Zonder titel

Bij de oncoverpleegkundige geweest. De bloedwaarden zijn goed, alleen glucose is met ruim 10 wat aan de hoge kant. En ik moet vaak en veel plassen de laatste tijd. Ik ga voor de volgende ziekenhuiscontrole m’n glucose een paar keer tussendoor laten checken bij de huisarts. Momentopname, maar het kan toch een trend aangeven. De verpleegkundige vertelt dat ze per 1 april weggaat bij dit ziekenhuis. Jammer, moet ik weer aan iemand anders wennen.

Waar blijft m’n medicatie?
Bij toeval kom ik er tijdens het consult achter dat mijn online aangevraagde herhaalrecept voor de epilepsiemedicatie ergens is blijven steken. Lang verhaal kort: het recept kwam bij oncologie terecht in plaats van neurologie en er is verder niks mee gedaan! En ik maar denken: waar blijft de melding van de apotheek dat ik het kan afhalen. Vreemde zaak. Alsnog telefonisch aangevraagd bij de poli neurologie en nu maar hopen dat het spul nog voor het weekend klaarligt.

Wie o wie
Er reageren diverse mensen op mijn blog van wie ik geen flauw idee heb wie ze zijn. Ken ik ze persoonlijk of niet? 123Annette, savornin63? Ik lig er nog net niet van wakker, maar ben wel nieuwsgierig.

Theezakje van de dag
Misschien moet ik er eens mee stoppen. Weer zo’n suffe: wat is je favoriete theemomentje. Het woord alleen al! Ik heb gelukkig nog een reservelabel: Wat is jouw favoriete genre boeken? Vroeger las ik veel, de laatste maanden nauwelijks, bij gebrek aan concentratie. Een Margriet of Libelle wil er nog net in. Toch wil ik hier graag een lans breken voor een categorie Nederlandse schrijvers: de kleine zelfstandigen die zich uit de naad werken om iets geweldigs te creëren en dat aan de man te brengen. Ze leggen er hun ziel en zaligheid in, streven een hoge kwaliteit na (ik heb daar regelmatig als redacteur-corrector aan mogen bijdragen) en krijgen er behalve een schare trouwe fans ongeveer niets voor terug. Ze hebben bijbaantjes, side hustles of een partner met een baan nodig om in hun levensonderhoud te voorzien, verkopen hun werk online, op beurzen en events; boekhandels en bibliotheken zijn nauwelijks geïnteresseerd, die kijken alleen naar bekende namen die makkelijk verkopen. Ik noem graag even Quasis en Staaldruk, uitgevers van originele Nederlandse fantasy. Als postbezorger die na elf jaar net boven het minimumloon zit verdien ik per uur zeker weten meer.

Overleven of niet
Gisteren eindelijk de langverwachte stijging van de overlevingscijfers bij immunotherapie gezien. Voorheen lag de vijfjaarsoverleving bij uitgezaaide longkanker op pakweg 3 procent. Met immuno stijgt die naar 15-25 procent! Dat is ongeveer het percentage waarbij immuno in eerste instantie aanslaat: tumoren die na een paar sessies aanzienlijk kleiner zijn of zelfs niet meer te zien. Mag je nu concluderen dat je als je onder die categorie valt ook tot de lang overlevende groep gaat behoren? Op de een of andere manier lijkt dat weer een iets te snelle conclusie.

En dan lees ik vanmorgen de blog van Daan die te horen heeft gekregen dat ze niet meer gaat genezen van haar alvleesklierkanker. Dat zet alles weer even op zijn plek. Kloteziekte.

 

2 reacties

In de statistieken is die stijging van het overlevingscijfer nog niet verwerkt, volgens mij, maar ach, statistieken. En het artikel zegt ook niet of dat overlevingspercentage stijgt voor àlle mensen met uitgezaaide longkanker of alleen voor degenen waar immunotherapie aanslaat. 

Volgens mijn arts, hotemetoot op immuno-gebied, is van de mensen waar immunotherapie aanslaat de helft nog in leven na 5 jaar (50%, dat klinkt al beter!). Waarom maar de helft, dat weet men nog niet.

Moet je die medicatie tegen epilepsie nog steeds gebruiken, ondanks dat de aanvallen waarschijnlijk door de uitzaaiing in je hersenen veroorzaakt werden? Of heb ik dat nou helemaal mis?

Laatst bewerkt: 05/03/2020 - 15:22

Ja, dexamethason en iets tegen epilepsie. Het duurt een paar maanden voor duidelijk is hoe die hersentumor op de bestraling heeft gereageerd. Er zit dus nog steeds iets in mijn hoofd dat er niet hoort. 

Laatst bewerkt: 05/03/2020 - 18:49