Het leven gaat door ...

... maar soms vind ik er geen bal aan. De rouwkaart van Petra met de mooie grote foto staat in het zicht vanaf mijn plekje op de bank, zodat ik steeds aan haar moet denken. Echter geen reden om die kaart dan maar weg te halen. Ik moet bekennen dat ik geen traan gelaten heb - kennelijk zit ik in een niet-lekke periode - maar ik ben nog steeds verbijsterd. Weten jullie nog, die blog over grafschriften waar we zo om gelachen hebben? 'Plotseling was Petra foetsie, ze overat zich aan de sushi'.  Leuk, leuk, maar twee weken later was ze écht foetsie, zomaar ineens. Ze kwam uit het niets, scheerde langs als een komeet en nu hebben wij het nakijken naar een lichtende streep in de verte die steeds zwakker wordt.

De melding 'PetraS heeft het spel afgebroken' is inmiddels uit Wordfeud verdwenen. Petra zelf is verdwenen, maar de herinnering aan haar is nog kersvers. Tot mijn verbazing hebben we maar een maand met elkaar geWhatsAppt; het lijkt veel langer. Daarvoor gebruikten we de chat van Wordfeud, maar die is irritant: bij elk afgesloten spel raak je de chatberichten kwijt.

Gisteren was de uitvaart van de vriendin van Frie en morgen om vier uur is de uitvaart inclusief livestream van Petra. Daan schreef een aangrijpende blog, hoeveel ellende kun je op je bordje krijgen als kankerlijder, wanneer is je moed op en wil je niet meer?  Wat een verdrietige week.

Alsof het zo al niet genoeg is krijgt een vriend van me corona. Hij was alleen maar een beetje verkouden en liet zich testen op zijn werk, het bedrijf heeft een eigen sneltestfaciliteit. Een paar uur later kon hij dus meteen naar huis. Dag later: ja hoor, zijn vriendin ook ziek. Zo sneaky kan het gaan, ik ben er wel van geschrokken. En dan was hij er nog snel bij.

Kennelijk kan corona zich ook via internet of de tamtam verspreiden, want Zoon, die leeft als een kluizenaar, honderd procent online onderwijs volgt en vrijwel nooit in contact komt met mensen buiten de directe familie, maakt zich zorgen over een lichte verkoudheid. Zijn vader en ik zien er eigenlijk niks van. Lijkt me een gevalletje coronaparanoia dat waarschijnlijk definitief genezen zal zijn na zijn eerste kennismaking met het beruchte wattenstokje. Maar je kunt het in deze tijd niet negeren, dus hij heeft zaterdag een afspraak bij de teststraat. Slechte timing: Jongste is vandaag 22 geworden en dat zouden we dit weekend vieren met een lekker homemade tapasdiner, met zijn vijven: Zoon en ex, Jongste, Oudste en ik. Weekje uitstellen dan maar? Dan heb ik net chemo 4 achter de kiezen en zit ik nog onder de dexa, echt prettig is het niet, maar die verjaardag moet wel gevierd worden! Er valt al zo weinig te vieren en zeker die leeftijdsgroep heeft al enorm moeten inleveren op de leuke dingen van het leven. Klotecorona.

Is er dan helemaal niks leuks te vertellen? Toch wel. Gisteren ben ik voor het eerst gaan sporten bij de oncologische revalidatie. Uit de fietstest bleek dat ik qua conditie nog net binnen de grenzen val voor niet-zieke vrouwen van mijn leeftijd. Had ik niet verwacht, vanwege mijn vermoeidheid en snel buiten adem zijn. De fysio heeft de oefeningen uit het boekje met me doorgenomen. De eerste was de squat, meteen een pittige. Ik zag al als een berg tegen het vervolg op, maar dit bleek meteen de zwaarste oefening te zijn. De rest was goed te doen. Nu heb ik een op maat gemaakt, niet te zwaar oefenprogramma om twee keer in de week thuis te doen, de derde keer is dan weer bij de fysio. Ik haat sport maar ik ben best wel gemotiveerd om weer wat conditie en spierkracht terug te winnen. Dus op de planning voor morgen: oefenuurtje thuis en daar mogen jullie me aan houden. 

Ik ben vandaag nog niet buiten geweest en twee keer naar buiten gaat vast niet meer gebeuren, het is al drie uur. Dan maar even m'n plasticafval wegbrengen, even naar Oudste en een beetje in de tuin werken, als het tenminste niet regent. Onder een dekentje op de bank zou ook fijn zijn, maar ik weet zeker dat naar buiten gaan per saldo meer oplevert voor mijn welzijn - al is het maar dat ik mezelf niet hoef te verwijten dat ik niet ben gegaan - dus dat moet dan maar. Officieel zit ik nog in de Grijze Week, maar bij mij zijn de kleuren tijdens deze kuur steeds wat lichter, dus mijn grijs is bijna wit. Alleen mijn gedachten zijn zwart. Klotekanker, klotecorona, klotewereld, kloteregenweer, klotealles.

8 reacties

Hoewel ik me momenteel op een prachtige doodstille plek bevind, ver van ziekenhuis en corona, en dus blij zou 'moeten' zijn (en dat ook echt wel was de afgelopen dagen), onderschrijf ik vandaag van harte de laatste vijf woorden van jouw blog.

Laten we hopen dat het morgen weer anders is. Nee, morgen niet, want dan is de uitvaart van Petra. Overmorgen dan??

Ik heb blogs en reacties van Petra zitten teruglezen. Wat een geweldig mens. En wat was ze dol op jou. 

Sterkte, Marian! 

Hanneke

Laatst bewerkt: 29/10/2020 - 16:41

Marian, veel sterkte met deze dagen van die dierbare,o zó lege lege plek. ... Soms is het gewoon teveel verlies en teveel  donker om te incasseren.

Liefs x Lia 

Laatst bewerkt: 29/10/2020 - 23:40

Sterkte vandaag lieve Marian.  En dat sporten geweldig wat goed dat je dat doet.

Liefs Alice ❤😘

Laatst bewerkt: 30/10/2020 - 06:47

Mijn donkere dagen zitten er een beetje op, ik ben weer uit mijn kuil gekropen. Mede door mijn zenuwpijnpillen, waar ik ook meer eetlust van krijg, in het begin een beetje raar van op mijn benen stond wat ook beter aan het worden is en ik super van slaap. Ik denk gewoon dat ik de positieve bijwerkingen ervan heb. En ja die kanker er gaan mensen dood, de laatste keer dat ik in het ziekenhuis lag, ging de man die tegenover mij lag, hij kwam notabene uit mijn dorp, dood. Het leek s nachts of hij verdronk in zijn ademhaling, hij werd verplaatst naar een andere kamer, een zware longontsteking. Toen ik thuiskwam zag ik in het 'mooi Son en Breugel' krantje, dat hij was overleden. Ook in de kamer tegenover die van mij, overleed een vrouw. Meestal krijg je dat niet zo mee in het ziekenhuis, van de man uit mijn dorp zag ik ook pas thuis. We hebben dan ook een dodelijke ziekte waar sommige van genezen en andere er alles aan doen om het leven te rekken, maar dat houd ook een keer op. Ik kreeg gisteren een telefoontje van het AMC,  het tumorweefsel is onderzocht, er zijn geen andere behandelmethodes meer beschikbaar voor mij, u komt nog naar ons toe voor het stereotactisch bestralen, zei ze. Misschien maakt deze uitslag het makkelijker te beslissen dat ik me gewoon laat bestralen, ik heb nog tot 9 november om er over na te denken. En Corona komt wat dichter bij allemaal, de vriend van mijn vriendin heeft corona, hij is een beetje verkouden, iedereen in huis 10 dagen binnen blijven, mijn vriendin heeft nog steeds geen klachten. En van het weer word je inderdaad niet echt vrolijk, morgen schijnt een mooie dag te worden dus geniet ervan 😁! En de wereld is een beetje ziek inderdaad, er lopen een stel rare mensen rond. Ik blijf nog wel even met je wordfeud spelen, dat zit tenminste wel in mijn planning, moet toch zeker nog wel een paar keer van je winnen 🙈. Heel veel sterkte vandaag! Liefs

Laatst bewerkt: 30/10/2020 - 08:04

Nu zit je voor die livestream, denk ik, ik ben er van in tranen (ik ben behoorlijk lek deze week). Ik kon woensdag niet naar de uitvaart van Von, omdat ik thuis moest blijven, wachtend op de uitslag van de coronatest van maandag. En heb ook een livestream gekeken. Ik moet bloggen, voel ik.

Ik denk aan je, Marian. Meer bemoedigends weet ik even niet. Een dikke knuffel en heel veel liefs XXX

 

Laatst bewerkt: 30/10/2020 - 16:49
30 oktober 2020 om 18.50

Uitvaart gekeken via livestream en nu kwamen de tranen wel. Vier jongemannen rond de kist die kaarsen aansteken, dat was al genoeg om de sluizen te openen Een mooie toespraak van Petra's man - waarin hij ook het gedicht Lotgenoten van Hanneke voorlas - en van haar schoonzus, een van haar zoons en een vriendin.

Heel veel foto's, veel muziek, de mooie foto van Petra met hond op de kist. En op de achtergrond uitzicht over het water, bomen die zwaaiden in de wind, terwijl het langzaam donker werd.

Wat triest, niet meer dan veertig mensen bij een uitvaart, veel lege plekken om afstand te houden, gedoe met mondkapjes. Naderhand was ik kapot. Inmiddels is Jongste thuis, fijn.

Laatst bewerkt: 30/10/2020 - 18:50