijven vechten he!' als  'wel positief blijven he!'         Ik doe wat ik doe. Ik onderga de chemo en bij klachten geef ik dat aan en hoop dat ze daar weer een pilletje tegen hebben. Is dat strijden?   Ik rust omdat ik moet en hoop op leuke momenten. Kijk uit naar uitjes en vakanties. Leef(de) naar dat soort dingen toe om de tijd door te komen. Is dát dan strijden?   

Nee, ik 'geef niet op'  - want er is een behandeling die vrij goed schijnt te werken en nee, ik wil nog lang niet dood!  Maar natuurlijk ben ik wel eens verdrietig. Is het soms moeilijk en ben ik alles soms zo spúúgzat. Ben ik dan negatief? En is dat verkeerd? Volgens mij niet.. Ook die emoties zijn er en mogen er zijn. 

Het is lastig dat je die moeilijke momenten soms niet mag delen zo lijkt het, omdat je dan even 'niet positief' bent. Maar waarschijnlijk is het erg confronterend en moeilijk om aan te horen voor velen. 

Ik moet wel zeggen dat daarin lotgenoten contact heel fijn is. Omdat zij begrijpen dat er mindere momenten zijn. Begrijpen dat je soms ook maar zoekende bent, hoe je met alles om moet gaan. 

Laatst bewerkt: 17/11/2021 - 16:03

Helemaal mee eens Jodyi. Het is leven met situatie waarin we zitten en proberen daar zo goed mogelijk mee om te gaan.

Laatst bewerkt: 17/11/2021 - 17:27

Ik begrijp de terminologie, maar begrijp eveneens dat de term "strijd " in een goed bedoelde context wordt gebruikt!  Dit is eigenlijk de crux, Het ligt niet aan diegenen die de term gebruiken, zeg maar de zenders, maar aan hetgeen zich in de hoofden van de ontvangers afspeelt. Zelf  vind ik mijn kanker nummertje 4 wel een strijd, die echter de moeite waard is om te leveren!  De strijd tegen het gewichtsverlies heb ik "so far " in mijn voordeel beslecht! Ook de strijd tegen mijn verloren conditie, idem! De strijd tegen mijn mentale conditie is gaande, maar werk daar hard aan, dagelijks!  Kanker heeft niet één prijskaartje maar meerderen, die we allemaal en helemaal moeten betalen. Maar als we dat doen, is het de prijs dubbel en dwars waard!  Dus niet somberen maar opstaan! NB: ben met pensioen maar nog immer ZZP-er en, part-time, operationeel en hoop iedereen te inspireren tot.......stappen voorwaarts. 

Volg mijn blog op oa. dit forum, 

Laatst bewerkt: 17/11/2021 - 16:09

Ik ben zeker niet somber, sta juist heel positief in het leven. Maar heb zeker ook momenten dat het niet lekker gaat en ik verdrietig ben. Maar dat mag. Ook dat hoort erbij. 

Ik doe ook diverse dingen om mijn lichaam zo veel mogelijk op peil te houden. En sommige dingen gaan goed, andere minderen. Maar ook daar "strijd" ik niet voor. Als iets lukt ben ik blij, maar als het lukt lukt voel ik me geen verliezer. Vermoeidheid is bij het grootste probleem waardoor ik niet meer kan werken (betaald). Strijden zou dat alleen maar erger maken.

Ik kijk naar wat ik wel kan. Vrijwilligerswerk bijvoorbeeld, waarbij ik op het moment dat het voor mij lukt, zaken kan oppakken. Leuke hobby's oppakken waar ik voorheen geen tijd voor had.

Dat is voor mij accepteren van de situatie, en daar voel ik me veel beter bij.

Laatst bewerkt: 17/11/2021 - 17:24

Ik ben het met je eens. Wanner je strijd, kun je ook verliezen. Mbt kanker zou ik niet van een verliezer willen spreken. Ik heb een commitment met de status van mijn fysieke gezondheid. Ben niet gehecht. Ik laat ruimte  voor acceptatie open. 

Laatst bewerkt: 18/11/2021 - 07:28

Vechten!!!

In mijn beleving is het allemaal langs mij heen gegaan en nu pas bijna 2 jaar later komt of is het pas het besef van ik heb het overleefd.

Laatst bewerkt: 17/11/2021 - 20:26

Beste Zilvervlerk, 

Ik heb het artikel gelezen en kan me 100% vinden in het onderstaande (ik citeer) :

"Uiteindelijk, zegt Van der Lee, kan je als patiënt niet meer doen dan het ondergaan van je behandelingen en het zo goed mogelijk onderhouden van je fysieke conditie en gezonde eetgewoonten. “Hoe moeilijk het misschien ook is om te accepteren, tegen kanker valt niet echt te strijden. Je hebt geluk, of je hebt pech.”

Maar: ik ben dus wel zo'n sporter en een rasoptimist. Ik wilde er alles aan doen om zo fit, sterk en gezond als mogelijk op de operatietafel te liggen. En nu, tijdens de chemotherapie wil ik ook zo fit, sterk en gezond als mogelijk blijven.

Ik voel mij tot nu toe een enorme geluksvogel maar ook een vechter, omdat ik hetgeen ik zelf in de hand heb, graag zo goed als mogelijk wil invullen. Maar ik zou me nu geen loser voelen als ik pech zou hebben (zeg ik nu). 

Ik merk omdat ik er zelf "strijdbaar en positief" in sta en het ook zo deel met mijn omgeving, dat het voor mijn omgeving ook gemakkelijk(er) is om er over te communiceren. Ik vind dat fijn en zij blijkbaar ook. 

Maar dat is allemaal makkelijk praten, omdat de resultaten tot nu toe goed zijn (1e scan, geen uitzaaiingen) en maar 3 van de 14 chemodagen misselijk.

Ik heb zelf houvast aan doelen (bij) stellen zoals sporten/bewegen, gezond eten, goed rusten en geen alcohol meer.

Ik wens iedereen geluk!

Een realistische geluksvogel

Laatst bewerkt: 18/11/2021 - 08:49

Beste Zilvervlerk,

Zoals ik het zie ( man met uitgezaaide PK ) is het enige wat IK kan doen is de behandelaar vertrouwen en de behandeling ondergaan. De patiënt heeft geen middelen om deze K.... ziekte te bestrijden, dat heeft de behandelaar wel. Ondanks dat ik mogelijk ook longkanker heb ( dit wordt nu onderzocht ) blijf ik hoopvol, de toekomst blijft wel onzeker.

Met vriendelijke groet, Victor

Laatst bewerkt: 25/11/2021 - 19:10