Wandelen

De laatste tijd heb ik regelmatig gewandeld. Soms in mijn eentje, soms met anderen zoals Jongste, Oudste en vriendin P. Morgen komt iemand van mijn voormalige kamerkoor een rondje vijver meelopen. Ze had in mijn blog gelezen dat ik dat rondje zo af en toe wel zat ben en samen wandelen is echt leuker dan alleen. Goed idee: niet alleen theeleuten met bezoekers, maar samen een stukje wandelen.

Als ik alleen ben of met Jongste loop ik een rondje vijver of een rondje buurt. Met Oudste of P is de keuze groter. Er zijn hier tig mooie plekken om te wandelen op niet al te grote auto-afstand. Leuk om steeds ergens anders heen te gaan. Vandaag kwam ik met Oudste tijdens onze wandeling langs het appartementengebouw waar mijn ouders woonden. Mijn moeder is er overleden. Zo raar om te zien: het ruime terras waar ze zoveel genoeglijke uurtjes hebben doorgebracht, het raam van de kamer waar mijn moeder dagenlang lag opgebaard. De stamroos die ze ooit op het gemeenschappelijke terrein plantte, op een plek die ze goed kon zien vanaf het terras, staat er niet meer. Maar ja, het is dan ook al vijftien jaar geleden. 

Ik ben echt opgeknapt van deze behandelingsloze periode. Mijn oefeningen gaan goed en ik kan nu toch zeker een uur wandelen. Ik ben nog steeds snel buiten adem als ik bijvoorbeeld de trap oploop, maar dat herstelt redelijk snel. Ik begin wel benieuwd te worden hoe mijn longen er nu uitzien, maar dat komt pas eind februari in beeld (zonder contrast!). Het zal wel weer een grote loterij zijn, zoals alles een loterij is bij deze ziekte: je krijgt uitzaaiingen of niet, nieuwe 'plekjes' of niet, de therapie werkt wel of niet, je kabbelt stabiel voort of komt ineens in een stroomversnelling terecht.

Ik heb online mijn bloedwaarden bekeken. De longarts wacht nog steeds af of mijn nierfunctie spontaan verbetert. Tot mijn verbazing zag ik een gestage daling, ook na het stoppen met chemo. Van 'milde nierinsufficiëntie' ben ik stapsgewijs afgezakt naar 'matig'. Er  verscheen een melding bij de nierwaarde met de onmogelijke naam eGFR CKD-EPI dat mijn nierfunctie met 52% is afgenomen - in nog geen vier maanden - van 90 naar 43: de patiënt heeft momenteel een nierziekte stadium 3b. Ik heb nergens last van, eigenlijk. De longarts heeft me alleen gezegd om geen pijnstillers te gebruiken zoals brufen of diclofenac, die je nieren belasten. Stadium 4, een waarde onder de 30, is 'voorbereiden op dialyse of transplantatie'. Ik mag toch hopen dat die dalende lijn niet in dit tempo doorgaat. Nu schijnt dit veel voor te komen bij kankerpatiënten, maar toch!

De dagen glijden rustig voorbij. Jongste is dit weekend in haar studiestad gebleven. Elke dag begint hetzelfde: rolluiken openen, theezetten, krant uit de bus halen, op de bank met een ontbijtje. Ik heb wat moeite met de krant, al helemaal bij kunstlicht. Deze week naar de opticien, maar misschien is een oogarts beter. Ik zou zomaar beginnende staar kunnen hebben, pffff. Ik heb steeds minder zin om nog te laten sleutelen aan een lijf dat al afgeschreven is. Mijn onrealistische 'nog tien jaar erbij' heb ik al verminderd naar de kleine kans op 'mijn aow halen'. Maar inmiddels denk ik: nog een keer voorjaar en zomer, dat zou mooi zijn, alles daarna is bonus. Geen chemo en ander gedoe meer en dan hopen dat ik dat nog haal. Ook fijn voor de kinderen, nog een keer samen naar een Waddeneiland of zo. Levensmoe? Neuh, dat nou ook weer niet echt. Wel wintermoe!

15 reacties

Ja wintermoe dat ben ik ook, al vond ik de sneeuw wel leuk en dan ben ik die dag niet lekker, verhoging, had bijna het ziekenhuis gebeld, vandaag gaat het al weer wat beter. Was net aan het wennen dat ik weer lekker wat vooruit kon. Word ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt. Goed zeg dat je al weer een uur kunt wandelen, dat zou ik ook wel weer eens willen, zal daar ook eens voor gaan trainen. En levensmoe, nee, mijn lichaam is moe, helaas. Liefs

Laatst bewerkt: 17/01/2021 - 19:21
17 januari 2021 om 20.35

Trainen kan altijd! Beginnen met wat haalbaar is. Je hondjes zullen er blij mee zijn :) 

Laatst bewerkt: 17/01/2021 - 20:35

Hallo Marian. Het is vooral heel veel geluk hebben dat de behandelingen een rem op de ziekte trekken. Ik ben ervan overtuigd dat een krachtige, positieve mindset je niet beter maakt, maar wel zorgt voor meer bonus tijd. Heel goed om leuke dingen in de toekomst te plannen zodat je momenten hebt om naar toe te leven. Ik hoop met je mee, dat jij fijn zo door kan gaan, zoals het nu gaat. Dikke knuffel Dasje 🌺🌺🌺

 

Laatst bewerkt: 17/01/2021 - 19:25
17 januari 2021 om 20.47

Nog een hele tijd stabiel voortkabbelen na de goede uitslag van laatst, dat zou mooi zijn! Ik vind het niet verkeerd om mijn verwachting niet te hoog te leggen en blij te zijn met alles wat extra is. Het eerste jaar heb ik al overleefd terwijl 80% met mijn diagnose dat niet eens haalt. Ik ben blij met dat jaar, ondanks al het gedoe, die kankerverjaardag deed me meer dan ik gedacht had. Maar ik ben ook realistisch. Dat is ook een soort van positief, vind ik: ik ben niet bang en ik doe niet aan struisvogelen.

Liefs, Marian

Laatst bewerkt: 17/01/2021 - 20:47

Wat doe jij nou Marian? 😁😅 Je spoort Daan aan om te gaan bewegen. Geweldig zie hoe iemand kan veranderen.

Fijn dat het beter gaan en je je lekkerder voelt. Wandel lekker verder en je oefeningen er ook nog even bij. Wat fijn dierbare mensen te zien terwijl je je wandeling maakt. 

Geniet van dag tot dag ze lengen al wat op naar het mooie weer.

Liefs Alice 😘❤

 

Laatst bewerkt: 18/01/2021 - 07:05
18 januari 2021 om 10.09

Nu je het zegt Alice, da's wel apart ja, Marian als sportadviseur. Ik heb zelfs een lamlendige vriend geadviseerd om te gaan wandelen. Het moet niet gekker worden!

Ik heb mijn oefeningen een paar dagen laten zitten, ik heb denk ik iets geforceerd toen ik ze iets te snel afraffelde en ik kreeg spierpijn. Vandaag pak ik het weer op.

De dagen lengen alweer... Echt iets voor jou om op te merken, onverbeterlijke positivo!

Liefs, Marian 

Laatst bewerkt: 18/01/2021 - 10:09

Prachtig hier geniet ik van. Hoe veranderlijk is een mens.

Liefs Alice😘❤

Laatst bewerkt: 18/01/2021 - 10:36

Nou Alice ik dacht, ik woon niet zo ver van Marian, ik zou best een keer met dr kunnen gaan wandelen. Maar toen zag ik een uur, dat kan ik dus niet meer, zou eens moeten gaan trainen dus 😁

Laatst bewerkt: 18/01/2021 - 10:19

Lekker wandelen doen wat je kan. En gezellig met Marian lijkt me een goed plan.

Liefs Alice 😘❤ 

Laatst bewerkt: 18/01/2021 - 10:35
18 januari 2021 om 13.12

Daan, al is het maar tien minuten, met jou zou ik heel graag een keertje wandelen! Even kijken hoe we dat gaan organiseren :)

Liefs, Marian

Laatst bewerkt: 18/01/2021 - 13:12

Lieve Marian, 

Knap dat je alweer een uur kunt wandelen en het is zeker gezelliger om dat samen te doen in plaats van alleen! Ook ik ben winter-, kanker- en Corona moe, maar niet levensmoe. Mooi hoe je op een realistische manier naar je situatie kunt kijken. Duimen dat je nierfunctie niet verder verslechtert! 🤞

Liefs, Jessica

Laatst bewerkt: 18/01/2021 - 10:14

Ik lees dit net voordat ik ga wandelen ;-) Keigoed dat een uur weer lukt! Ik doe ook elke dag een uur (alleen niet als er veel regen + wind is) en ben de rondjes in de buurt ook wat beu, dus soms fiets ik elektrisch naar een andere wandelplek en dan voel ik me helemaal geweldig sportief. 

En inderdaad is samen wandelen gezelliger, ik wandel ook regelmatig met een longkankergenoot (die ik 2 jaar geleden in het inloophuis ontmoette en die waarachtig in mijn straat woont). En zaterdag heb ik zowaar met mijn bloedjes van kinderen gewandeld, van genoten!

Ik hoop dat je nierfunctie gaat herstellen (de contrastvloeistof zal daar ook geen goed aan gedaan hebben) en dat je nog rustig stabiel voort mag blijven kabbelen! Veel liefs XXX

Laatst bewerkt: 18/01/2021 - 14:45

Door je blog en de reacties heb ik nu De Wandelclub in mijn hoofd zitten!

Wij zijn dol op de bossen
Daar kunnen we hossen
Daar kunnen we klossen
Wij zijn dol op de heide
Op de weide en op de natuur
Geef ons de frisse weide want je kunt er
Zo genieten zonder, ha, heerlijk hunter
Wij willen geen nicotine
Wij willen de mandoline
Van je pingelepingelepingelepingelepong

Wat hoop ik van harte dat je je wandeltochten voort kunt zetten en uit kunt breiden tot in de lente, de zomer, en en en ... 

xx, Joke

Laatst bewerkt: 18/01/2021 - 18:09