Steroïdenstaar

Het afgelopen jaar gebruikte ik geregeld een kortere of langere tijd dexamethason of prednison. Raar spul dat werkt als een trein maar ook bijwerkingen geeft. Ik heb weer een nieuwe te pakken: staar. Als je staar niet interessant vindt, lees dan alleen de laatste alinea. Denk je: hé, daar kan ik ook mee te maken krijgen - en dat geldt voor ongeveer iedere zestigplusser - lees dan verder.

Ik zag al een tijd niet goed, vooral met mijn rechteroog, al duurde het even voor ik het echt doorhad. Links nam een deel van het werk over. Ik zag slecht in het donker en had moeite met de krant, bril op bril af, bril tig keer poetsen, een extra lamp aan, tv-kijken met één oog. De opticien stelde vast dat rechts inderdaad behoorlijk achteruit was gegaan en schreef een hogere min-sterkte voor. Ik zei nog dat ik het raar vond dat als de trend al jaren 'minder min' is, ik ineens een flinke smak 'meer min' nodig zou hebben. De opticien verzekerde mij - zonder verder onderzoek - dat dat nu eenmaal weleens voorkwam, geen zorgen. Gelukkig bedacht ik zelf dat het misschien handig was om dit eerst nader te laten onderzoeken. De huisarts twijfelde; het kon staar zijn, misschien ook niet, maar ik kreeg meteen een verwijzing voor de 'staarstraat', de snelste manier om zonder maanden wachttijd bij een oogarts binnen te komen.

Gisteren was het zover. Eerst langs de optometrist, leuke spullen had ze, ik zag een heel planetenstelsel en fraaie lasers voorbijkomen. Daarna nog de bekende Snellentest met het lezen van steeds kleinere letters op afstand, links ging best en rechts ging waardeloos. Toen ik terug naar de wachtkamer ging gaf ze me nog een brief over de staaroperatie mee en de verschillende soorten kunstlenzen. Staar, zei ik, er stond toch nog helemaal niet vast dat ik staar had? Of ik het toch maar vast - als dat lukte, na de oogdruppels die ik bij het onderzoek had gekregen - tijdens het wachten wilde doorlezen. De oogarts deed zijn ding met felle lampjes en ja hoor, het rechteroog was er slecht aan toe met 30% zicht en links had beginnende staar, maar daar zat het nog niet voor de pupil dus daar merk ik niet veel van. Ik vertelde dat ik het afgelopen jaar immunotherapie en chemotherapie had gehad, waarop hij onmiddellijk vroeg of ik steroïden had gebruikt. Nou ja, geen lange perioden maar wel vaak korte. Hij kon het zien aan het lenskapsel (zakje waar de lens in zit), dit was ook vertroebeld en dat was min of meer typerend voor het gebruik van onze goede vrienden dexamethason en prednison. Volgens mij is het ook tijdens mijn eerste en tot nu toe laatste chemo gebeurd dat mijn zicht slechter werd. Begin maart krijg ik met een week tussentijd links en rechts een nieuwe lens en het lenszakje wordt gelaserd of gepolijst of wat dan ook, om ook daar de troebeling te verhelpen.

De oogarts adviseerde nieuwe lenzen met een vaste sterkte van -2.5 dioptrie met een bril voor veraf voor het stukje 'min' dat ik dan nog tekortkom. Nadeel is dat zo'n kunstlens niet kan accommoderen, zoals je eigen lens. Voordeel is dat ik dan zonder bril kan lezen, appen enzovoort. Dus eigenlijk zoals ik het al jaren doe, maar dan met beter zicht! Het alternatief is een kunstlens op veraf-sterkte, maar dan zie je dichtbij ongeveer niks meer zonder sterke leesbril. Da's logisch hè. 

Lastig is vooral de herstelperiode, want de benodigde sterkte voor de nieuwe bril kun je pas na een maand of zo bepalen. Tot die tijd is het dus aanklooien: eerst met een bril waarvan alleen het linker glas ongeveer klopt, daarna zonder bril omdat beide glazen niet meer kloppen. Gelukkig was de arts zo aardig om aan te geven dat er met een week tussentijd gepland moest worden, dan kom je het snelst door die aanklooiperiode heen. Natuurlijk heb ik voor alle zekerheid ook even de kankerkaart gespeeld. Eind februari heb ik mijn apk en het zou fijn zijn als het een beetje handig aansloot. Dus nu kan ik op 3 en 10 maart terecht, redelijk snel na de apk. Mocht ik weer aan de chemo gaan/moeten/kunnen/willen, dan kan dat vast wel een paar weekjes wachten. (Al gaat mijn voorkeur eigenlijk uit naar het 'expectatieve beleid' dat nu gevoerd wordt: voortkabbelen, al dan niet stabiel.) Ik zag in mijn MMC-dossier dat ik pas voor april was ingepland. Eén belletje en de kankerkaart waren voldoende om het een maand te vervroegen, maar dan bij een andere oogarts, mij best.

Lekker dan, staar, weer een nieuw ongewenst behandeleffect. Ik heb het al vaker gezegd: ik heb meer last van de bijwerkingen dan van de kanker. Al is dat niet helemaal eerlijk, want zonder die medicatie, bestraling, chemo et cetera was ik er waarschijnlijk al niet meer geweest. Heb je nooit meer last van bijwerkingen. Gebruik je ook steroïden? Wees alert op het risico van staar en wacht niet tot je ongeveer niks meer ziet.

De bedrijfsarts belde vanmorgen; hij had info van mijn longarts ontvangen over mijn toestand - die brief stond ook in mijn MMC-dossier, een warrig stukje knip-en-plakwerk, maar kennelijk was het overtuigend - en hij gaat de vervroegde IVA-aanvraag in gang zetten. Ik denk dat dat goed is; een dikke streep eronder, dertien maanden nadat ik mijn laatste poststuk in iemands brievenbus deed. De hele stapel PostNL-kleding voor alle seizoenen inleveren plus de posttassen en m'n postvest, afscheid nemen van directe collega's, klaar. Het geeft duidelijkheid en rust. 

12 reacties

Nou, daar ben je mooi klaar mee, Marian. Wat vervelend! Ik hoop dat de ingrepen meevallen en goed helpen. 

Je hebt groot gelijk dat je de IVA-aanvraag in gang zet. Mijn ervaring is ook: het geeft duidelijkheid en rust.

Veel sterkte, 

Hanneke

Laatst bewerkt: 05/02/2021 - 10:18
5 februari 2021 om 12.29

Stel je voor dat ik ineens weer de smaak van het borduren te pakken krijg als ik die gaatjes in de borduurstof en de ieniemienie kruissteekjes weer goed kan zien!
Hoe is het met jouw tijgerkop, is ie al af?

Liefs, Marian

Laatst bewerkt: 05/02/2021 - 12:29

Ja, hij is af en zelfs al ingelijst. Daarna enige tijd zonder borduurwerk gedaan, want ik kwam aan niks anders meer toe. Heb nu een tijdje kleuren geprobeerd, ja, je leest het goed, kleuren, in een kleurboek. Prettig om toe te kunnen geven aan infantiele neigingen. Maar dit verveelt al, dus ik heb toch een nieuw borduurwerk besteld. Wederom met dank aan jou! Inderdaad is het daarvoor wel handig als je goed kunt zien. Wie weet komen jouw Woezel en Pip, wie dat ook mogen zijn, ook nog eens af. Ik hoop het. 

Zeer hartelijke groet.

Laatst bewerkt: 05/02/2021 - 13:20

Gelukkig kunnen ze wat doen aan je staar. Maar misschien ook niet gelukkig door dat je na de operatie ook dingen ziet of duidelijker dan nu. 🤣🤣😅

Fijn dat je na een werkend leven nu kunt doen wat jij wil en belangrijk vind. Het is wel een dingetje ik mis mijn collega's en het werk nog steeds.

Fijn weekend liefs Alice 😘❤

Laatst bewerkt: 05/02/2021 - 10:40
5 februari 2021 om 12.27

De post was 'maar' een bijbaantje naast mijn eenvrouws-tekstbureau dat ik al aan het afbouwen was voor mijn diagnose. Maar wel een leuk bijbaantje! Ik moet nu zelf op zoek naar frisse lucht en beweging, bij PostNL kreeg ik dat er gratis bij.

De collega-postbezorgers kom ik nog weleens tegen als ze hier in de buurt aan het werk zijn, of bij het winkelcentrum. Een leuke club mensen, vaak redelijk tot zeer hoog opgeleid, die allemaal hun eigen verhaal hebben waarom ze in zo'n minimumbaan terechtkomen,  inclusief ikzelf natuurlijk :)

Ik zie niet op tegen die staaroperatie.  Daarna zal het wel even lastig zijn, maar met die geïmplanteerde -2.5 dioptrie zal ik al bijna normaal zien schat ik, daar komt hooguit nog -1.0 of zo bij.

Liefs, Marian

Laatst bewerkt: 05/02/2021 - 12:27

Mijn moeder heeft vorig jaar de staaroperaties gehad en had ineens geen bril meer, alleen een leesbril dan. Ik weet nog dat ze tegen iedereen zei, goh wat zie jij er oud uit en tegen mij, wat zie je er goed uit haha, ik moest er hartelijk om lachen, had volgens mij toen nog geen haar. Ik wist niet dat dat een bijwerking was van de dexamethason. Liefs

Laatst bewerkt: 05/02/2021 - 13:37

Apart. Ik herken het inderdaad. Had ook het gevoel dat mijn zicht een klap had gekregen tijdens de chemo.  Dacht eigenlijk dat het van de chemo zelf kwam want de dexa nam ik maar 2 dagen per 3 weken. In ieder geval weet ik nu dat er staarstraten bestaan!

Hoop dat het allemaal goed uitpakt, ook voor Woezel en Pip!

xx, Joke

Laatst bewerkt: 05/02/2021 - 16:13
6 februari 2021 om 10.39

Joke, heeft jouw zicht zich wel weer hersteld naderhand? Anders even naar de huisarts hoor!

Liefs, Marian 

Laatst bewerkt: 06/02/2021 - 10:39

Ja, dank je. Ik moest toevallig voor een oogmeting een paar maanden later en tot mijn verbazing waren mijn ogen niet (erg) achteruit gegaan. Blijkbaar is het een tijdelijke dip geweest tijdens de chemo en moest ik daarom mijn tv harder, oh nee, groter zetten :). 

Fijne zondag morgen, Hoop dat je kinderen niet ingesneeuwd raken op weg naar jou en de lunch.

xx, Joke

Laatst bewerkt: 06/02/2021 - 17:45
7 februari 2021 om 09.42

Dat dacht ik ook, weer zo'n bijwerking van chemo die vanzelf over moet gaan, maar het lag net ietsje anders.

Te jouwer geruststelling: m'n kinderen overleven het wel op weg naar de lunch, 1 is al hier en 2 wonen op loopafstand. Handig he.

Liefs, Marian 

Laatst bewerkt: 07/02/2021 - 09:42

Na Marian, wat een ding weer. Happen, bijten, slikken en daarna zal je beter zien en gaat er een wereld voor je open. Tenminste, dat hoor ik van velen. Toch klote dat bij alle sores die je al hebt gehad (en hebt) er dit nog even bijkomt. 

Fijn dat de uitkering is aangevraagd. Het geeft rust inderdaad. Het heeft geen zin op iets te hopen wat niet meer komen zal. Alhoewel ik daarmee best veel moeite heb gehad. 

Sterkte er mee!
Liefs Hebe

Laatst bewerkt: 05/02/2021 - 18:48

We moeten er wel wat voor over hebben, ik ben wat dovig geworden van de chemo (en dat is zelfs een bekende bijwerking) en heb oorsuizen (ook een bekende bijwerking). Van staart door dexa en aanverwanten had ik nog nooit gehoord. Ik hoop dat je goed opknapt van de operaties! XXX

Laatst bewerkt: 10/02/2021 - 15:19