Dexamethason revisited

Ik probeer het kort te houden: gisteren met de verpleegkundige afgesproken om een lage dosis dexa te nemen voor minder lamlendigheid en meer eetlust, 1.5 mg. Het werkt meteen zo hard dat ik morgen terug naar 1 mg ga.

Ik was zo slim om in afwachting van het telefoontje van mijn eigen ziekenhuis alvast mijn online dossier van het 'bestralingsziekenhuis' te bekijken en ja hoor, alles was al gepland. Dinsdag gesprek met de radiotherapeut, gevolgd door een CT-scan. De volgende dag staat er al een bestraling gepland. Lekker snel allemaal en net niet op mijn verjaardag, ook wel fijn. Ik word maandag 64.

Weten jullie het nog, dat grote feest dat ik begon te organiseren toen ik nog geen maand mijn diagnose had? Honderd gasten, uitgebreid eten en drinken, live muziek, dat soort dingen. Typisch geval van dexa-overmoed! Alleen kende ik dat fenomeen toen nog niet en kreeg ik een bijna driemaal zo hoge dosis als nu. Corona gooide roet in het eten, de horeca moest dicht en dat was misschien maar goed ook, want op mijn verjaardag lag ik om 9 uur uitgeput in bed na slechts een bescheiden familiedinertje in plaats van vijf uur feesten. 

Vijf uur nadat ik mijn Catharinadossier had bekeken belde een verpleegkundige van m'n eigen ziekenhuis; ik kon dus vrolijk (dexa-effect!) precies opnoemen wat ze mij had willen vertellen. Ach ja. Het is in elk geval geregeld. Het wordt ook mijn eerste kennismaking met zorgvervoer, ik heb er tenslotte een machtiging voor. Fijn om niet altijd iemand te moeten vragen uit de vrienden-en-familiekring. Als ik m'n tweede vaccinatie heb gehad probeer ik wel weer op eigen benen met het ov te gaan. 

12 reacties

64. Hele leeftijd hoor! Sterkte met het behandeltraject volgende week. En van harte gefeliciteerd met je verjaardag. 

Laatst bewerkt: 07/05/2021 - 18:42

Dank je wel! 64 is niet slecht voor een arbeidsongeschikt slash jonggepensioneerd persoon. Dat maakt het toch wat minder erg als ik m'n officiƫle pensioen niet haal.

Liefs, Marian 

Laatst bewerkt: 07/05/2021 - 21:40

Dat worden 2 rondjes rond de vijver maandag, sterkte met bestralen en dat het zijn vruchten mag afwerpen of jou pijn in ieder geval. 64 worden daar hadden wij allebei niet op gerekend.

Van Harte alvast.

Sterkte

Laatst bewerkt: 07/05/2021 - 19:50

Ja, 64 is mooi en of de 65 nog komt, we weten het niet. Die bestraling zal vast wel een hoop foute cellen doden, het wordt pas spannend in juni. Als er uitzaaiingen op andere plekken zouden zijn en ik wil geen chemo meer, dan is het een kwestie van tijd of spontane remissie. Waarbij het eerste een stuk aannemelijker is.

Sterkte op de hobbelige route naar de 65, ik loop een eindje mee.

Liefs, Marian 

Laatst bewerkt: 07/05/2021 - 20:20

Blogs gelezen, en jemig ja, uren wachten is echt slordig natuurlijk! Gelukkig wel alles doorgepland qua afspraken, dan weet je maar vast waar je aan toe bent. Alvast een fijne dag gewenst maandag! M 

Laatst bewerkt: 07/05/2021 - 21:33

Alvast een hele fijne dag gewenst maandag. 64 ik kan er alleen maar van dromen.

Fijn dat alles nu in werking gesteld is. Laat ze een beste opdonder krijgen. En hopelijk kun je de 65 halen en het feest geven na 2 jaar wat je niet verwacht had. 

Staat je bed al in de kamer?

Geniet ervan maandag, weer een jaartje erbij.

Liefs Alice ā¤šŸ˜˜

Laatst bewerkt: 08/05/2021 - 09:06

Lieve Alice,

M'n huiskamerbed staat er, ik heb er uiteraard gemengde gevoelens bij maar het zit/ligt/hangt wel prettig. We moeten alleen iets verzinnen op de matras die afzakt, waarschijnlijk hoort er eigenlijk een ombouw bij dit bedframe.

64, ik heb geluk gehad dat ik pas vrij laat ziek ben geworden, op een leeftijd dat alles al in rustiger vaarwater was gekomen: gezin, financiĆ«n, werk. Dat scheelt enorm in de dingen waar je je druk om moet maken. Ik was al van plan om eens een blog te maken met 'Tel je zegeningen' in plaats van dat gebruikelijke halflegeglasgedoe van mij en dit komt er zeker in!  Ik ben ook superblij dat ik nauwelijks pijn heb ervaren in al die maanden, dat komt er ook zeker in.

Maar als ik eerlijk ben: deze sneaky uitzaaiingen zijn volgens mijn gevoel de voorbode van meer uitzaaiingen. Alsof ze ineens vrij spel hebben. Of die tumorgroei die bij de laatste scan maar 5 mm was zet nu door. Dat benauwde hoesten en afvallen moet ergens vandaan komen. Het is nu eenmaal een agressief iets, longkanker, de cijfers liegen er niet om. Iemand zoals onze geliefde Frie is een overlever, misschien ben ik een onderlever, iemand moet die cijfers toch rechttrekken! Dus ik reken niet op de 65, maar probeer me te houden aan mijn motto Go with the flow en stijlvol ten onder te gaan, volgens mij kan ik dat. Wel graag op z'n vroegst na de zomer, de meiden hebben net een hele IJslandreis uitgestippeld!

Als het een beetje meezit voor jou, IJzersterke Alice, ga je mij nog op pure wilskracht overleven. Want jij bent hier nog lang niet klaar. Dat is echt wat ik jou gun met heel mijn hart.

Liefs, Marian

Laatst bewerkt: 08/05/2021 - 09:44

Ook jij een hele lieve lieverd en ik heb gelukkig altijd tissues bij de hand...

Laatst bewerkt: 16/05/2021 - 13:50

Dag marian, gefeliciteerd met je verjaardag, het was vast een gezellige dag. Ik wens je toe dat je nog vele columns mag schrijven zodat ik (wij) kunnen blijven genieten van je schrijfkunst, 

 

liefs van een genieter!

Laatst bewerkt: 10/05/2021 - 19:43

Dank je wel Jekkie, wat leuk  een reactie van een stille meelezer. Het was zeker gezellig, moederdag en verjaardag, nu doodmoe natuurlijk.

Ik blijf schrijven tot ik erbij neerval! 

Laatst bewerkt: 10/05/2021 - 21:25

Na, ben ik dus geweldig te laat voor jouw verjaardag! Maar ja, nu kun je me zeggen of kan ik lezen dat je het gezellig hebt gehad. En wellicht wederom voor pampus lag nadien, maar dat geeft niet. Als je maar van dat halfvolle glas genoten hebt. En je hebt nou toch een lekker bed om in te liggen :-) ... als ik dit nou op mijn tel. kon, zou ik wat grijnzende smilys voor je kiezen

Bestralen heeft bij mij boven verwachting erg goed gewerkt. Wens jou hetzelfde resultaat!

Liefs xxx Hebe

Laatst bewerkt: 16/05/2021 - 13:53