Pleuravocht, onsmakelijk plaatje

Niemand zei dat kanker een fotogenieke ziekte is, vandaar het plaatje. Oké, dus geen longontsteking maar pleuravocht, ofwel 'vocht achter de longen'. Meevaller: op de longbehandelkamer hadden ze nog net tijd om het meteen even weg te halen.

Misser
Ex bracht Jongste en mij naar het ziekenhuis en gelukkig hadden we een rolstoel gepakt bij de ingang, want we hebben een flinke afstand afgelegd. Het programma was om 9.30 bloedafname, 10.00 longfoto, 10.30 consult bij de  casemanager om de uitslagen te bespreken. De misser van de dag was al meteen in het begin: er lag geen bloedprikformulier klaar bij de bloedafname, wat wel de afspraak was. Na veel gebel en gedoe konden we een kopie ophalen bij poli oncologie; het was inmiddels echter tijd voor de longfoto, dus daar zijn we eerst heen gegaan. Daarna ommetje naar oncologie voor het formulier, terug naar de bloedafname en daarna even koffiepauze, want de bloeduitslag is toch niet meteen klaar. Ten slotte weer naar oncologie. Ik was erg blij met die rolstoel.
Vanwege de coronamaatregelen en de veranderde route kwamen we maar liefst drie keer het ziekenhuis binnen via de hoofdingang. Jongste heeft vorige week haar krullen grasgroen laten verven, dus we werden de tweede en derde keer meteen herkend. Alleen handen ontsmetten was genoeg om door te mogen. Uiteraard had ik de eerste keer een beetje vals gespeeld met de coronavragen zoals 'bent u kortademig' anders kom je nooit binnen.

Casemanager
Na de koffie nog even gewacht bij oncologie en daarna het moment van de eerste ontmoeting ooit met mijn casemanager. Ze pakte het vriendelijk en zakelijk aan en gaf voor de zekerheid in ons bijzijn nog iemand op z'n kop - pardon, ze koppelde even iets terug naar degene die dat prikformulier had moeten regelen, kennelijk was dat niet haar fout. Oké. Ik heb nog gezegd dat ik het prettig vond, ondanks alles, om elkaar nu eens live te spreken maar dat ik het voor nu bij mijn acute longprobleem wilde houden. Zaten we zomaar ineens op één lijn, zeg. Voor nu was dat wel voldoende.

Uitslag
Tijdens het gesprek druppelden de uitslagen binnen, die ze meteen telefonisch met de longarts besprak. Conclusie: geen longontsteking maar pleuravocht, 'vocht achter de longen'. De longen worden omhuld door twee vliezen, de pleurabladen, daartussen kan zich vocht ophopen. Twee opties: onmiddellijk zo veel mogelijk vocht laten wegzuigen en dan opgelucht naar huis of een korte opname de volgende dag, waarbij al het vocht wordt afgevoerd en de pleurabladen 'geplakt' worden om herhaling te voorkomen. Zonder garantie uiteraard, je krijgt nooit ergens garantie op in deze branche.

Tappen
Ik koos voor de eerste snelle optie, Jongste was het met me eens en zowaar, we konden meteen door naar de longbehandelkamer. De behandeling viel mee, een verdovingsprik en tappen maar, anderhalve liter smerige drab in een grote fles, klaar in tien minuten. Na afloop nog even gerust in zo'n luie ziekenhuisstoel omdat mijn lichaam blijkbaar toch wel geschrokken was van die ongewenste intimiteit, het voelde allemaal wat vreemd aan maar wel ruimer! 
De pleister bleek te lekken, met dank aan de bloedverdunner. Shirt en jasje met bloedvlekken thuis gelijk in koud water gezet en reservepleister plus auto-beschermmatje meegekregen. Er was al gewaarschuwd voor wat napijn of tijdelijk toenemende benauwdheid terwijl de long bezig is zijn positie weer in te nemen. Het voelt nog niet honderd procent, maar ik heb wel meteen meer energie!

De ct van 4 augustus brengt hopelijk wat duidelijkheid over de achtergrond van dat pleuragedoe. En de status van de tumoren en klieren natuurlijk. En nu ga ik toch maar even naar bed. En op de weegschaal: logischerwijs zou ik nu anderhalve kilo lichter moeten zijn. 

19 reacties

Ik vind je dapper. Alleen dat tappen lijkt me al eng. Kordaat aangepakt hoor! Nu wat meer comfort hoop ik. 

Laatst bewerkt: 28/07/2020 - 15:13

Nee joh, voel je niks van... maar alle soorten ingrepen zijn spannend. Er was een aardige longverpleegkundige die haar hand op mijn schouder legde en me afleidde met vragen naar mijn (vroegere) werk. Dat hielp allebei. Tijdens de ingreep zit je rechtop, vooroverleunend op een kussen, terwijl achter je het echte werk gebeurt. Ik vond het erg meevallen. 

Laatst bewerkt: 28/07/2020 - 16:32

Gelukkig Marian dat de longpunctie jou is meegevallen. Warme groet Dasje 🌺🌺🌺

Laatst bewerkt: 28/07/2020 - 19:49

De foto vind ik redelijk fotogeniek. Maar ja, ik kom van de darm- en poep kant van kanker:). Het woord pleura intrigeert me wel. Pleura, bakkie pleur, waar komt het eigenlijk allemaal vandaan? 

In ieder geval fijn dat het vocht achter de longen nu is verwijderd. Je zal vandaag wel weer moe zijn van alle beslommeringen maar hopelijk kun je morgen wat genieten van het verschil (in ademhaling, heb het niet over de kilo's!). 

Ik voel de spanning voor 4 augustus in je blog(s).  Leef met je mee, laat de uitslag verhelderend en vooral positief zijn.. 

Liefs, Joke

Laatst bewerkt: 28/07/2020 - 15:59

'Krijg de pleuris' - of voor de fijnproever: de pestpokkepleuris - dat heeft beslist met dit stukje lichaam te maken. Boeiend woord inderdaad. 

Wat betreft die naderende scan, ik heb er niet zonder meer een goed gevoel bij, daar kan ik mijn halflege glas de schuld van geven. Het kan natuurlijk ook gewoon hartstikke goed uitvallen, eindelijk eens een gezonde portie afname. Maar ik reken nergens op. 

Laatst bewerkt: 28/07/2020 - 16:39

Wat een toestand allemaal, blij dat ze je meteen nu konden helpen. Nu gaat het hopelijk steeds beter. 

Liefs Alice😘❤

Laatst bewerkt: 28/07/2020 - 17:58

Jemig, een onverwachte wending zo, geen longontsteking dus. Komt van die pleuritis wellicht ook je stekende pijn die je regelmatig hebt? Je zou dan nu daar ook verbetering in moeten hebben! 
Lekker dat je meteen geholpen kon worden! Een letterlijke opluchting. 
M

Laatst bewerkt: 29/07/2020 - 10:21

Ja, er was al eerder 'een spoor pleuravocht te zien', las ik in een ct-verslag. (Niet dat iemand mij dat verteld heeft, ik vergeet veel maar dat zou ik onthouden hebben.) Nu dus aanzienlijk meer. Ik heb me ingelezen en het ziet ernaar uit dat er toch een keer geplakt zal moeten worden, maar voor de korte termijn was die punctie de beste keus, zeker weten.
Ik voel me al een stuk beter, minder benauwd, nu proberen of ik weer meer eten naar binnen kan stouwen zodat je me maandag niet in geheel uitgemergelde toestand ziet :)
Liefs, je M

Laatst bewerkt: 29/07/2020 - 11:52

Aww! Fijn dat je weer zover opgeknapt bent dat ik langs kan komen :-) 

lieve groeten, yours,

Laatst bewerkt: 31/07/2020 - 17:25

hai ook plakken valt wel mee hoor ,moet dit bij jou ooit nodig  zijn .

is n.l .ook bij mij gedaan ,na 3x vocht aftappen .d

en daarna is ,wat veel belangrijker is,is het vocht niet meer terug gekomen

al 1.5 jaar niet ! Vocht is weg  nu de kanker nog !

Laatst bewerkt: 29/07/2020 - 22:01

Ik vond het vooral raar dat plakken meteen als optie werd aangeboden terwijl het de eerste keer was. Nu gekozen voor snelste oplossing maar als ik weer volloop ga ik meteen voor plakken. Wat ik me afvraag: merk je verschil in je ademhaling? Het heeft immers een functie dat die bladen van nature los van elkaar zijn met een beetje vocht ertussen. Hoe is dat bij jou? 

Laatst bewerkt: 30/07/2020 - 15:13

Het nadeel is,is dat als de long geplakt is ,ze niet meer kunnen zien wat er in die long

gebeurt .opde scan is dan alleen een wittewolk te zien .het heeft bij mij wel geholpen de long lekt niet meer.veel sterkte !

Laatst bewerkt: 31/07/2020 - 14:09

Nuttige info, dank je. Wat raar dat het dan zo makkelijk wordt aangeboden. Is die witte waas echt op ct-scans of op röntgenfoto? 

Laatst bewerkt: 31/07/2020 - 15:50
2 augustus 2020 om 15.58

Dat is raar. Dan zouden de driemaandelijkse scans dus totaal geen nut meer hebben. Ik kan me niet voorstellen dat het plakken me dan zo makkelijk zou worden aangeboden, die scans zijn toch hartstikke belangrijk. Hoe houden ze dan de groei of krimp van tumoren in de gaten?

Laatst bewerkt: 02/08/2020 - 15:58

Ik krijg ook nog steeds om de 6 weken een scan .en dan zegt de prof ,nog steeds stabiel ,tot over 6 weken. Gelukkig denk ik dan ,moet nu 2 September weer.

ik ben benieuwd hoe het jou verder gaat !

Laatst bewerkt: 03/08/2020 - 20:45
3 augustus 2020 om 20.57

Sorry, ik snap het niet. Je zegt dat tumoren niet meer te zien zijn vanwege het plakken maar je krijgt wel elke zes weken een scan? Wat vaak, kom je soms in een niet-Nederlands ziekenhuis? Ik weet dat die witte waas voorkomt bij pleuravocht, daar kunnen ze zeker niet doorheen kunnen kijken, maar een beetje scan kijkt naar mijn idee dwars door de al dan niet geplakte longvliezen heen. 
 

Laatst bewerkt: 03/08/2020 - 20:57

Hi hier ben ik weer 

ikwil je niet ongerust maken.

vraag advies aan jou eigen arts ,ik heb ook uitzaaiingen ,vandaar ook de scan steeds.

en ik loop in het A.V.L.gewoon in Amsterdam .

Laatst bewerkt: 04/08/2020 - 10:32
4 augustus 2020 om 11.39

Dat lijkt me idd het beste, mijn eigen arts vragen, overmorgen. 

Laatst bewerkt: 04/08/2020 - 11:39