91 jaar geleden

Gisteren had ik een belafspraak met de radiotherapeut. Ik mag de dexamethason verlagen van 2 naar 1,5 mg in de hoop dat de invloed van de dexa op de immuuntherapie zo beperkt mogelijk blijft. Mocht ik toch weer epileptische verschijnselen krijgen, dan kan ik meteen 1,5 mg bijpakken en daarna iemand het ziekenhuis laten bellen. 

Verantwoord
Mijn idiote idee om een gloednieuwe vaatwasser en een wasmachine te kopen voor het verhuurappartement heb ik flink afgezwakt. Ik blijf de wasmachine op mijn eigen badkamer delen en heb een vaatwasser op Marktplaats gekocht die ik in de technische ruimte op zolder ga zetten, het voormalige stookhok waar ooit de cv-ketel stond. Daar zit al een (af)wasmachineaansluiting en een nieuwe aansluiting maken in het keukentje plus het opofferen van een keukenkastje om plaats te maken voor een vaatwasser is niet echt handig. Die vaatwasser verdien ik met de hogere huur in twee maanden terug. Dus dat is wél een verantwoorde beslissing.

Oma tante Bets
Ik heb een klusje gedaan dat al heel lang op mijn to-dolijstje stond: de isolatie van het boilervat in de technische ruimte verbeteren. (Uitleg: het warm water in mijn aardgasloze woning wordt gemaakt door een warmtepomp en opgeslagen in een groot vat dat ik heb ingepakt met extra  isolatie. Helaas heb ik daarbij niet de juiste soort plakband gebruikt, reden om het nog eens over te doen met touw en ducttape.)

Meteen een doos foto’s meegepakt om uit te zoeken. Daarbij kwam ik een prachtige trouwfoto uit 1929 tegen van ‘oma tante Bets’, de jongste zus van mijn opa. Vijf jaar later, in 1934, werd ze al weduwe. Een jaar eerder was mijn oma, haar schoonzus, al overleden aan borstkanker. Negen kinderen bleven moederloos achter. Mijn vader was toen dertien jaar. En alsof dat nog niet genoeg was overleed mijn grootvader drie jaar na zijn vrouw bij een zwaar auto-ongeluk in 1936. Mijn oudtante Bets heeft met haar broer Luc gezorgd dat de weeskinderen bij elkaar konden blijven en samen hebben ze het hele stel op degelijke goed katholieke wijze grootgebracht. De meiden werden onderwijzeres of verpleegster. Mijn vader werkte vanaf zijn achttiende bij de gemeente, klom daar op en volgde in zijn vrije tijd een rechtenstudie. Zijn broer werd tot priester gewijd en was jarenlang missionaris in Oeganda. Ze zijn allemaal goed terechtgekomen. Dan heb je als matriarch toch wel het recht om de eretitel 'oma' te voeren voor de volgende generatie!

Theezakje van de dag
Weer zo’n suffe vraag: Kies je  voor uitgebreid ontbijten of uitgebreid dineren? Wie mij volgt weet inmiddels dat ik het liefst uitgebreid lunch, met minimaal één gast erbij. Zo makkelijk: je verzamelt wat losse producten en/of halffabricaten en stelt een gevarieerd geheel samen. Brood, beleg, soepje, salade, zuivel, fruit - je zet alles op tafel of maakt een selectie. Het ziet er altijd feestelijk en kleurrijk uit. Koffie of thee erbij en smullen maar. Ik kan het iedereen aanraden.